Lietuva didina finansavimą užsienio lituanistinėms mokykloms

Užsienyje veikiančios neformaliojo švietimo lituanistinės mokyklos nuo 2023 metų gaus užtikrintą ir nuoseklų finansavimą iš Lietuvos valstybės biudžeto. Tokiam Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teiktam projektui šiandien pritarė Vyriausybė.

Lėšas, skiriamas iš Lietuvos biudžeto, lituanistinės mokyklos galės naudoti patalpų nuomai ar jų išlaikymui, mokytojų atlyginimams, vadovėliams ir kitoms ugdymui būtinoms priemonėms, įskaitant ir skaitmenines, įsigyti ar nuomoti. Iki šiol neformaliojo švietimo lituanistinės mokyklos buvo finansuojamos konkurso būdu, o lėšos negalėjo būti naudojamos patalpų nuomai ar mokytojų atlyginimams – tik renginiams ir ugdymo priemonėms.

„Nauja finansavimo tvarka iš esmės palengvins lituanistinių mokyklų padėtį, skatins lituanistinio švietimo prieinamumą, padės užtikrinti neformaliojo lituanistinio švietimo programų kokybę. Nors ir iki tol rengdavome kvalifikacijos tobulinimo seminarus mokytojams, teikdavome metodinę medžiagą, organizuodavome lituanistinio neformaliojo švietimo projektų konkursą, kurio laimėtojai gaudavo finansavimą ugdymo priemonėms, stovykloms, renginiams, atėjo laikas labiau ir tikslingiau remti užsienyje esančias lituanistines mokyklas. Jos nuveikia milžinišką darbą, padėdamos vaikams, šeimoms mokytis lietuvių kalbos, neprarasti ryšių su Lietuva, išlaikyti tautinę tapatybę“, - sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Preliminariais skaičiavimais, 2023 metais lituanistinio švietimo įstaigoms reikės 1,7 mln. Eur. Lėšos lituanistinio švietimo įstaigoms bus skiriamos pagal mokinių skaičių.

Maksimalus bazinis lėšų dydis vienam vaikui – 20 eurų per mėnesį. Šis bazinis dydis bus didinamas atsižvelgiant į mokyklos lituanistinio švietimo programos apimtį. Lėšas galės gauti tik tos lituanistinio švietimo įstaigos, kurios bus registruotos Švietimo ir mokslo institucijų registre, o jų mokiniai – Mokinių registre.

Švietimo ir mokslo institucijų registro duomenimis, užsienyje veikia 238 neformalios lituanistinės mokyklos, kuriose mokosi apie 9,5 tūkst. užsienio lietuvių vaikų, dirba per 1 000 mokytojų. Neformaliajam lituanistinių mokyklų švietimui kasmet per projektinį finansavimą buvo skiriama 300–500 tūkst. eurų. Projektinis finansavimas taip pat išlieka – lituanistinės mokyklos kaip ir kasmet galės teikti neformaliojo lituanistinio švietimo projektus ir gauti finansavimą. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą