Nuotraukos autorius: T.Bauro nuotr.

Lietuvoje prasideda pajamų ir turto deklaravimas: yra naujovių

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) trečiadienį davė startą pajamų ir turto deklaravimui. Deklaracijas bus galima pateikti per Elektroninio deklaravimo sistemą (deklaravimas.vmi.lt), taip pat - naudojantis išmaniojo telefono programėle e.VMI arba VMI aptarnavimo skyriuje. Pateikti dokumentus už 2017-uosius gyventojai kviečiami iki gegužės 2 d.

Paruošė 1,3 mln. deklaracijų Šiemet VMI gyventojų pajamų deklaravimo startui yra paruošusi 1,8 mln. preliminariųjų pajamų deklaracijų, iš kurių net 1,3 mln. jau visiškai užpildytos ir gyventojai jas galės pateikti greitai ir patogiai. „Daugumai gyventojų pajamų ir turto deklaravimas už 2017 m. neturėtų sukelti įtampos, nes deklaracijos tvarka ir forma, lyginant su praėjusiais metais, nesikeičia, o deklaravimo naujovės aktualios palyginti nedidelei daliai žmonių. Deklaravimo startas šiemet taip pat skelbiamas anksčiau, tad iki deklaracijų teikimo termino pabaigos – gegužės 2 d., bus ir kiek daugiau laiko“, – sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.  Taip pat pranešama, kad gyventojų patogumui didžiųjų miestų mokesčių inspekcijos skyriuose dirbs ir „Sodros“ specialistai, kurie konsultuos socialinio ir sveikatos draudimo klausimais, todėl žmonėms prireikus papildomos informacijos nereiks vykti į kelias įstaigas. Kaip prieš spaudos konferenciją S.Aliukonytė-Šnirienė teigė LRT radijui, patys nekantriausieji savo deklaracijas pateikė iškart po vidurnakčio. Anot jos, nuo vidurnakčio iki 7 val. ryto deklaracijas buvo užildę jau 2811 gyventojų, o šiuo metu VMI fiksuoja jau 18 tūkst. pateiktų deklaracijų

Planuojama, kad pasinaudojusiems gyventojų pajamų mokesčio lengvata, permoką VMI grąžins iki liepos 31 dienos. Tiesa, tiems, kurie visgi nesiteiks pildyti deklaracijų ir jų nepateiks iki gegužės 2-osios, pasak specialistės, jiems deklaruoti pajamas VMI primins į elektroninius paštus siųsdama priminimus. Jei žmogus vis tiek nesuskubs pildyti deklaraciją, antroje metų pusėje VMI imsis veiksmų. „VMI turėdama duomenis suformuos už jį deklaraciją ir perduos į sistemas, o rezultate žmogus gaus žinią, kad jam suformuota prievolė. Jei jis ir tada negrąžins, VMI primins dar kartą, o paskui kreipsis dėl išieškojimo ir sumos nurašymo“, – sakė specialistė.

Pasipildė deklaruojančiųjų sąrašas

VMI teigimu, šiais metais apsidraudę gyvybės draudimu ar papildomai kaupiantys III pakopos pensijų fonduose 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio galės susigrąžinti nuo bendros gyvybės draudimo įmokų ir/ar įmokų į pensijų fondus išlaidų sumos, neviršijančios 2 tūkst. eurų, o dėl tokių įmokų sumokėjimo grąžintina pajamų mokesčio permokos suma bus ne didesnė kaip 300 eurų. „Svarbu pažymėti ir tai, kad mokesčių mokėtojai, kurie deklaruoja mokėtiną gyventojų pajamų mokestį, jo nepamirštų ir sumokėti iki gegužės 2 dienos, nelaukdami VMI deklaracijos patvirtinimo“, – akcentavo S. Aliukonytė–Šnirienė. Taip pat, anot jos, kiek pasipildė turtą ir pajamas deklaruoti privalančių gyventojų sąrašas.

Prievolė deklaruoti 2017 m. gruodžio 31 d. turėtą turtą ir 2017 m. gautas pajamas atsirado visų biudžetinių įstaigų ir jų padalinių vadovams, jų pavaduotojams ir jų šeimų nariams, taip pat viešųjų įstaigų ir akcinių bendrovių, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojams ir jų šeimų nariams. PVM mokėtojais neįregistruoti (neprivalantys registruotis) ūkininkai ir jų partneriai, pageidaujantys, kad valstybinio socialinio draudimo įmokos jiems būtų apskaičiuojamos įvertinus 2017 m. pajamas bei išlaidas, ir/arba kandidatuojantys į valstybės politikus, šiais metais turi deklaruoti visas iš žemės ūkio veiklos gautas pajamas bei su šia veikla susijusias išlaidas, nesvarbu, kokia suma ir iš kokio šaltinio (gyventojų ar juridinių asmenų) buvo gauta.

Kas turi deklaruoti?

Deklaracijas privalo pateikti gyventojai, vykdę individualiąją veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius.

Taip pat žmonės, kaip ir kasmet, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis ar susigrąžinti GPM. Gautas pajamas privalo deklaruoti gyventojai, gavę B klasės pajamų – tokių, nuo kurių pajamų mokestį apskaičiuoti ir susimokėti privalo patys: individualiųjų įmonių savininkai, ūkininkai ir mažųjų bendrijų nariai. Gyventojai, įregistravę individualiąją veiklą ar 2017 m. turėję verslo liudijimus, metines pajamas privalo deklaruoti neatsižvelgiant į tai, ar jie iš šios veiklos gavo pajamų, ar ne. Reikėtų atsiminti tai, kad nuo 2014 m. prie B klasės pajamų yra priskiriamos įvairių rūšių palūkanos, tad jas gavę turės deklaruoti savo pajamas. Gavote dovanų? Jei jų vertė viršija 2500 eurų – pildysite deklaraciją. Tai negalioja asmenims, kurie dovanų iš artimųjų gavo nekilnojamąjį turtą. Deklaruoti pajamas turi ir gyventojai, privalantys perskaičiuoti NPD. Jei deklaruojant paaiškės, kad sumokėtas NPD yra mažesnis nei pritaikytas, atsiranda prievolė NPD susimokėti. Deklaracijas užpildyti reikia ir tiems, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvatomis. Jei 2017 m. nepasinaudojote visu metiniu NPD ar PNPD, mokėjote gyvybės draudimo ar pensijų įmokas ar palūkanas už būsto kreditą, galite atgauti dalį sumokėto pajamų mokesčio. Deklaracijas pildyti, kaip ir kasmet, turės ir politikai, valstybės tarnautojai, kitas pareigas ėję gyventojai bei jų šeimos nariai.

Pernai 80 proc. deklaravo laiku

Skelbiama, kad pernai pajamų deklaracijas pateikė apie 1,27 mln. gyventojų. 731 tūkst. gyventojų deklaravo 95,5 mln. eurų mokesčio permokos, 318 tūkst. gyventojų deklaravo 128,5 mln. eurų mokėtino į biudžetą GPM.

Pažymima, kad 2017 m. 80 proc. gyventojų deklaracijas pateikė laiku, o lyginant su ankstesniu laikotarpiu, pernai beveik 20 proc. išaugo ir savarankiškai – be papildomos VMI pagalbos, deklaracijas užpildžiusių gyventojų skaičius. Deklaruojantieji pajamas taip pat gali skirti paramą – 2 proc. ne pelno siekiančioms organizacijoms arba 1 proc. partijoms.

Raminta Rakauskė

Lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą