Atsidėkodami Alytuje gaisrą gesinusiems ugniagesiams, įteikė jiems puikią dovaną

Artėjant gražiausioms metų šventėms įprasta padėkoti tiems, kuriems jaučiame padėką ir pagarbą. Visuomenės palaikymas rudenį Alytaus mieste gaisrą gesinusiems ugniagesiams parodė, kad susitelkti, kai nutinka nelaimė, galime.

Pradedama akcija #AciuUzJusuDarba skatina gyventojus padėkoti gerbiamiems gelbėjimo tarnybų darbuotojams kasdien, nelaukiant specialios progos. „Esame dėkingi Alytaus regiono ugniagesiams už jų atsidavimą gesinant pavojingą sveikatai gaisrą ir siekiant apsaugoti gyventojus bei gamtą. Palaikymą ugniagesiams sunkiu laikotarpiu parodė visa Lietuva. Pradėdami akciją #AciuUzJusuDarba norime paskatinti visus dėkingumą ir pagarbą išreikšti visus metus – ne tik tuomet, kai nutinka kritinės situacijos“, – sako akciją inicijuojančios „Camelia“ vaistinių tinklo direktorius Mindaugas Antanaitis.

Pasak M. Antanaičio, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitose šalyse yra įprasta, kad gyventojai gatvėje ar kavinėje sutiktiems kariams bei kitų specialiųjų tarnybų darbuotojams dėkoja už jų darbą. „Ugniagesiai gelbėtojai – labiausiai gerbiama profesija Lietuvoje. Padėkokime jiems už jų tarnybą visuomenei sutikę juos gatvėje ar socialiniuose tinkluose, naudodami grotažymę #AciuUzJusuDarba“, – ragina M. Antanaitis.

Padėkos primena, kad yra svarbūs

„Dar iki gaisro Alytaus padangų perdirbimo įmonėje ugniagesiai sulaukdavo padėkų už suteiktą pagalbą, tačiau jos nebuvo itin daug. Gesinant didįjį gaisrą spalio mėnesį Alytuje, ugniagesiai gelbėtojai jautė didžiulį žmonių palaikymą, kuris suteikė papildomos drąsos ir ryžto. Tada ypač pasitvirtino ir pačių darbuotojų nuomonė, kad ši profesija yra svarbi ir reikalinga“, – pasakoja Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Algirdas Bautronis.

„Vilmorus“ visuomenės apklausos duomenimis, net 90,4 proc. gyventojų išreiškia pasitikėjimą ugniagesiais gelbėtojais. Šios profesijos žmonėmis lietuviai pasitiki labiausiai tarp visų institucijų Lietuvoje. „Ugniagesio darbas yra atsakingas ne tik gelbėjant žmonių gyvybes ir turtą, bet ir saugant savo kolegas ekstremaliose situacijose. Žinoma, būna baisu, tačiau sudėtingose situacijose būtina pasitikėti kolega, kuris ateis į pagalbą atsitikus nelaimei. Taip pat ugniagesiai gelbėtojai turi ilgas pratybas ir mokymus, kurių metu siekiama sumažinti jaučiamą stresą ir baimę“, – sako A. Bautronis.

Ugniagesiams – vitaminai ir mineralai

Akciją #AciuUzJusuDarba vaistinių tinklas pradeda įteikdamas sveikatą stiprinančių maisto papildų gaisrą Alytuje gesinusiems ugniagesiams. Jie dovanojami 266 ugniagesiams iš Alytaus, Varėnos, Lazdijų, Druskininkų, Vilniaus, Šiaulių, Kauno, Marijampolės, Alovės ir Miroslavo padalinių. „Norime ne tik pasakyti ačiū, bet ir padėti ugniagesiams sustiprinti sveikatą. Tai mūsų pirmoji padėka, akciją planuojame tęsti ir visus ateinančius metus, padėkodami vis kitiems šios ir kitų atsakingų tarnybų darbuotojams“, – pasakoja vaistinių vadovas. Alytaus gaisrą gesinusiems ugniagesiams perduota dėžė reikalingų maisto papildų, tokių, kaip magnio, kalio preparatai. Šie vitaminai ir mineralai parinkti todėl, kad jie pirmiausia išeikvojami esant intensyviam ir ilgalaikiam darbui. Norint juos atstatyti, vitaminus būtina vartoti ilgesnį laiką.

 

Intensyviai dirbančiam organizmui labai svarbūs papildomi magnio, kalio, B grupės vitaminų kompleksai. Vitaminas B6 padeda stiprinti imuninę sistemą, gerina nervų būklę. Juos papildomai reikėtų vartoti, kai sutrinka įprastas darbo ir poilsio režimas, tenka dirbti ilgiau“, – pasakoja vaistinių tinklo vaistininkė Kristina Zacharevič.

Gaisruose – mažiausiai žuvusių Baltijos šalyse

Ugniagesiai gelbėtojai prie žmonių gyvybių gelbėjimo ir sveikatos išsaugojimo prisideda ne tik tiesiogiai gesindami gaisrus ar gelbėdami žmones iš automobilių avarijų. Jiems tenka dirbti ir įvykiuose, kur į aplinką patenka pavojingos išmetamosios medžiagos. Viena iš didžiausių pastarojo meto nelaimių – šių metų spalio 16 dieną Alytuje įsiplieskęs gaisras padangų perdirbimo gamykloje, kurioje galėjo dar būti likę chemikalų nuo anksčiau šiose patalpose veikusios tekstilės įmonės. Ten dešimt dienų ugniagesiai gelbėtojai dirbo gesindami aplinkai pavojingą gaisrą – į aplinką pasklido išmetamosios medžiagos, pavojingos visai gamtai, taip pat ir žmonėms.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, praėjusiais metais gaisruose žuvo mažiausiai žmonių per pastaruosius 30 metų. Lyginant su Latvija ir Estija, Lietuvoje žmonių žuvo mažiau. Tendencija matoma tokia, jog mūsų šalyje nuo 2013 metų žuvusiųjų skaičius sumažėjo beveik perpus. „Mūsų šalies žmonės yra santūrūs, tačiau esame tikri, kad nepaisant to – turėtume dažniau ir be gėdos ar baimės jausmo sakyti ačiū tiems, kurių darbą gerbiame ir kuriais pasitikime. Ypač kalėdiniu laikotarpiu raginame neskaičiuoti gerų žodžių ir drąsiai juos dalinti vieni kitiems“, – ragina vaistinių tinklo vadovas.

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą