Prašymams susigrąžinti PVM iš Didžiosios Britanijos – savaitė

 

Pirmąjį ketvirtį sumokėjusieji PVM Didžiojoje Britanijoje, prašymus dėl jo susigrąžinimo turėtų pateikti iki balandžio 11-osios.

 Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) rekomenduoja mokesčių mokėtojams elektroninius prašymus grąžinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), kuris buvo sumokėtas Didžiojoje Britanijoje 2019 m. I-jį ketvirtį, pateikti ne vėliau, kaip iki 2019 m. balandžio 11 d.
Šią rekomendaciją VMI teikia atsižvelgdama į tai, jog nuo 2019 m. balandžio 13 d. Didžioji Britanija, tikėtina, nebebus Europos Sąjungos (ES) nare ir vis dar neaišku, ar Didžiosios Britanijos pasitraukimas įvyks jai susitarus su ES dėl pasitraukimo sąlygų, ar ne.
Mokesčių administratorius pažymi, jog stengsis ir balandžio 12 d. pateiktus PVM grąžinimo prašymus persiųsti Didžiajai Britanijai, tačiau išsiųsti visus prašymus gali sutrukdyti galimi sistemų trikdžiai.
VMI atkreipia dėmesį, kad prašymus galima teikti tik tuo atveju, jei prašoma grąžinti PVM suma yra ne mažesnė nei 400 eurų. Tuo atveju, jei 2019 m. I ketvirtį Didžiojoje Britanijoje sumokėtas PVM buvo mažesnis, nei 400 eurų, tuomet dėl PVM grąžinimo reikės kreiptis tiesiogiai į Didžiosios Britanijos mokesčių administratorių.
Taip pat pažymėtina, kad jei prašymai nebus išsiųsti, o Didžioji Britanija bus pasitraukusi iš ES nesusitarus dėl pasitraukimo sąlygų, dėl PVM grąžinimo už 2019 m. I ketvirtį mokesčių mokėtojai turės kreiptis tiesiogiai į Didžiosios Britanijos mokesčių administratorių. Tiesiogiai į Didžiosios Britanijos mokesčių administratorių reikės kreiptis ir dėl PVM grąžinimo už laikotarpį nuo 2019 m. balandžio 1 d. iki 2019 m. balandžio 12 d.
Šiuo metu nėra aišku, ar Didžioji Britanija grąžins PVM už vėlesnius laikotarpius, t. y. už laikotarpius nuo 2019 m. balandžio 13 d.

VMI primena, kad prašymus grąžinti PVM, sumokėtą kitoje ES valstybėje narėje, gali teikti įmonės ir gyventojai - PVM mokėtojai, vykdę veiklą, kuri suteikia teisę į PVM atskaitą. Tai galima padaryti pateikiant elektroninius prašymus kitoms ES valstybėms narėms per VMI Elektroninę prašymų registravimo informacinę sistemą EPRIS. Pagal šiuo metu galiojančią PVM grąžinimo tvarką, įprastai prašymus galima teikti už einamųjų metų laikotarpį, kuris yra ne trumpesnis nei trys kalendoriniai mėnesiai (išskyrus atvejus, kai prašymas teikiamas už metų pabaigos laikotarpį, trumpesnį nei 3 kalendoriniai mėn.), o prašymą už visus metus galima teikti iki kitų metų rugsėjo 30 d.
Be to, yra taikomi reikalavimai minimalioms sumoms, kurias galima prašyti grąžinti. Prašymus nagrinėja ir sprendimus dėl prašymų tenkinimo priima PVM grąžinančių valstybių narių mokesčių administratoriai.
Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad nors prašymų teikimo sistema EPRIS yra automatizuota, tačiau skirtingos ES valstybės narės turi skirtingus reikalavimus, kurie pačioje prašymų sistemoje nėra automatizuoti. Įmonėms svarbu žinoti tokius reikalavimus, kad paskui atitinkamos valstybės narės mokesčių administratorius neprašytų papildomų duomenų ar nepriimtų neigiamo sprendimo. Informaciją apie valstybių narių pasirinkimus ir bendrą informaciją apie PVM grąžinimą ES galima rasti čia.
Informaciją apie šią paslaugą bei visą kitą aktualią informaciją mokesčių klausimais teikia VMI Mokesčių informacijos centro specialistai telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Taip pat galima apsilankyti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą