Vaikus mylinčių auklėtojų darbas kupinas kūrybos ir puikių idėjų

 

Kas rytą vos pravėrę Alytaus lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ duris vaikai skuba pasisveikinti su juos pasitinkančiomis auklėtojomis. Šį darželį lankančius vaikus kiekvieną rytą sveikina ne vieną dešimtmetį čia dirbančios auklėtojos Rimutė Tankevičienė ir Vilija Lastauskienė. Užsukus į grupes, kuriose dirba šios auklėtojos, vaikų juokas, auklėtojos link tiesiamos jas apkabinti norinčios mažųjų rankos ir įdomūs vaikų ugdymo metodai išduoda – jas labai myli vaikai, o jos – savo darbą.
Tai pripažįsta ir pačios auklėtojos. „Aš labai myliu vaikus ir savo darbą, o kai myli darbą, tuomet ir idėjos kyla pačios savaime. Stengiamės, kad vaikai grupėje jaustų laisvę, bet laisvė neturi pereiti į chaosą. Todėl turime savas taisykles“, – apie darbo su vaikais subtilybes pasakoja 30 metų šiame lopšelyje-darželyje dirbanti R. Tankevičienė. Pasak jos, antrus metus lopšelyje-darželyje taikoma socialinio-finansinio raštingumo programą „Aflatoun“. Taikant šios programos metodus vaikai išmoksta taupymo pagrindų, pagrindinių finansinių sąvokų ir verslumo. Apsilankymo lopšelyje-darželyje „Šaltinėlis“ metu vienoje iš grupių vaikai mokėsi taupyti pinigus ir naudotis bankomatu. Bankomatą auklėtoja R. Tankevičienė kartu su vaikais sugalvojo pasigaminti iš paprastos kartoninės dėžės ir jis sulaukė didelio mažųjų susidomėjimo – galima sakyti, kad bankomate nuolat „darbuojasi“ mažasis „bankininkas“, o nusiimti pinigų užsuka ne vienas „klientas“. Vienas jų – penkiametis Gustas. Paklaustas, ką pirktų, jeigu turėtų daug pinigų, sakė: „Pirkčiau daug žaislų ir jais pasidalinčiau su draugais“.
Auklėtojų išradingumu ir idėjomis džiaugiasi Alytaus lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ direktorė Erika Poškevičienė. „Auklėtojos savo darbe stengiasi viską aktualizuoti. Į viską stengiamasi žiūrėti iš vaiko pozicijos. Jeigu vaikui šiuo metu aktualu pasaka, kartu su jais kuriama pasaka. Jeigu auklėtojai su mažaisiais pasikalbėjus apie pinigus, vaikai panoro išmokti naudotis bankomatu, jis gaminamas kad ir iš paprasčiausios kartoninės dėžės“, – teigia lopšelio-darželio vadovė. Anot direktorės, džiugu, kad auklėtojos pastebi vaikų iniciatyvą ir jai leidžia plėtotis. „Kartą į grupę auklėtojai atsinešus mėlynos spalvos audinio, vienas iš vaikų iš karto pasakė: „Čia jūra“. Taip paprasta audinio atraiža tapo jūra ir visa dienos veikla sukosi apie šią temą“, – pasakoja E. Poškevičienė.
Kūrybiškumo ir idėjų Alytaus lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ auklėtojoms R. Tankevičienei ir V. Lastauskienei netrūksta. Paklaustos, kodėl pasirinko auklėtojo profesiją, abi nedvejodamos teigia, kad apie šį darbą svajojusios dar vaikystėje. „Pirmoje klasėje mokytojai manęs paklausus, kuo aš norėčiau užaugusi, atsakiau, kad norėčiau būtų vaikų darželio auklėtoja. Ši svajonė mane lydėjo visą gyvenimą. Taip susiklostė, kad įgijau kitą specialybę, tačiau ji man nepasiteisino. Aš visada norėjau būti auklėtoja ir ja tapau“, – profesiniu pasirinkimu džiaugiasi R. Tankevičienė. „Vaikystėje visuomet su draugėmis žaisdavome mokyklą, kur būdavome mokytojomis. Ko gero ši profesija man užsiprogramavo nuo mažų dienų“, – priduria 34 metus šiame lopšelyje-darželyje dirbanti V. Lastauskienė.
V. Lastauskienė lopšelyje-darželyje anksčiau dirbo su pačiais mažiausiais vaikais, dabar jau 15 metų ugdo vyresniuosius. „Mes su priešmokyklinukais labai daug keliaujame. Bendradarbiaujame su Alytaus Putinų gimnazija, Panemunės progimnazija, Šaltinių pagrindine mokykla – vykstame pas juos į svečius, darome įvairius eksperimentus laboratorijoje, dalyvaujame Draugo dienose, susitikimuose su kariais, Sporto ir kitose šventėse,“ – pasakoja auklėtoja.
Auklėtojos neslepia, kad darbe būna ir tokių momentų, kuomet jos pagalvoja, kad gal jau metas keisti darbą, tačiau tokie momentai trunka labai trumpai. „Kartais pagalvoju, kad gal jau „perdegiau“ gal jau metas keisti darbą, tačiau ir vėl susimąstau, o ką aš tame naujame darbe darysiu“, – teigia auklėtoja R. Tankevičienė.
Tačiau kur kas dažniau auklėtojoms darbe tenka išgyventi džiugių momentų. „Vaikams bedainuojant susipyko šalia vienas kito stovintys berniukai ir aš priėjusi guodžiu tai vieną, tai kitą vaiką. Staiga prie nuskriausto berniuko prieina draugas ir sako „Tu neliūdėk. Jis tavęs tikrai atsiprašys ir tu jausiesi geriau. Nusišypsok!“, – vieną tokių momentų prisimena auklėtoja R. Tankevičienė . „Toks vaiko poelgis mane labai nustebino, juk aš visuomet vaikus mokau, jeigu spaudžia širdelę, neliūdėti ir nusišypsoti. Džiugu, kad vaikai įsimena tai, ko juos mokai,“ – priduria auklėtoja.
Dar vieną jautrią istoriją prisiminė lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ direktorė E. Poškevičienė. „Atsisėdo vaikai kartu su auklėtoja valgyti pietų. Ant stalo padėta duona. Vaikai ją pasidalino, o auklėtojai duonos neliko. Vienas iš vaikų paklausė auklėtojos: „Kur Jūsų duona?“ Ji sako: „Neturiu, Jonuk“. Tuomet vaikas savo gabalėlį perlaužė ir dalį jos atidavė auklėtojai,“ – pasakoja direktorė ir džiaugiasi, kad vaikai savo auklėtojas priima kaip labai artimus žmones.
„Jeigu dirbdamas švietimo srityje galvosi, kad viską išmokai ir viską žinai, tuomet tau čia ne vieta. Viskas taip greitai keičiasi, jog privalai reaguoti į pokyčius. O kai matai tokias auklėtojas, kurios reaguoja į pokyčius, diegia naujoves, siekia tobulėti, tuomet belieka džiaugtis ir procesu, ir rezultatais. Juk viską darome dėl mūsų vaikų“, – puikiomis auklėtojomis džiaugiasi lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ direktorė G. Poškevičiene.

 Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą