Aktuali gegužės mėnesio informacija apie žiedadulkes, sukeliančias alergiją

Remiantis aktualia informacija apie alergizuojančių žiedadulkių koncentraciją ir keliamą riziką sveikatai (informacija skelbiama bei atnaujinama personalizuotos alergijos simptomų prognozės sistemos interneto svetainėje), gegužės mėnesio antroje pusėje prognozuojama, kad žydės pušūnai (spygliuočiai medžiai) bei vaisius barstys tuopos. Numatoma, kad jei orai bus saulėti, be lietaus, didžiuliai kiekiai pušų ir eglių žiedadulkių pasklis ore. Tačiau medicinos praktikos žiniomis, jautrumas pušų ir eglių žiedadulkių alergenams pasireiškia retai. Prognozuojama, kad gegužės antroje pusėje tuopos paskleis savo vaisius – sėklas su skristukais. Gyventojai matys lauke skraidančius baltus tuopų pūkus, kurie padengs greta esančias vejas ar šaligatvius. Nors tuopų pūkai kartais laikomi alergijos sukėlėjais, tačiau jie įjautrinti gali tik mechaniškai. Kvėpavimo takų alergiją gali sukelti tuo pačiu metu pradedančios žydėti žolės. 

Oru plintančios žiedadulkės yra svarbus išorinis aeroalergenas, jautriems asmenims sukeliantis alerginio rinito požymius. Alerginis rinitas pasireiškia nosies užgulimu, sekreto tekėjimu, čiaudulio priepuoliais ir nosies niežėjimu. Alergijos simptomai gali išplisti ir paveikti akis, ausis, sinusus ir plaučius. Ilgai besitęsiantis alerginis rinitas gali sutrikdyti kvėpavimo funkciją. Alerginiu rinitu sergantys asmenys turi žinoti, kad vėlesni kontaktai su alergenu sukelia vis sunkesnes reakcijas, požymiai tęsiasi ilgiau, atsiranda ilgalaikių liekamųjų reiškinių. Pajutus panašius simptomus rekomenduojame kreiptis į jus gydantį gydytoją.
Geriausias būdas išvengti sveikatą trikdančių simptomų – vengti kontakto su alergizuojančomis žiedadulkėmis. Veido kaukės gali padėti gyventojams apsisaugoti ne tik nuo COVID-19 infekcijos, bet ir nuo oru plintančių žiedadulkių. Vis dėlto žiedadulkėms jautriems asmenims rekomenduojame lauke vaikščioti anksti ryte ar vakare, kai žiedadulkių koncentracija aplinkoje būna žemiausia. Neigiamą žiedadulkių poveikį sveikatai sumažinsite, jei grįžę iš lauko iš karto persirengsite, nusiprausite veidą ir visą kūną po dušu.
Šiaulių universiteto aerobiologai numato, kad 2020 metų alergeninių žiedadulkių sezonas bus ilgas ir rekomenduoja naudoti PASYFO (personalizuota alergijos simptomų prognozės sistema) programėlę (Androi ar iOS), kuri suteikia tiksliausią, atmosferos fizikų, biologų ir gydytojų atliktais moksliniais tyrimais pagrįstą alergijos žiedadulkėms rizikos prognozę.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą