Prieš patyčias su kompiuteriniais žaidimais? Kodėl gi ne?


Patyčios - vis dar paplitęs Lietuvoje reiškinys, kuriam, kaip įsitikinę Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro specialistai, pasipriešinti labiau gali ne kalbos ir paskaitos, o kitoks pavyzdys, komandiniam darbui sutelkta klasė ir visa mokyklos bendruomenė, kūrybinė, laikina aplinka, kurioje gali laimėti tik darnoje ir principu „visi už vieną“ dirbanti mokyklos bendruomenė. Todėl jau devintą kartą visose Alytaus rajon ugdymo įstaigose praūžė netradicinio ugdymo ir veiksmo akcija „Tetriada“.
Šių tradicinių renginių mintis - skatinti šiltus tarpusavio santykius ir bendradarbiavimą, didinti mokykloje saugumo pojūtį, tuo pačiu mažinant polinkį patyčioms ir smurtui, į veiklas įtraukiant mokinius, pedagogus bei mokyklos administraciją.
Panašūs renginiai vyksta kasmet, juose dalyvauja visos ugdymo įstaigos. Bent tris kartus biuras už šiuos renginius buvo įvertintas Vidaus reikalų ministerijos ir tapo ministerijos vykdomo nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos projektų konkurso laureatu.
„Turim nepamiršti kokiame laikmetyje gyvename ir su kokia karta dirbame“, - sako Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė ir priduria, kad pats netinkamiausias sveikatos ugdymo būdas šiandienos jaunam žmogui - teorinė paskaita. Privalu ieškoti naujų paveikių ir patrauklių būdų, nes prieš klasę stovinti ir teorinę medžiagą sausai dėstanti lektorė - tuščias ir pamirštas reikalas. Jaunam žmogui patinka patirti, išbandyti, rungtis, patinka kintanti aplinka ir besikeičiantys koordinatoriai. Taip ir atsirado „iados“.
Naujos patirtys, reakcijos reikalaujantys ar kūrybiniai, visiems įvaldomi, „supergalių“ nereikalaujantys užsiėmimai - tai kuo siekiama įtraukti į veiklas šiandien mokyklos suoluose sėdinčius jaunus žmones, todėl tokių netradicinių dienų metu ankstesniais metais mokyklos bendruomenės buvo kviečiamos išmokti origami lankstymo meno, perprasti figūrinių balionų lankstymo subtilybes, išbandyti modeliną ar gaminius iš putplastčio.
„Dabartinė karta „auga“, „valgo“, „pramogauja“ plančetėse, telefonuose bei kituose išmaniuose įrenginiuose, kur ypač dažnai žaidžiami ir kompiuteriniai žaidimai“, - paaiškino A. Goštautienė, visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė - „apsimesti, kad tai nevyksta - mažų mažiausiai naivu ir neracionalu, nes jaunam žmogui tai patinka, tai jį įtraukia, todėl pagrindinė mintis buvo - panaudoti vaikų pomėgį žaisti kompiuterinius žaidimus teigiamam tikslui - bendrumui, komandiniam darbui skatinti.“
Kompiuteriniai žaidimai - nėra tik blogis. Nesaikingas, varginantis ar net išsekinantis jų naudojimas yra problema, kuri gali turėti liūdnų pasekmių. Tyrimai, užsienio autorių publikacijos rodo, kad saikingai žaidžiami rebusai, kryžiažodžiai, strateginiai, bei loginiai žaidimai, kuriuos galima nutraukti bei žaisti, bet kuriuo momentu lavina logiką, intelektą, dėmesį, atmintį.
Vienas iš tokių klasikinių žaidimų, kuriuo paremta buvo šių metų „Tetriada“ – Tetris. Reakcija, dėmesio koncentracija, loginis mąstymas - tai, kas gali būti lavinama saikingai žaidžiant šį žaidimą.
Tetrį galima pavadinti žaidimu, jungiančiu kartas, nes šių dienų mokinių tėvams šis žaidimas taip pat žinomas ir buvo tikriausiai vienas pirmųjų, kurį žaidė specialiomis žaidimų konsolėmis.
Šios netradicinės dienos metu mokyklų bendruomenės tikrai nebuvo įnikusios tik į kompiuterinius žaidimus. Kaip pasakojo A. Goštautienė, klasės įvertino savo komandinį darbą, spręsdamos logines užduotis, sutelktumą, reakciją pasitikrino, susirungdamos estafetėse, pojūčių svarbos stebėsenos veiklose, lankstant pripirštą galvosūkį „gyvatėlę“ („snake cube“) ar renginio kulminacijoje – mašinėlių, varomų guma, gamyboje ir lenktynėse.
Taip pat visos dienos metu buvo bandoma prisidėti ir prie bendro visų Alytaus rajono moksleivių darbo – Tetrio sienelės gamybos, todėl klasės susikaupusios rungėsi tarpusavyje, norėdamos origami technika išlankstyti kuo daugiau tetrominų. Išlankstyta daugiau nei 1000 kubelių, kuriems prireikė 6000 popieriaus lapelių.
Kas žino, gal tai dar vienas būsimas Lietuvos rekordas, nes tokios dienos jau yra Alytaus rajono mokiniams „atnešusios“ du rekordus: ilgiausio diržo ir storiausio sąsiuvinio.

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą