Susisiekimo ministras kviečia dalyvauti socialinėje akcijoje „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“


Jau antrus metus Susisiekimo ministerija kviečia bendruomenes ir aktyvius šalies gyventojus minint Kaimynų dieną prisijungti prie socialinės iniciatyvos „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“. Visi Lietuvos gyventojai kviečiami kooperuotis su savo kaimynais ir į darbą keliauti vienu automobiliu. Socialinė akcija vyks gegužės 24 d., artėjant visoje Europoje minimai Tarptautinei kaimynų dienai.

„Stiprios ir aktyvios kaimynų bendruomenės sugeba susivienyti dėl bendro tikslo ir išspręsti sudėtingas, jų gyvenamosiose erdvėse iškylančias problemas. Vis didėjanti oro tarša miestuose ir nesibaigiančios spūstys gatvėse yra kiekvieno iš mūsų problema, kurią galime spręsti bendromis jėgomis. Socialine akcija „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“ siekiama paskatinti bendruomeniškumą ir tvirtą kaimynystę, bent vienai dienai sumažinti automobilių srautus gatvėse“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Spūsčių problema itin ryški didžiuosiuose miestuose, kur rytinio ir vakarinio piko metu gatvėse ypač padaugėja automobilių. Dažniausiai juose sėdi po vieną arba du žmones. Skaičiuojama, kad vidutinis vilnietis transporto spūstyse praleidžia net 136 valandas per metus. Pasak ministro, socialinė iniciatyva pakeliui pavežti savo kaimyną prisidėtų prie spūsčių problemos sprendimo bei sutvirtintų besikuriančias bendruomenes, ypač naujose gyvenvietėse, kurios neretai yra nutolusios nuo miesto centro.

Šia socialine iniciatyva siekiama burti kaimynus bei kartu kurti aktyvias bendruomenes, skatinti rinktis alternatyvias keliavimo priemones ir mieste judėti darniai. Tyrimai rodo, kad pernai net 14 proc. žmonių buvo pasiryžę apriboti kasdienines keliones asmeniniais automobiliais ir pradėti naudotis kitomis susisiekimo priemonėmis. O investicijoms į darnaus judumo ir ekologiško transporto sritį pritartų didžioji dauguma gyventojų (90%).

Kol didieji miestai pamažu juda darnaus judumo infrastruktūros įgyvendinimo ir užtikrinimo link, patys eismo dalyviai gali imtis iniciatyvos. Jei atsirastų daugiau vairuotojų, sutinkančių kasdien ar kelis kartus per savaitę pavėžėti savo kaimyną, draugą ar bendradarbį, spūstys ir oro tarša gerokai sumažėtų.

„Ši iniciatyva yra puiki proga ugdyti naujus darnaus judėjimo mieste įpročius. Pradėjus nuo Tarptautinės kaimynų dienos, laikui bėgant norinčiųjų pavėžėti kaimyną atsirastų vis daugiau. Tai leistų kiekvienam sutaupyti pinigų ir laiko, prisidėti prie aplinkos švarinimo ir automobilių srauto gatvėse mažėjimo“, – kaimynus bendradarbiauti skatina R. Masiulis.

Prie iniciatyvos prisijungti galite socialiniame tinkle Facebook.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą