Kalakutus auginti sunku, bet naudinga


Krokialaukio seniūnijos Ūdrijos kaime gyvenantys ir 28-erius metus ūkininkaujantys Birutė ir Ramutis Launikoniai jau 18 metų augina karališkais paukščiais vadinamus kalakutus.
Šie naminiai paukščiai yra gan lepūs, tad ūkininkams pradėjus juos auginti teko nemažai pasimokyti. R. Launikonis, pasakodamas apie ūkį, pasidžiaugė, kad per didelių nuostolių niekada nepatyrė. „Reikia įvykdyti tris sąlygas – šilta, sausa ir geri pašarai. Viskas pasiekiama darbu“, – sako nemažą patirtį turintis kalakutų augintojas.
Pasak ūkininko, kalakutams skirtas patalpas reikia nuolat šildyti, jaunikliams turi būti 28 laipsniai šilumos. „Fermoje yra trys tvartai: lopšelis, darželis ir mokykla“, – juokauja R. Launikonis. Vienu metu fermoje auga apie 200 kalakutų. Jauniklius ūkininkai perka Lenkijoje, paukščius augina septynis mėnesius.
Ūkyje per metus užauginama apie 1000 kalakutų, kurių mėsą parduoda Alytaus turgavietėje. Pasak B. Launikonienės, jau įgijo pirkėjų pasitikėjimą, nes mėsa skani ir sveika.
Moteris grįžusi iš turgavietės pasidžiaugė, kad pardavė visą nusivežtą kalakutieną. „Turiu savo pirkėjų ratą, žmonės žino, kuriomis dienomis prekiauju, ir ateina. Kalakutieną daugiausia perka tie, kurie rūpinasi savo sveikata, taip pat vaikams, ligoniams“ , – sako ūkininkė ir priduria, kad kalakutus nelengva ir užauginti, ir parduoti.
„Konkuruojam su užsienietiška produkcija, tačiau parduodam. Šiandienos kaina sunkiai atsiperka, nes labai brangūs pašarai. Kartais pasvarstome ir apie paukščių ūkio pabaigą“ , – sako ūkininkas R. Launikonis.
Launikonių kalakutai yra šeriami ūkininkų užaugintais pašarais, šiaudai taip pat sunaudojami ūkyje. „Šiaudus suvežame į paukštyną ir sunaudojam. Paskui vėl viskas grįžta į laukus. Kviečių derlių gauname neblogą, apie 7 tonas“ , – pasakoja R. Launikonis.
Kurdami kalakutų ūkį Birutė ir Ramutis Launikoniai nesinaudojo jokiomis ūkininkams skirtomis paramomis.
Ūkininkai bandė verstis ir daržininkyste, tačiau šios veiklos atsisakė, nes buvo labai sunku konkuruoti su pietų šalimis. „Anksčiau pardavę ankstyvus kopūstus nusipirkdavome kalakutus, o dabar ta kaina, kuri buvo gegužės, birželio mėnesiais, yra kovo mėnesį. Todėl daržininkystę nutraukėme“ , – sako vyriškis.
Kalakuto ūkio daugiau plėsti Launikoniai neketina. 62-ejų metų R. Launikonis sako, kad reikia galvoti, kaip ūkį mažinti. Tam pritaria ir žmona Birutė. Šiuo metu ūkyje Launikoniams padeda dukra, kurios pagalba tėvai labai džiaugiasi ir vertina. Ar ji perims ir toliau augins kalakutus, kol kas neaišku. „Labai sunku dirbti, pelnas prastokas, palyginus, kiek įdedame darbo, ne toks turėtų būti. Kaip ir visame kaime – visa žemės ūkio produkcija šiandien yra pigi. Kalakutų mėsos parduoti brangiau negalime, nes nebus pirkėjų“ , – pasakoja R. Launikonienė.
Kaip kalakutų ūkis, taip ir Launikonių sodyba gražiai sutvarkyta. „Susitvarkom, nes norim, kad būtų gražu, kalakutai karališki paukščiai, tai norime, kad ir gyventų gražioje aplinkoje. Nemėgstame netvarkos – geriau mažiau, bet tvarkinga“ , – sako ūkininkė B. Launikonienė.


Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą