Nuotraukos autorius: R.Danisevičiaus nuotr.

Noras sukaupti didesnę pensiją atsisuko antru galu

„Kaupiau, o gaunu 100 eurų mažiau“, - nusivylimo neslėpė alytiškis Rimgaudas, neseniai tapęs pensininku ir sužinojęs, kad jo pensija bus gerokai mažesnė nei tikėjosi. Vyro lūkesčiams koją pakišo prieš daugelį metų sudaryta pensijų kaupimo sutartis. Alytiškis patikino, kad jeigu ją pasirašinėtų dabar, sutartį skaitytų daug atidžiau. Vyras teigė puikiai prisimenantis, kad pasirašant pensijos kaupimo sutartį, buvo sakoma, jog tai neturės jokios įtakos „Sodros“ mokamam senatvės pensijos dydžiui, pasirašius sutartį, niekuo nerizikuojama, o laimėti galima. Tačiau tik sulaukęs pensinio amžiaus sužinojo, kad realybė yra kitokia. Pakankamą stažą sukaupęs ir aukštesnes nei vidutines pajamas ilgus metus gavęs alytiškis iš „Sodros“ gaus ne beveik 500 eurų siekiančią pensiją, o beveik 100 eurų mažesnę. Priežastis? Vyras buvo pasirašęs sutartį su pensijų kaupimo fondu. „Kai kreipiausi į savo pensijų fondą, man paaiškino, kad iš jo, atsižvelgiant į sukauptą sumą, man kas mėnesį gali būti mokama vos 37 eurai. Tačiau būtent dėl šios sutarties mano „Sodros“ pensija sumažėjo beveik 100 eurų. Vadinasi, aš praradau apie 60 eurų kasmėnesinių pajamų“, - savo patirtimi pasidalino Rimgaudas.

Jis paprašė pensijų fonde sukauptą sumą, 8 tūkstančius eurų jam išmokėti iš karto. Atidžiau išanalizavęs skaičius vyras prisipažino, kad jeigu dabar reikėtų pasirašyti antros pakopos pensijų kaupimo sutartį, jis būtų kur kas atidesnis ir gerai pagalvotų, ar iš tiesų verta.

„Per tuos metus, kuomet dalis socialinio draudimo lėšų, nukreipiamų į pensijų fondus, yra investuojamos, yra taikomas sąskaitos administravimo mokestis, be to, pensijų fondas negarantuoja, kad investuojamos lėšos į įvairias finansines priemones, kaip, pavyzdžiui, akcijas, obligacijas, atneš pelno“, - kalbėjo alytiškis. Šalyje veikia daugiau nei 30 pensijų kaupimo fondų, su kuriais pasirašius sutartis gyventojai tikisi gauti didesnę senatvės pensiją. Tačiau taip būna toli gražu ne visada, o sutartyje yra numatyta, kad asmeniui, prisijungusiam prie pensijų kaupimo sistemos, valstybinio socialinio draudimo senatvės pensijos dydis proporcingai mažinamas Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatyta tvarka. Yra ir dar viena aplinkybė – nutraukti antros pakopos pensijų kaupimo sutarties galimybės nėra. Tokia sąlyga numatyta pačioje sutartyje. Ne paslaptis, kad dažnas sutartį pasirašo, jos net neperskaitęs, o paskui jau nieko pakeisti nebegalima. Antros pakopos pensijų fonduose kaupiamos lėšos pervedamos iš darbdavio „Sodrai“ mokamų socialinių draudimo įmokų. „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Saulius Jarmalis, paprašytas pakomentuoti, kokią įtaką senatvės pensijos dydžiui turi pensijos kaupimo sutartis, teigė, kad pensiją sudaro dvi dalys: bendroji ir individualioji. Bendrąją dalį lemia bazinis pensijos rodiklis, kurį nulemia žmogaus darbo stažas. Individualią dalį lemia gyventojo sumokėtos socialinio draudimo įmokos, kurios paverčiamos taškais. Imant vidutinę pensiją abi šios dalys sudaro maždaug po vienodą pensijos dalį. „Asmenų, dalyvaujančių pensijų kaupime, senatvės pensijos individualioji dalis už 2018 metus vidutiniškai sumažėja šeštadaliu - 16 proc. Bendroji pensijos dalis dėl dalyvavimo kaupime nemažėja. Kad būtų aiškiau, pateiksiu pavyzdžių.

Tarkime didesnį nei vidutinį atlyginimą uždirbantis gyventojas 2018 metais išeinantis į pensiją turi 30,5 metų stažą ir, tarkim, yra sukaupęs 45 taškus. Tuomet jo pensija būtų 153 + 147 (45x3,27)=300. Dėl mokėjimo pensijų fondams jo pensija būtų 153 + 123 (147 – 16 proc.)= 276. Pensija sumažėja 24 eurais (8 proc.). Mažai uždirbantis gyventojas 2018 metais išeinantis į pensiją turi 30,5 metų stažą ir yra sukaupęs 20 taškų. Tuomet jo pensija būtų 153 + 65 (20x3,27)=218. Dėl mokėjimo pensijų fondams jo pensija būtų 153 + 54 (65 – 16 proc.)= 207. Pensija sumažėja 11 eurų (5 proc.). Daug uždirbantis gyventojas 2018 metais išeinantis į pensiją turi 30,5 metų stažą ir yra sukaupęs 70 taškų. Tuomet jo pensija būtų 153 + 229 (70x3,27)=382. Dėl mokėjimo pensijų fondams jo pensija būtų 153 + 192 (229 – 16 proc.)= 354. Pensija sumažėja 37 eurais (beveik 10 proc.)”, - sakė S. Jarmalis. Taigi, mažiau uždirbęs žmogus sumokėjo mažiau socialinio draudimo įmokų, nei tas, kuris uždirbo daugiau, todėl ir jo pensija sumažėjo mažiau.

 

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą