Priklausomybių konsultacinis kabinetas Alytuje jau antrus metus motyvuoja keistis

Priklausomybių ligų specialistų asociacija Alytuje 2019 metais sėkmingai įgyvendina siekį miestuose ir rajonuose turėti vietą, į kurią anonimiškai gali kreiptis pagalbos žmonės, kurių gyvenimą alkoholis padarė nepakeliamu.

Ir šiais metais penkiolikos savivaldybių gyventojams atveria Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo iš dalies finansuojamas projektas „Sveikatos stiprinimo paslaugos priklausomybių konsultaciniuose kabinetuose".

Penkiolikoje savivaldybių (Vilniaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus miestų, Tauragės, Marijampolės, Vilkaviškio, Pakruojo, Anykščių, Švenčionių savivaldybėse) gyvena daugiau nei pusė visų šalies gyventojų.

Įsteigti konsultaciniai kabinetai padidino pagalbos paliestiems priklausomybės tuose rajonuose prieinamumą - į juos atvykti nereikia gydytojo siuntimo, pokalbis vyksta konfidencialiai. Be to, prisidedama prie visuomenei būdingos stigmos mažinimo, nes daugelis jos narių vis dar klaidingai tiki, neva priklausomybė yra nuodėmė ar priklausomo asmens, kuriam neįmanoma padėti, silpnumas.

Pirmasis šalyje Priklausomybių konsultacinis punktas – kabinetas Kaune įkurtas dar 2016 metais. Priklausomybių ligų specialistų asociacijos pasiūlytas modelis tapo pamatais priklausomybių konsultantų teikiamai pagalbai visoje Lietuvoje.

„Svarbus konsultacijų aspektas yra pagarba ir lygiavertis santykis su priklausomybių paliestais žmonėmis. Tai skatina juos atsiverti ir priimti pagalbą. Tuo pat metu, esame dėkingi mums padedantiems socialiniams partneriams – visų pirma, Alytaus miesto seniūnijų socialiniams darbuotojams, kurie paragina žmones ne „uždaryti" problemą savo šeimoje, bet kreiptis dėl realios pagalbos", - sakė Priklausomybių ligų asociacijos pirmininkas Gytis Jurevičius.

Jei alkoholis ar kitos psichoaktyviosios medžiagos padarė jūsų ar jūsų šeimos gyvenimą nepakeliamu – Alytuje galite kreiptis į konsultantą ir susitarti dėl susitikimo telefonu 8 602 33922.

Daugiau informacijos – www.prik.lt

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą