Skautiška vasara

Skautiškos stovyklos, žygiai yra natūrali išgyvenimo situacija, kur vaikai būna kartu atitrūkę nuo įprastų gyvenimo sąlygų (patogumų). Elgdamiesi neįprastoje situacijoje, spręsdami iškilusias problemas, priimdami bendrus visiems tinkamus sprendimus, valdydami dėl to atsiradusį stresą, skautai atsiskleidžia tokie, kokie iš tikrųjų yra. Nes kai situacija paliečia žmogaus išgyvenimą – jis parodo savo natūralų elgesį. Stovyklose skautų vadovas stengiasi sukurti natūralias problemines situacijas, o jų sprendimus palieka skautų atsakomybei. Kartu išgyvendami problemas, skautai susidraugauja ir tampa komanda. Kai skautai išgyvena nuotykį kartu, jie geriau susibendrauja ir pradeda pasitikėti vienas kitu. Tai ir yra vienas iš grupės (skilties) formavimo  pagrindų.

Į Tautinę stovyklą!

Tautinė skautų stovykla – didžiausias penkmečio skautiškas renginys. Ši stovykla ypatinga ir tuo, kad 2018 m. skautai mini įsikūrimo Lietuvoje šimtmečio jubiliejų. Tokių ir panašių stovyklų metu į vieną vietą susiburia skautai iš visos Lietuvos ir įvairių užsienio šalių. Šiais metais stovyklavo daugiau nei 3 300 dalyvių iš 23 skirtingų šalių.

Liepos 14–22 d. Rumšiškėse tautinės skautų stovyklos „Laužų karta" (projektą iš dalies rėmė Alytaus miesto savivaldybė) programoje dalyvavo ir didelis būrys Alytaus skautų. Veikla vyko kasdien amžiaus grupėmis. Tai reiškia, kad kas rytą visi programos dalyviai keliavo patirti nuotykių su savo amžiaus sesėmis ir broliais (taip skautai vadina vienas kitą), o vakarais ilsėtis grįždavo į savo pastovyklę, kurioje kartu su alytiškiais gyveno Vilniaus Vingio tunto, Utenos krašto, Šiaulių krašto skautai, Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjungos nariai ir užsieniečiai. Atrodė, kad tokioje didelėje stovykloje kils pavojus pasiklysti tarp veiklos gausos – juk norėsis kuo daugiau visko pamatyti ir patirti! Be reikalo nerimauta – kiekvienas alytiškis savo amžiaus grupės programoje sudalyvavo visose veiklos rūšyse ir visi galėjo pasidalinti įspūdžiais.

Skautai

Jaunesnieji Alytaus skautai turėjo progą apsilankyti tikrose džiunglėse, kur drauge su drąsiuoju vadu Akela keliavo į žygius, o globėjas Balu padėjo susipažinti su skautiškomis gudrybėmis ir gyvenimu miške. Amatai, kūrybinės dirbtuvės, piešimas purvu, aitvarų gamyba, mokslinė laboratorija, kovos menai, medijų pažinimas – tai tik maža dalis nuotykių ir įdomybių, kurias per savaitę patyrė jaunesnieji Alytaus skautai.

Skautai buvo kviečiami į pašėlusią bandymų savaitę. Per septynias dienas alytiškiai patyrė visko: nuo piešimo iki purvo, nuo žygių iki diskotekų ir, žinoma, vakarų prie skautiško laužo. Mokslinių eksperimentų laboratorija kvietė plačiau pažinti mus supantį pasaulį, įvairi kūrybinė veikla leido pažiūrėti į dalykus iš visų įmanomų ir neįmanomų kampų, o svarbiausia – viską reikėjo išbandyti ir pačiupinėti patiems!

Patyrę skautai šiemet buvo pakviesti į kelionę laiku. Alytaus skautai kartu su savo naujaisiais draugais nusikėlė į baltų ir vikingų laikus, kur susipažino ne tik su kasdiene buitimi, bet ir žaidimais. Amatų kaimelyje jie ne tik sužinojo, kaip prieš šimtą ir daugiau metų buvo gaminamas muilas, drabužiai, papuošalai, įrankiai ir kiti buities reikmenys, bet ir išbandė jų gamybą. O nuotykių ieškotojų laukė miško kliūčių ruožai, žygiai ir kiti iššūkiai.

Vyresniųjų skautų programa nuo seno apipinta legendomis, mat ji žinoma tik tiems, kurie teisėtai peržengia vyresniųjų skautų pastovyklės vartus. Šios programos dalyviai keliavo į žygius ir darė gerus darbus, o visa kita telieka paslaptimi. O savo kūrybinius sugebėjimus buvo galima pademonstruoti gausybėje teatro, šokio, dailės ir kitokių užsiėmimų metu.

„Prie malūno"

Laisvalaikio zonoje „Prie malūno" mūsų stovyklautojus pasitiko užsienio skautų patirtis, biblioteka, mediateka ir poilsio zona. Čia buvo galima pabendrauti, išmokti naujų žaidimų ar tiesiog atsipūsti nuo aktyvios programos.

Vertybinė programa

Šioje stovykloje Alytaus skautams buvo du „pirmi kartai", kai kalbame apie vertybinę programą. Tai reiškia, kad kiekvienas bet kokio amžiaus skautas praėjo 3 valandų vertybinį užsiėmimą, kuris yra parengtas jo amžiaus grupei. Buvo siekiama pagelbėti vaikui aiškiau suvokti skautiškas vertybes. Taip pat buvo atskira religinė dalis, ją parengė įvairių religijų dvasininkai ir ja buvo siekiama sudaryti sąlygas bet kokį tikėjimą išpažįstančiam vaikui rasti skautuose savo Dievą.

Svečių diena

Liepos 19 d. stovykloje buvo paskelbta svečių diena. Stovyklos programoje ši diena tapo ypatinga, nes tądien skautai dalyvavo bendroje visos stovyklos programoje. Pirmąją dienos pusę jie turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su įvairiomis organizacijomis ir veikla: šaudyti iš tikro lanko, paaukoti kraujo, susipažinti su tikru gaisriniu automobiliu, pasipuošti purškiamomis tatuiruotėmis... Po pietų visus stovyklautojus ir svečius sukvietė tikra mugė. Reikėjo visiems parodyti, kuo ypatingas dzūkų kraštas. Su valiuta – progiu – alytiškiai turėjo neeilinę galimybę pirkti ir parduoti atsivežtus iš namų savo rankdarbius, kepinius, uogas, medų ar suteikti originaliausias paslaugas. Taigi šioje programos dalyje stovyklautojai svečius susipažindino ne tik su skautišku išradingumu ir verslumu, bet ir su Dzūkija, mat visi į stovyklą atsivežė kažką, ką geriausiai moka ir kuo labiausiai nori pasigirti. Būtent tą dieną iš Alytaus į stovyklą sugužėjo  tėveliai, draugai, kolegos ir visi, kuriems įdomus skautiškas judėjimas, ar tiesiog norintys aplankyti skautus.

Pikantiškos naujienos

Apie stovyklos svečius! Stovykloje iš viso stovyklavo 576 skautai iš 23 šalių, 4 žemynų – pradedant Australija, baigiant Kanada. Didžiausia delegacija stovykloje atvyko iš Prancūzijos – net 170 brolių ir sesių! Alytaus skautai stovykloje turėjo puikią galimybę lavinti  anglų, prancūzų, rusų kalbą, pasikeisti emblemomis, kaklaraiščiais su kitų šalių skautais ir rudenį grįžę į mokyklą turės ką papasakoti draugams ir  mokytojams!

Vadovai

Tautinė stovykla – didelis nuotykis ne tik Alytaus skautams, bet ir jų vadovams! Antanas Kalinauskas, Rita Baranauskienė, Alma Šimanskienė, Marija Butkevičienė, Ineta Kaževaitė, Vaida Vaitkevičiūtė, Danutė Vervečkienė, Rimgailė Anušauskaitė, Justas Arasimavičius padėjo surengti didžiausią istorijoje Lietuvos skautų stovyklą, išbandė save gerai pažįstamose arba visai naujose sferose ir pasijuto svarbia skautiškos šeimos dalimi.

Skautų vadovė Rita Baranauskienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą