Nuotraukos autorius: 123rf nuotr.

Atsakė, kiek trunka peršalimas ir gripas: ne viskas, ką žinojote, yra tiesa

Peršalimas ir gripas turi daug panašių savybių: juos abu sukelia virusinės infekcijos, jie abu turi panašių simptomų, o pasveikstama dažniausiai gydantis namuose. Abi ligos vystosi palaipsniui ir tam tikri simptomai atsiranda, kai infekcija progresuoja. Tačiau yra ir esminių skirtumų: ligos sunkumas ir trukmė, rašoma „Everyday Health“. Taigi, kiek normaliai trunka peršalimas ir gripas?

Peršalimas

Peršalimas paprastai kiekvienam žmogui gali pasireikšti individualiai, tačiau paprastai tai nutinka po paros-trijų nuo ligą sukeliančio viruso poveikio. Simptomai liaujasi varginti maždaug po keturių dienų, taigi iš viso peršalimu persirgti galima per savaitę – 10 dienų. Ilgiau trukti peršalimas gali žmonėms turintiems imuninių problemų. Dažniausi peršalimo simptomai būna nuovargis, skausmas, nosies užgulimas sloga, čiaudulys ir kosulys. O štai karščiavimas nėra būdingas, kūno temperatūra gali pakilti tik šiek tiek. Susirūpinti derėtų, jei simptomai nesiliauja ilgiau nei dvi savaites arba jei nuolat periodiškai atsinaujina.

Gripas

„Karščiavimas yra svarbus simptomas“, – sako Normanas Edelmanas, profilaktinės medicinos profesorius iš Valstybinio Niujorko universiteto. Gripo simptomai paprastai pasireiškia per vieną-keturias dienas nuo viruso suveikimo organizme. Skirtingai nuo peršalimo infekcijos poveikis gali būti labai staigus. Pirmieji gripo požymiai dažniausiai būna šaltkrėtis su galvos, gerklės skausmu, atsiranda sausas kosulys, sloga, jaučiamas raumenų skausmas ir nuovargis. Ligai progresuojant žmogui gali atsirasti kraujosrūvų akyse, jos gali pradėti ašaroti, oda atrodyti pablyškusi, kosulys gali pasidaryti sunkesnis, skreplingas, o nosis užgulusi. Gali pasireikšti ir pykinimas arba vėmimas ir tai labai dažna tarp vaikų. Paprastai gripas trunka nuo vienos iki dviejų savaičių, o sunkūs simptomai išnyksta per dvi tris dienas, tačiau silpnumas, nuovargis, sausas kosulys ir fizinis silpnumas gal trukti ir iki septynių dienų.

Mitai 2013 metais JAV Nacionalinio infekcinių ligų fondo atliktas tyrimas parodė, kad 41 proc. žmonių mano, kad gripas užkrečiamas tik po simptomų pasireiškimo. Tai nėra tiesa. Gripu užsikrėtęs asmuo viruso nešiotoju tampa dar parą iki simptomų pasireiškimo ir dar nuo penkių iki septynių parų po jų pabaigos. Vaikai nešiotojais gali būti ilgiau nei septynias dienas. Buvimas namuose, kol pasibaigs užkrečiamasis laikotarpis, padės virusų platinimo. Teksaso universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos docentė Catherine Trosi pataria: „Turite nepamiršti plauti rankas ir likti namuose, jei sergate, miegas ir tinkama mityba jus leis netrukus pasijusti geriau“. Komplikacijos Ką daryti, jei peršalimas ar gripas užsitęsia? Manoma, kad komplikacija galima laikyti faktą, jog žmogus peršalimu ar gripu serga ilgiau nei porą savaičių.

Požymiai, kad būtina kreiptis į medikus:

Sunkumas kvėpuojant,

dusulys

Pamėlusios lūpos

Skausmas ar spaudimas krūtinėje ar pilve

Didelė temperatūra

Galvos svaigimas

Dažnas vėmimas

Traukuliai

Blogėjantis kosulys

lrytas.lt informacija 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą