Vaiko konstitucijos pamoka neaplenkė ir Marijampolės apskrities moksleivių

 

Sausio 12-ąją daugiau nei 100-e mokyklų visoje Lietuvoje Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (toliau – Tarnyba) organizavo „Vaiko konstitucijos pamoką“ šalies penktokams.
Mokyklų sąrašą rasite čia.
Alytaus apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai aplankė 9 mokyklas ir pravedė Konstitucijos pamoką 278 moksleiviams. Pamokos vyko: Alytaus Piliakalnio progimnazijoje, Alytaus Vidzgirio pagrindinėje mokykloje, Butrimonių gimnazijoje, Druskininkų „Atgimimo“ mokykloje, Druskininkų savivaldybės Leipalingio progimnazijoje, Druskininkų savivaldybės Viečiūnų progimnazijoje, Druskininkų „Saulės“ pagrindinėje mokykloje, Lazdijų M. Gustaičio gimnazijoje ir Panočių pagrindinėje mokykloje.
„Suaugusieji dažnai sako, esą vaikai žino savo teises, tačiau pamiršta pareigas. Vis tik įsitikinome priešingai – vaikai savo pareigas puikiai išmano ir kartais net lengviau įvardija nei savo teises. Pavyzdžiui, kiekvienas vaikas turi teisę į saugią vaikystę,“ – kalbėjo Tarnybos direktorė Alina Jakavonienė.
Renginių metu vaikai buvo supažindinti su jų teisėmis ir pareigomis, kurios apibrėžtos Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje; diskutuota apie tai, kaip 11-12 metų vaikai supranta pagrindines savo teises ir pareigas; priminta, kur reikėtų kreiptis pagalbos, jeigu patiria patyčias, smurtą ar jaučiasi skriaudžiami. Šiais metais lapkričio 20 d. šiai Konvencijai sukaks jau 30 metų.
„Kiekvieno žmogaus teisės turi būti puoselėjamos. Tik žmogus, kuris žino savo teises, nepažeidžia ir kitų asmenų teisių, gali jaustis saugus ir kurti savo šalies ateitį. To jums, vaikai, labai linkiu“, – sakė A. Jakavonienė.
Šios akcijos partneris – Lietuvos moksleivių sąjunga. Aktyvūs šios sąjungos nariai pasirinktose mokyklose šiandien taip pat veda „Vaiko konstitucijos pamoką“ penktokams.
Virš 4000 konstitucijos pamokų dalyvių buvo įteikta atminimo dovana – „Vaiko konstitucija“.
Pagrindinės vaiko teisės yra: teisė į vardą ir pilietybę, teisė gauti išsilavinimą, teisė gyventi visavertį gyvenimą, teisė turėti savo nuomonę ir ją reikšti, teisė žinoti savo tėvus ir bendrauti su jais, teisė būti apgintam nuo bet kokio pobūdžio smurto, teisė turėti asmeninį gyvenimą ir laisvę, teisė vartoti gimtąją kalbą.
Pagrindinės vaiko pareigos yra: mokytis, gerbti savo tėvus ir globėjus bei kitus asmenis, saugoti savo sveikatą, gerbti savo valstybę ir įstatymus, laikytis visuomenės priimtų elgesio taisyklių ir kt.
Primename, kad vaikas, patiriantis smurtą (psichologinį, fizinį, seksualinį, nepriežiūrą, patyčias ar kt.), turėtų kreiptis į: į suaugusį žmogų, kuriuo pasitiki; į „Pagalbos vaikams“ liniją; skubiais atvejais, jei gresia pavojus sveikatai ar gyvybei, skambinti telefonu 112; į gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyrių; skambinti į Vaikų (tel. 116 11) ar Jaunimo (tel. 8 800 28 888) liniją.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą