Didžiulis tyrimas patvirtino: pakeitę mitybą gyvenimą galite prailginti 10 metų

Išalkę visada turime pasirinkimą: valgyti patiekalus, kurie mums naudingi arba ieškoti vadinamojo greito maisto. Pasirinkimai nėra visada įmanomi, tačiau tyrimai rodo, kad sveikesnė mityba gali turėti didelės naudos sveikatai – ypač ilgalaikėje perspektyvoje. 

Naujas tyrimas, kuriame analizuojami beveik pusės milijono Jungtinės Karalystės gyventojų valgymo įpročiai ir sveikatos rezultatai, parodė, kad perėjimas prie sveikos mitybos ir jos laikymasis gali prailginti gyvenimą iki 10 metų. Puiki naujiena! Jei galite sau tai leisti, žinoma. Bergeno universiteto Norvegijoje visuomenės sveikatos tyrinėtojo Larso Fadneso vadovaujama komanda ištyrė beveik 500 tūkst. žmonių mitybos įpročius ir gyvenimo trukmę. Tyrėjai sugrupavo dalyvius pagal jų valgymo įpročius ir aiškinosi, kaip jie keitėsi laikui bėgant. Jie išskyrė vidutiniškai ir nesveikai valgančius, taip pat žmones, kurių mityba atitiko sveikos mitybos principus, ir tuos, kurių mityba atitiko tai, ką mokslininkai pavadino ilgaamžiškumo dieta. Įvertinę rūkymą, alkoholio vartojimą ir fizinį aktyvumą, tyrėjai nustatė, kad 40 metų amžiaus vyrų ir moterų, kurių mityba pasikeitė nuo nesveikos į sveiką, gyvenimo trukmė pailgėjo maždaug 9 metais. 

Tie, kurie atsisakė saldžių gėrimų ir perdirbtos mėsos, pasirinko mitybą, kurioje gausu visagrūdžių produktų, riešutų, vaisių, daržovių ir saikingai žuvies (vadinamoji ilgaamžiškumo dieta), prailgino savo gyvenimo trukmę dar 10 metų. „Kuo didesni mitybos pokyčiai link sveikesnės mitybos, tuo didesnis tikėtinas gyvenimo trukmės padidėjimas“, – aiškina tyrėjų komanda. „Nenuostabu, kad numatomas gyvenimo trukmės padidėjimas yra mažesnis, kai mityba keičiama vyresniame amžiuje, tačiau pokyčiai išlieka dideli. Mokslininkai nustatė, kad net ir 70 metų žmonės galėtų pailginti savo gyvenimo trukmę maždaug 4–5 metais, jei pradėtų maitintis sveikai. Įdomu, bet nieko nuostabaus pamatyti didžiulę mitybos pokyčių naudą sveikatai“, – „ScienceAlert“ sakė mitybos tyrinėtoja ir tyrimo autorė Katherine Livingstone iš Deakino universiteto. Pasak jos, šis tyrimas yra svarbus, nes parodo, kad niekada ne vėlu imtis nedidelių ir ilgalaikių pokyčių link sveikesnės mitybos. Kiti anksčiau atlikti tyrimai parodė, kaip įvairūs sveikos mitybos modeliai yra susiję su mažesne JAV gyventojų ankstyvos mirties rizika. Tyrimas buvo paskelbtas „Nature Food“. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą