Nuotraukos autorius: mariuslasinskas.blogspot.com

Išskyrė imunitetui naudingiausias žoleles: nuo vitaminų bombos iki mėsos pakaitalo vegetarams

Pavasaris – puikus metas keliauti į nuo kelių atokesnius miškus ir pievas pasirinkti įvairių žolelių, kurios yra tikra vitaminų bomba, sako vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas. „Visi puikiai pažįsta dilgėlę, kiaulpienę. Pradeda matytis ir įvairūs pumpurėliai, pradedant juodųjų serbentų, liepų ir visokių kitokių augalų, ką galite rasti savo soduose ar kaimuose. Kasdien vis naujų augalų galima rasti: ir šalpusnių, ir netrukus garšvos ims keroti, plautės ir t.t.“, – sako jis. Vaistininkas pataria žoleles ar pumpurus dėti į žaliuosius kokteilius, susidžiovinti ir naudoti kaip prieskonius. Paklaustas, kurias žoleles išskirtų kaip tinkamiausias visai šeimai, kad nebūtų itin karčios, o vartojimas būtų paprastas, M.Lasainskas suskubo vardyti: dilgėlė, kiaulpienė, garšva.

„Tiek vaikams tiek suaugusiems labai tinkamos dilgėlės. Nežinau kito tokio augalo, kuriame viskas būtų taip gerai sudėta. Taip pat labai naudinga ir reikalinga kiaulpienė: nuo šaknų iki viršūnėlių. Mokslininkai yra nustatę, kad ji daugeliu atvejų veikia geriau už ženčenį. Kiaulpienės šalnų galima išsikasti, skabyti jaunus lapelius, vėliau – pumpurėlius, žiedus, o dar vėliau – net sėklytes pakramtyti, pūkus nupūtus“, – pasakojo žolininkas. O trečioji, pasak M.Lasinsko, – garšva yra puikus mėsos pakaitalas vegetarams. „Tiems, kas nevalgo mėsos – garšva labai naudinga kaip mėsos pakaitalas. Nors ir visiems ją tikrai rekomenduočiau“, – patikino M.Lasinskas. Pavasariniam vitaminų trūkumui įveikti M. Lasinskas patarė pasidairyti ir į spygliuočius: eglę, pušį ir kadagį. „Jie labai vertingi kovojant su gripu, peršalimu, sloga, kosuliu. Iš spyglių arba pumpurų galima daryti arbatas, dėti į žaliuosius kokteilius. Kas pratę prie žalio maisto – gali pakramtyti ir nuryti, kas nepratę – išspjauti pakramčius. O dėl vitamino C reikėtų sumalti ir vartoti, kad patektų į organizmą“, – patarė žolininkas. Kaip daryti spyglių arbatą? Saujai spyglių – litras karšto, bet ne verdančio vandens (85 laipsnių), užpylus palaikyti 2-3 valandas ir tada gerti su medumi. Žolelių, pumpurų ir spyglių rinkmui M.Lasinskas pataria rinktis atokesnes, giliau miške, pievose esančias vietas. „Kiaulpienes, dilgeles, garšvas reikia rinkti atokiau, kur žmonės nespėjo prišiukšlinti. Kaip aš sakau – žolelės mėgsta švarą ir tylą. Taip pat svarbu nepamiršti joms padėkoti“, – pasakojo žolininkas.

Gintarė Kami

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą