5 senėjimo procesus spartinantys maisto produktai, kurių vertėtų atsisakyti

Pirkdami maisto produktus parduotuvėje, skaitykite jų etiketes – juose gali būti medžiagų, kurios skatina senėjimo procesą, laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, šias medžiagas daugelis kasdien vartojame net nežinodami, kaip jos atsiliepia mūsų jaunatviškumui – tiek išvaizdai, tiek savijautai.
Pasak A. Unikausko, senėjimą skatina cukraus pakaitalai, pavyzdžiui, sacharinas: „Žmonės dažnai galvoja, kad cukraus pakaitalai, kurie dažniausiai rekomenduojami cukriniu diabetu sergantiems, yra gerai. Tačiau tai netiesa – tai lygiai tokia pati blogybė. Ir vartojant cukrų, ir jo pakaitalus vis tiek kalbame apie atsparumą insulinui. Dabar cukraus pakaitalai sergantiems diabetu jau neberekomenduojami“

Be to, priduria jis, nevertėtų cukraus pakeisti medumi. „Meduje yra naudingų medžiagų, bet tai nereiškia, kad medų galime vartoti vietoje cukraus, nes jame net 90 proc. fruktozės. Vartojant po truputį, jis bus vaistas, o gausiai – tiesiog cukrus“, – teigia A. Unikauskas. Gydytojas sako, kad kai kurie mūsų vartojami produktai taip pat gali padidinti raukšlių atsiradimo tikimybę. Vienas jų – energiniai gėrimai, kuriuose labai daug cukraus.

„Jei vieną energinį gėrimą išgersite kartą į porą savaičių, nieko neatsitiks. Bet puikiai žinome, kad jaunimas prisismagina. Juk ne be reikalo Lietuvoje yra amžiaus apribojimai perkantiems. Juose daug kofeino, o cukraus – net 6–8 šaukšteliai. Tai milžiniška dozė. Be to, jau ne kartą kalbėjome, kad kofeinas spartina senėjimo procesus“, – sako A. Unikauskas. Profesoriaus teigimu, savo organizmui padėsite išlikti jaunam, jei atsisakysite produktų, kuriuose yra transriebalų. „Daugumą riebalų galima valgyti. Reikėtų neperlenkti lazdos su sočiaisiais riebalais, o sveikuosius riebalus valgyti netgi labai gerai. Tačiau hidrinti arba transriebalai padarė blogiausią įtaką žmonių sveikatai“, – sako jis.

Pasak mediko, Danijoje šie riebalai apriboti – viename patiekale negali būti daugiau nei 2 proc. transriebalų. Po kurio laiko paaiškėjo, kad Danijoje pagerėjo sveikatos rodikliai. Tokių riebalų gausu sausainiuose, kituose konditerijos gaminiuose. Be to, priduria A. Unikauskas, senėjimo procesą taip pat sustabdysite atsisakę perdirbtos mėsos. „Ten ne tik daug druskos ir chemikalų, bet ir daug visokių skonio stipriklių, ir cukraus, ir tirštiklių. Perdirbta mėsa yra sūdyta, rūkyta, vytinta, fermentuota, konservuota. Pirkdami mėsą skaitykite etiketes – ten gali būti visokių priedų“, – pataria jis.

Senėjimą, sako A. Unikauskas taip pat skatina druska: „Druska sulaiko daug vandens organizme, didina kraujospūdį, o kadangi joje daug natrio, jis lemia kalio praradimą organizme. Druskos daug įvairiuose parduotuvėje randamuose produktuose – net duonos kepale jos daug.

Jau esu laidoje sakęs, kad kulinarija – didis melas, nes sugebama pagaminti taip, kad viską suvalgome. Žinoma, kad per dieną galima su maistu suvartoti ne daugiau 5 g druskos. Jei sumažinsime tą kiekį per pusę, kelis kartus pagerinsime sveikatą. Jaunystė – ne vien išvaizda, tai ir savijauta.“

A. Unikauskas sako, kad organizmui senstant, senka ir energijos atsargos: „Gimę turime tam tikrą rezervų kiekį organizme – puikiai jaučiatės, turite daug energijos atsargų. Kuo esame vyresni, tuo rezervų kiekiai mažesni. Tačiau šią kelionę galime padaryti dvejopą – galime išsekinti savo rezervus netinkamu elgesiu arba valgymu. Nereikia galvoti, kad jei kažką jau praradome, jog tai prarasta amžinai – organizmas turi fantastišką sugebėjimą sveikti, tik reikia nustoti jam kenkti.“

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą