Tradicinis sąskrydis Ariogaloje – jau 33-iąjį kartą

Raseinių rajono savivaldybėje, Ariogaloje, nuostabaus grožio Dubysos slėnyje, į jau tradicine tapusią šventę – sąskrydį „ Su Lietuva širdy“ jau 33-iąjį kartą 2023 m. rugpjūčio 5 d. susirinko buvę Lietuvos tremtiniai, politiniai kaliniai ir Laisvės kovų dalyviai, juos gerbiantys žmonės, kuriems svarbi lietuvių tautos Laisvė ir Lietuvos valstybės Nepriklausomybė.

Šventė prasidėjo iškilminga eisena nuo Ariogalos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios Dubysos slėnio link, kurioje su Lietuvos  valstybės vėliava ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (toliau – LPKTS) Alytaus filialo vėliava dalyvavo ir gausus būrys alytiškių, vadovaujamų LPKTS Alytaus filialo Valdybos pirmininkės Stasės Tamašauskienės ir jos pavaduotojo Romualdo Požėros,  kuris yra ir  LPTKS Alytaus apskrities koordinatorius. Sąskrydyje kartu su kitais alytiškiais dalyvavo ir Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos prezidentas, Lietuvos partizanų pagerbimo renginių iniciatorius ir organizatorius Kastytis Pavilonis.

Šventės atidarymo metu, skambant šių šalių himnams, buvo iškeltos Lietuvos ir Ukrainos  valstybių vėliavos, LPKTS ir Raseinių rajono savivaldybės vėliavos. Dubysos slėnyje šv. Mišias aukojo kardinolas, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, kuris pasakė prasmingą pamokslą apie skaudžią Lietuvos praeitį ir dabarties aktualijas.  Pasibaigus šv. Mišioms bėgikai atnešė nuo amžinosios ugnies Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, Kaune, įžiebtą sąskrydžio ugnį. Deglą perėmė ir juo sąskrydžio aukurą iškilmingai įžiebė LPKTS pirmininkas dr. Gvidas Rutkauskas. Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos kariai atliko salves, taip pagerbdami žmones, kovojusius už lietuvių tautos Laisvę ir Lietuvos valstybės Nepriklausomybę, patyrusius kalinimus ir tremtį.

,,Mes jau 33 -iąjį kartą susirenkame Ariogaloje, prie Dubysos slėnio, visi kaip broliai ir seserys, ne tik pasimatyti, pabendrauti, bet ir aptarti politines aktualijas. Mumyse dar gyva Lietuvos rezistencijos dvasia“, - sakė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas dr. G.Rutkauskas. 
,,Džiaugiuosi šiuo papročiu, kuris kasmet į gražų būrį sujungia Lietuvos politinių kalinių, tremtinių, laisvės kovų dalyvių bendruomenę, jų vaikus ir vaikaičius bei visus, kuriems svarbi Lietuvos istorija.

Šiandien mes dar kartą galime įsitikinti, kokia trapi laisvė ir kokia brangi jos kaina.
Nuoširdžiai Jums dėkoju už kelią į laisvę, kuriuo šiandien mes džiaugiamės ir didžiuojamės.“
Pasak jo, pirmą kartą į sąskrydį atvyko svečių iš Austrijos, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos.

Sąskrydžio dalyvius pasveikino ir prasmingas kalbas pasakė Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Raseinių rajono savivaldybės meras Arvydas Nekrošius, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (toliau – LGGRTC) generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys. 

„Kiekviena karta turi savą kovos už laisvę misiją, –  susirinkusiesiems kalbėjo premjerė. – Mes semiamės stiprybės iš istorijos, tačiau čia ir dabar turime liudyti savo neišsenkamą drąsą ir pasiaukojimą. Šiandien visokeriopa parama didvyriškai kovojančiai Ukrainos tautai yra itin svarbi mūsų laisvės auginimo dalis.“ 

Ministrė Pirmininkė sąskrydžio dalyviams priminė 2023 m. liepą Vilniuje vykusį NATO viršūnių susitikimą, jo metu Lietuvai skirtą dėmesį ir buvimo visaverčiais galingiausių tarptautinių struktūrų nariais svarbą bet kokios galimos agresijos atveju. „Itin reikšminga, kad pagaliau vertinama mūsų skaudi istorinė patirtis ir jos subrandinta geopolitinė išmintis“, – sakė I. Šimonytė. 

Premjerė kalboje taip pat akcentavo tiek pagalbos Ukrainai, tiek savo galios stiprinimo svarbą, visuotinio pilietinio pasipriešinimo gebėjimų ugdymą.
„Susirinkome su Lietuva širdyje – ir tegu ji stiprėja. Neabejoju, kad už šį stiprėjimą turime būti ypač dėkingi tiems, kurie atsilaikė prieš sovietines represijas, labai daug ištvėrė ir išliko visoms ateinančioms kartoms įkvėpimo ir tvirtybės šaltinis“, – padėkos žodžiais kalbą baigė Ministrė Pirmininkė. 

Buvo perskaitytas Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimas sąskrydžio „Su Lietuva širdy“ dalyviams.
„Kiekvieną rugpjūtį šis renginys visai Lietuvai liudija nepalaužiamą Jūsų dvasią ir ryžtą niekada nesitraukti iš Lietuvos sargybos“, – rašoma šalies vadovo sveikinime.
Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvos politiniai kaliniai, tremtiniai ir laisvės kovų dalyviai, drąsiai sutikę jiems tekusius išmėginimus ir išsaugoję žmogiškąjį orumą, paliko neišdildomą tvirtumo įspaudą lietuvių tautos sąmonėje. Jų pavyzdys itin svarbus šiomis dienomis, tęsiantis Kremliaus režimo agresijai prieš laisvę mylinčią ir ją žūtbūtinai ginančią Ukrainą.

„Jūsų kartai su kaupu teko patirti aukų, kurias ant savo laisvės aukuro dabar deda ir mūsų broliai bei sesės ukrainiečiai. Kaip dėl Jūsų pasiaukojimo Lietuva tapo laisva, taip, tikiu, ir ukrainiečių kova baigsis laisvės pergale. Jūsų pavyzdžio įkvėpta, Lietuva ir toliau atkakliai rems tuos, kas priešinasi blogiui ir prievartai“, – rašoma valstybės vadovo sveikinime.

Respublikos Prezidentas padėkojo tradiciškai Ariogaloje vykstančio sąskrydžio dalyviams už išsaugotą tikėjimą, kad Lietuva bus laisva, ir laisvės idėją, perduotą ateities kartoms. Šalies vadovas palinkėjo, kad jų kurstomo aukuro ugnis ir toliau atspindėtų nesupančiojamą ir nepavergiamą lietuvių dvasią bei plačiai visame pasaulyje skleistų žinią apie laisvę mylinčių ir ją ginančių žmonių pergalę.

Sąskrydžio dalyvius turininga programa pasveikino Šakių „Varpo“ mokyklos mokiniai.

Susitikimo erdvėje, stadione, vyko jungtinio tremtinių ir politinių kalinių choro koncertas, kuriame skambėjo tautiškos ir patriotinės dainos, vėliau vyko šventinė popietė su Jungėnų kaimo kapela „Vėl gegužio žiedai“ (kapelos vadovas – Valdas Mencevičius), „Žvaigždžių kvartetu“ (vadovas – Valdemaras Frankonis), Vilniaus senjorų ansambliu „Romantikai“.

Partizanų stovyklos erdvėje visą dieną buvo demonstruojama jų gyvenimo rekonstrukcija, eksponuojamos Lietuvos partizanų uniformos, skiriamieji ženklai ir ginklai. Slėnyje visą dieną veikė Lietuvos šaulių sąjungos stovykla „Su Lietuva širdy“, patriotinių leidinių knygynėlis, kuriame buvo galima įsigyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Leidybos skyriaus išleistų istorinės atminties knygų, o diskusijų erdvėje nuo 13 val. vyko knygų pristatymai („Raudonos aguonos tarp bėgių“, sudarytojai Marija Semaškaitė Boharevičienė ir Vytautas Bagdonas, „Childhood in forced exile”, autorius Stanislovas Abromavičius), filmų peržiūros (dokumentiniai filmai „Juozas Jakavonis-Tigras“ ir „Antanas Lukša: ,,Laikom frontą’’) , diskusijos, veikė LGGRTC paroda „Laikom frontą!“ Ši mokomoji kilnojamoji paroda skirta partizanui, politiniam kaliniui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiam vadovui ir Garbės pirmininkui, Prienų krašto garbės piliečiui, legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, dimisijos kapitonui Antanui Lukšai-Arūnui jo 100-osioms gimimo metinėms pažymėti. Ją pristatė LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vyresnioji patarėja muziejinei veiklai Ramunė Driaučiūnaitė. Buvo eksponuojama ir Ukrainos partizanams, kovojusiems po Antrojo pasaulinio karo už ukrainiečių tautos laisvę ir Ukrainos valstybės nepriklausomybę, skirta paroda.

 Sąskrydžio „Su Lietuva širdy“ organizatorius – LPKTS kartu su LGGRTC, vykdytojas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras, partneriai  – Raseinių rajono savivaldybė, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomenė, Lietuvos šaulių sąjunga ir Rekonstruktorių klubas „Partizanas“, rėmėjas – Lietuvos radijas ir televizija (LRT). 

Sąskrydžio pabaigoje buvo nuleistos vėliavos. Šventė pavyko, žmonės skirstėsi puikiai nusiteikę ir atsisveikindami sakė: „Susitikime kitąmet ir visados su Lietuva širdy Dubysos slėnyje!“ 

Alytaus miesto savivaldybės administracijos 
Švietimo ir sporto skyriaus informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą