Diena, skirta geriau pažinti autizmo spektro sutrikimo diagnozę

Gruodžio 13-ąją Alytuje viešėjo Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai" valdybos narė Barbora Suisse. Viešnia dalyvavo Alytaus miesto savivaldybės šeimos komisijos posėdyje, radijo stoties FM99 laidoje apie įtraukųjį ugdymą ir autizmo spektro sutrikimus, susitikime su miesto pedagogais, švietimo pagalbos specialistais Dzūkijos mokykloje, Alytaus miesto socialinių paslaugų centre.

Alytaus miesto pedagoginėje psichologinėje tarnyboje vyko vakaras, kurio metu Barbora Susiise susitiko su tėvais. Mąstydamas apie advento ir Šv. Kalėdų laukimo prasmę, refleksijai kvietė Šv. Angelų Sargų bažnyčios klebonas dek. g. kan. Arūnas Užupis, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Rimvyda Ališauskienė, nenuilstanti žmonių su negalia teisių gynėja Kristina Dūdonytė, dainos ramybe susirinkusius apgaubė muzikos mokytoja Rima Vaickelionytė.

Barbora Suisse atvirai kalbėjo apie gyvenimą, kai jį aukštyn kojomis apverčia autizmo diagnozė, apie žinos nešimą visuomenei – visi turime mokytis priimti kitokį vaiką šiandien, kuris taps paaugliu, suaugusiu rytoj, gyvens mūsų visuomenėje. Ir kiek mokės visuomenė gyventi su „kitokiais" žmonėmis, kiek bus supratimo ir noro padėti šeimoms, tiek ir bus visuomenės kokybės. Viešnia visiems dovanojo naujausią žurnalo „Lietaus vaikai" numerį, 2020-ųjų metų kalendorių su spalvingais autistiškų vaikučių piešiniais.

Džiugu, kad buvę Silvijos Peštenienės mokiniai Justinas Staugaitis ir Edgaras Lukaševičius padėjo įgyvendinti sumanymą: jų dėka susitikimui pedagoginėje psichologinėje tarnyboje padovanota puošni eglė, galimybė padėkoti savanoriams geradariams, padėjusiems 2019-aisias įgyvendinti ne vieną sumanymą.

Artėja Šv. Kalėdos, kai tikime net ir mažais stebuklais. Tegu tokiu stebuklu šeimoms, kurias palietė autizmo diagnozė, būna tikėjimas, kad kliūtys – vaikų negalės – tai tik stotelės, padedančios sukaupti jėgas tikslui.

„Kai negalėsi išspręsti visų savo problemų, paklausk savęs, kaip galiu išmokti su jomis gyventi. Tai taps Tavo sprendimu" (iš pamokslo Dievo Gailestingumo šventovėje 2017-12-06, Lyris).

Alytaus pedagoginės psichologinės tarnybos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą