Nuotraukos autorius: J.Stacevičiaus nuotr.

Kainos pasiekė viršūnę: dėl sausros dalis daržovių brangsta neįtikėtinu tempu

Vyriausybė rengiasi kovoti su neva aukštomis kainomis tramdydama prekybos centrus. Tačiau bent jau daržovių tai niekaip neatpigins, nes šiuo atveju daugiausia nulemia orai. Morkos dabar – beveik 50 procentų brangesnės nei prieš metus. Kopūstų kaina didesnė 40, svogūnų – 45 proc. Net už kilogramą bulvių pakloti tenka ketvirtadaliu daugiau nei pernai rugsėjį. Kainos į viršų šovė dėl vasaros sausros. Tiesa, tikimasi, kad aukščiau joms kilti nebėra kur. Kur laistė, ten neblogai „Priežastys – labai paprastos. Baisinga sausra šią vasarą alino laukus, tad ir derlius prastas“, – pasakojo Pasvalio rajono Trajoniškio kaimo ūkininkas Algimantas Morkūnas. Jis pusę savo laukų laistė, tad ten derlius neblogas.

„Tačiau kokios išlaidos, kiek elektros tam reikėjo sunaudoti! Kur nelieta vandens, ten derlius triskart mažesnis, o kaina juk tris kartus nepakilo, ji augo daugiausia 50 procentų“, – kalbėjo ūkininkas, bendrovės „Sodžiaus rytas“ šeimininkas. Beveik 100 hektarų valdose jis augina morkas, kopūstus, burokėlius, svogūnus, juoduosius ridikus. Bulvių atsisakė, mat tam reikia investuoti į specialią techniką. Didžiąją dalį užaugintų daržovių A.Morkūnas parduoda Lietuvoje. Į kaimynines Latviją ir Estiją iškeliauja vos penktadalis daržovių.

Nebebus kur brangti?

Jo vadovaujama įmonė „AUGA Luganta“ augina bulves, morkas, kopūstus, burokėlius, svogūnus, brokolius, cukinijas, moliūgus, salierus ir pastarnokus. Didžioji dalis šių ekologiškų daržovių išvežamos į užsienį – bemaž 70 proc. „Lietuvoje rinka per maža, pirkėjai susitelkę sostinėje, tad Lietuvoje kainų nekeičiame, nors derlius šiemet ir prastas. Ten, kur laistėme, pasėliai išgelbėti, daržovės užaugo. Ne tokios geros ir ne tiek daug, nors sąnaudos ir didesnės“, – kalbėjo T.Baliutavičius.

Skirtumai kasmet mažėja

Anot T.Baliutavičiaus, šįmet kainos skirtumas tarp ekologiškų ir neekologiškų daržovių susitraukė. Tarkime, įprastų bulvių kilogramas kainuoja apie 40 centų, o ekologiškų – dvigubai daugiau.

„Pernai šis skirtumas siekė kelis kartus: neekologiškos kainavo 15 centų, o ekologiškos – 80 centų, daug kas piktinosi ir svarstė, kad ekologija kelissyk brangesnė. O dabar kai kurie susimąsto, kad gal reikėtų pamėginti ir ekologiškų įsigyti“, – kalbėjo ūkininkas.

O užsienyje ekologiškos daržovės šiemet kainuoja 20–30 proc. daugiau nei prieš metus. Mat dėl prasto derliaus jų stygius justi visoje Šiaurės Europoje, Vokietijoje, Čekijoje, o ten paklausa reikšmingai didesnė.

Vokiečiai apstulbę dėl pabrangusių agurkų

Kaip kadaise lietuvius piktino kalafiorų kaina, dabar vokiečiai stebisi išvydę, kiek atsieina ilgavaisiai agurkai. Vokietijos žemės ūkio rinkos informacijos tarnybos duomenimis, pastaruoju metu jų vidutinė kaina parduotuvėse siekia 1,14 euro už vienetą. Prieš metus agurkas kainavo vos 49 centus, tad pokytis įspūdingas – 130 procentų. „Net žiemos laikotarpiu atvejai, kai vieno agurko kaina pakyla virš euro, yra išimtiniai“, – tvirtino tarnybos analitikas Michaelis Kochas.

Priežastis yra per menka pasiūla. Mat daugelis augintojų vienu metu senus daigus pakeitė naujais, todėl susidarė agurkų stygius. Be to, jiems nebuvo naudinga ir vasaros kaitra.

Aida Murauskaitė 

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

  • mociute
    prieš 31 minučių
    Nu pakils , pakils ir nustos, nes maziau pirks ir jos supus prekybcentriuose

Parašykite komentarą