Šiųmečiai lietuviški kokybiški obuoliai – jau parduotuvėse

Karšta ir sausringa šių metų vasara atsiliepė lietuviškų obuolių derliui. Vieno didžiausių sodininkystės ūkių „Naradava“ vadovas Aloyzas Grygalis juokauja, kad šiemet ant obelų užaugo ne obuoliai, o graikiniai riešutai – derlius nemažas, o vaisiai smulkūs. Sodininkystės verslas yra labai priklausomas nuo oro sąlygų. Pastaraisiais metais iš 313 hektarų plote išsidriekusių „Naradavos“ sodų priskinama nuo 3,5 tūkstančio iki 7 tūkstančių tonų obuolių. „Į Naradavos sodininkystės tarybinį ūkį dirbti atėjau prieš 36 metus ir per tą laiką mačiau įvairių metų. Buvo ir šalnų, ir liūčių, ir sausrų, ir šaltų vasarų. Derliui tai labai pakenkia. Žinoma, įvairų veislių obelys į prastas oro sąlygas reaguoja skirtingai. O tų obelų veislių mūsų soduose daugiau kaip 30. Yra atsparių šalnoms, ligoms. Tai leidžia mums prisitaikyti prie įvairių orų ir vartotojams pasiūlyti labai įvairių skonių obuolių“, – sako A. Grygalis.

Augina tik kokybiškus obuolius

Tai, kad bendrovės „Naradava“ išauginti obuoliai yra išskirtiniai liudija ženklas „Kokybė“, kuriuo žymimos obuolių pakuotės. Šios įmonės, kaip ir daugelio Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ narių, užauginti obuoliai sertifikuojami pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir ženklinama ženklu „Kokybė“. Produkciją sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“, kuri išduoda specialų sertifikatą.

Cheminių priemonių naudoja minimaliai

„Kokybiškiems obuoliams yra taikomi griežtesni reikalavimai negu įprastu būdų auginamiems. Pavyzdžiui, yra nustatyti tam tikri tręšimo, augalų apsaugos priemonių naudojimo apribojimai. Auginant sertifikuojamus vaisius augalų apsaugos produktus su ta pačia veikliąja medžiaga galima naudoti ne daugiau kaip 2 kartus per vegetacijos laikotarpį, o įprastai auginant – net iki 4 kartų“, – sertifikuojamų kokybiškų obuolių auginimo sąlygas aiškina sodininkystės ūkio vadovas. Pašnekovo teigimu, blogai, kai obelis užpuola kenkėjai ar ligos. Su jais kovoti naudojant chemines priemones galimybės menkos, jei nori, kad obuoliai būtų ženklinami ženklu „Kokybė“. A. Grygalis atkreipia dėmesį į faktą, kad Lietuvoje galima naudoti tik apie 10 leistinų cheminių priemonių, kai tuo tarpu kaimyninė Lenkija jų naudoja apie 100 rūšių.

Trūksta darbininkų „Negalime skųstis, kad lietuviai neperka mūsų obuolių. Lietuvos versliniuose soduose užauginama tik apie 30-40 procentų obuolių, kurie patenka į šalies prekybos tinklus. Tačiau obuoliai dabar yra kone pigiausia prekė, jų kainos beveik nedidėjo jau gal 20 metų, kai tuo tarpu kitų produktų kainos pakilo smarkiai, – pasakoja sodininkystės sodo vadovas. – Dėl mažų obuolių kainų mums kyla ir problemos su darbuotojais. Derliaus nuėmimo metu jų samdome iki 100. Bet kai iš obuolių mažai uždirbame, tai ir darbininkams negalime daug mokėti, o už grašius niekas nenori dirbti. Jau ir dabar apie 60–70 procentų savo pajamų yra skiriama darbo užmokesčiui, o iš kur imti lėšų labai brangiam saugyklų modernizavimui, ar naujų įrengimui“. Nors ilgametis „Naradavos“ vadovas pripažįsta, kad jų verslas yra sunkus ir kartais į galvą ateina mintys, jog gal reikėtų viską mažinti, tačiau kaip greitai jos ateina, taip greit ir išeina. Ir vėl grįžtama prie kasdienių sodininkystės darbų ir ieškoma naujų sprendimų, kad ant mūsų stalų niekada netrūktų kokybiškų lietuviškų obuolių.

lrytas.lt informacija

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą