ULAC medikai: šios priemonės padės apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai ragina per šventes neprarasti budrumo ir primena, kad prevencinės priemonės gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo ligų ir gripo.

Apsisaugoti padės nespecifinės priemonės

Nors efektyviausia apsaugos priemonė yra vakcina, tačiau svarbu nepamiršti ir kitų nespecifinių prevencijos priemonių: vengti sąlyčio su sergančiaisiais, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų, dėvėti medicinines kaukes, gerai vėdinti patalpas.

ULAC epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės teigimu, reikėtų nepamirštinti tinkamos rankų higienos, nešvariomis rankomis neliesti akių, nosies, burnos.

„Atrodo, kad apie būtinybę plauti rankas puikiai žinome, tačiau kol esame sveiki dažnai nesusimąstome, kad daugelio ligų išvengtume laiku ir tinkamai nusiplovę rankas“, – sako G. Zagrebnevienė.

Kita veiksminga apsaugos priemonė – medicininės kaukės, kurios kosint ar čiaudint sulaiko kvėpavimo takų sekretus, gali apsaugoti šalia esančius žmones, o sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų neprarasti budrumo – dėvėti medicininę kaukę ir taip sumažinti tikimybę užsikrėsti infekcija. Tačiau labai svarbu nepamiršti, kad medicininės kaukės naudojimas – tai tik dalis visų naudojamų asmens apsaugos priemonių, siekiant išvengti infekcijos perdavimo.

Medicininių kaukių efektyvumą užtikrina tik taisyklingas jų naudojimas (1 pav.):
medicininių kaukių yra įvairių rūšių, todėl prieš naudojimą būtina perskaityti gamintojo nurodymus ir jais vadovautis;
svarbu, kad kaukė būtų individualiai pritaikyta pagal dydį ir formą jums, nes per didelė ar per maža kaukė gali neužtikrinti apsauginės funkcijos;
prieš užsidedant kaukę – kruopščiai nusiplauti rankas su muilu ar įtrinti alkoholiniu antiseptiku;
priklausomai nuo kaukės modelio, ji turi būti patogiai ir tvirtai užfiksuojama, kad nenusmuktų nuo veido. Jeigu kaukė yra su raišteliais, ji turi būti rišama ties galvos viduriu ir kaklu arba tvirtinama už ausų kilpelėmis (1 pav.);
užsidėjus kaukę ant veido, kraštus prispausti ties nosimi ir skruostais, kad ji priglustų tvirtai, neliktų plyšių (2 pav.);
medicininė kaukė turi būti uždėta ant veido taip, kad apimtų nosies, burnos ir smakro sritis (3 pav.);
įkvepiant ir iškvepiant, įsitikinti, kad oras nepraeina per kaukės plyšius (4 pav.);
dėvint kaukę neliesti jos rankomis;
įsidėmėti, kad kaukė skirta tik individualiam naudojimui;
sudrėkusią kaukę nedelsiant pakeisti nauja, neliečiant kaukės paimti už raištelių ar kilpelių;
panaudotos kaukės sudedamos į plastikinį maišelį, išmetamos;
nuėmus kaukę būtinai reikia nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu ar įtrinti alkoholiniu antiseptiku.

Skiepai išlieka efektyviausia priemone
ULAC medikų teigimu, skiepai yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų.
Pasiskiepyti nuo gripo rekomenduojama kiekvienais metais rudens-žiemos mėnesiais, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu. Geriausia pasiskiepyti prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau net ir sausio-vasario mėnesiais skiepytis nėra vėlu, nes gripo sezonas paprastai tęsiasi nuo spalio iki gegužės mėnesio.
Pasiskiepyti nuo gripo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja daugumai žmonių, o ypač šiems rizikos grupių asmenims:
65 m. ir vyresniems asmenims;
nėščiosioms;
asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

ULAC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą