Psichologas: rankdarbių gamyba gali būti puikus priešnuodis stresui


Atėjus žiemai, šaltais ir tamsiais vakarais namuose atsiranda daugiau laisvo laiko, kurį kai kurie žmonės išnaudoja įvairiausių rankdarbių kūrimui. Vienas paprasčiausių būdų juos gaminti – verti iš įvairių karoliukų. Tuo užsiimant galima ne tik puikių kalėdinių dovanų prigaminti, bet ir sau pagelbėti, sako psichologas Robertas Petruškevičius.
Parduotuvės Veriame.lt vadovas Remigijus Širmenis sako, kad kaskart rudenį, pradėjus ilgėti vakarams, pas juos ima traukti vis daugiau klientų. Prekybos miestelyje „Urmas“ Kaune įsikūrusi parduotuvė – viena didžiausių Lietuvoje, prekiaujanti įvairiausiomis vėrimui skirtomis detalėmis.
Parduotuvė gyvuoja apie dešimtmetį – maždaug tiek, kiek ir per ekonominę krizę išpopuliarėjęs užsiėmimas verti įvairius karolius, apyrankes. Labiau įgudę rankdarbininkai užsiima ir siuvinėjimu, auskarų bei kitokių aksesuarų gamyba. Anuomet toks užsiėmimas daugeliui padėjo išgyventi finansiškai sunkiausius laikus.
Dalis jų tapo profesionaliais papuošalų gamintojais, dalis ir toliau tuo užsiima laisvalaikiu. Aišku, rankdarbininkų gretas nuolat papildo nauji žmonės – dažniausiai paauglės, merginos arba vaikus auginančios mamos. Didžiausias pirkėjų bumas – kelios savaitės prieš Kalėdas, kai parduotuvėn suguža visi tie, kurie ruošia dovanas. Tiek savo artimiesiems, tiek pardavimui.
„Bene populiariausias yra čekiškas biseris – labai smulkūs karoliukai, skirti siuvinėjimui arba kitiems labai smulkiems darbams. Apyrankėms, karoliams ir kitiems dirbiniams klientai renkasi iš šimtų pavyzdžių įvairiausių formų, spalvų ir dydžių kristalo karoliukų, akmenukų, metalinių detalių. Populiarios ne tik moteriškiems, bet ir vyriškiems papuošalams skirtos detalės. Pavyzdžiui, lavos uolienos karoliukai, atitinkamų formų metalinės detalės“, - pasakojo R. Širmenis.
Iš daugybės įvairių variantų kiekvienas gali sukurti savo derinį, kurio forma ir spalvos gali turėti tam tikrą, kiekvienam individualiai suprantamą prasmę, byloti kažkokią žinią, pasakoti tam tikrą istoriją.
Psichologas Robertas Petruškevičius sako, kad žmonėms nuo seno buvo svarbūs tam tikri simboliai, talismanai.
„Tokie papuošalai dažnai yra ne tik blizgutis, išorinio įvaizdžio dalis, bet ir tam tikrą reikšmę, prasmę turintis dalykas. Ypač jei pats savo rankomis jį susiveri, pasidarai tokį, koks pasąmoningai veikia savo formomis, spalvomis, derėjimu. Tokie reikšmingi talismanai gali padėti susikaupti, išgyventi daugelį sunkumų, priminti geras emocijas“, - pasakojo R. Petruškevičius.
Dar vienas teigiamas aspektas, pasak pašnekovo, yra tas, kad įvairių rankdarbių vėrimas laisvalaikiu gali turėti labai teigiamos įtakos tuo užsiimančio žmogaus savijautai.
„Tai yra pakankamai lengvas, raminantis ir stresą padedantis įveikti užsiėmimas. Kadangi tokiu būdu kažką sukurti kažką savo nėra sudėtinga, vėrimas gali skatinti ir kūrybiškumą bei padėti pakelti savivertę. Žmogus savo dirbinį gali parodyti kitiems, sulaukti teigiamo atsiliepimo. Padovanoti jį kažkam ir taip pasijausti naudingu“, - apie galimą vėrimo naudą pasakojo specialistas.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą