Alytuje surengta Žaliųjų idėjų laboratorija


Žaliosios politikos institutas kartu su Jaunųjų žaliųjų organizacija Alytaus piliakalnio progimnazijoje surengė neformalių pamokų dieną „Žaliųjų idėjų laboratorija“. Moksleiviai ne tik susirungė Žaliajame protų mūšyje, bet ir gamino atšvaitus bei papuošalus iš antrinių žaliavų.
Renginį atidaręs Žaliosios politikos instituto prezidentas Remigijus Lapinskas moksleiviams pasakojo, kas yra klimato kaita ir kaip veikia šiltnamio efektas, kas jį sukelia ir kaip sparčiai kylantis vandens lygis keistų Lietuvos žemėlapį. Instituto prezidentas pristatė, kaip patys moksleiviai gali prisidėti prie klimato kaitos stabdymo: mažiau vartoti, taupyti vandenį ir elektros energiją, rinktis vietinę, ekologišką produkciją, nešvaistyti maisto, atsisakyti vienkartinių pakuočių, atsakingai tvarkyti ir rūšiuoti atliekas, ir t.t.
Vėliau mokiniai dalyvavo Jaunųjų žaliųjų organizacijos ir Vilniaus Žirmūnų gimnazijos atstovų surengtame protų mūšyje, kurio nugalėtojai buvo apdovanoti renginio rėmėjo - įmonės „Ecoservice“ įsteigtais prizais. Renginį vainikavo iniciatyvos „Kūrybos kampas 360” įkūrėjo, dizainerio Giedriaus Bučo vedamos kūrybinės dirbtuvės, kurių metu iš antrinių žaliavų mokiniai buvo mokomi gamintis atšvaitus bei apyrankes.
„Šiuo renginiu siekėme atkreipti dėmesį į aplinkos apsaugos svarbą, supažindinti mokyklinio amžiaus vaikus su žiedinės ekonomikos ir tvaraus vartojimo tema bei pademonstruoti praktines darnios veiklos galimybes. Visuomenės, o ypač jaunų žmonių požiūris į klimato kaitą ir susijusius ateities iššūkius yra itin svarbus - į mokinių ugdymo programas turėtų būti intergruotas ne tik tradicinis, bet ir neformalus švietimas apie kiekvieno mūsų atsakomybę ir įtaką klimato kaitai, gamtinei aplinkai, o tuo pačiu ir ekonomikai bei gyvenimo gerovei. Tik tokiu būdu įmanoma ugdyti atsakingo vartojimo įpročius, keisti elgseną ir pasiekti tvarius pokyčius“ – teigė renginio iniciatorė Žaliosios politikos instituto vadovė Ieva Budraitė.
Anot I. Budraitės, ateities ekonomika yra žalioji ekonomika ir tie, kas laiku tai supratę imsis diegti atitinkamus sprendimus, ateityje bus nugalėtojais. „Kodėl Alytus negalėtų jau dabar imtis darnių sprendimų diegimo? Pavyzdžiui, atsižvelgiant į akivaizdų ateities poreikį, rengti specialistus žaliojo verslo sektoriui. Užtektų, visų pirma, bent vienoje iš mokyklų sustiprinti reikalingų kompetencijų ugdymą. Ir jau būtume vienu žingsniu priekyje“ – idėjomis Alytaus miestui dalijosi alytiškė Ieva Budraitė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą