Nuotraukos autorius: myPlan.lt

Koks tinkamiausias interneto tipas man?


Ar žinote, kad yra daugybė skirtingų interneto tipų? Kone kiekvienas vartotojas Lietuvoje gali rinktis tarp šviesolaidinio, belaidžio, mobilaus, hibridinio ar net plačiajuosčio interneto. Kuo jie unikalūs? Kuo jie skirtingi? Kokie jų privalumai bei minusai? Į visus dažniausius klausimus pasistengsime atsakyti šiame informatyviame gide. Skaitykite, sekite patarimus ir kaipmat sužinosite, koks interneto tipas yra pats tinkamiausias būtent jums.


Koks jūsų poreikis spartai?


Kuo spartesnis internetas – tuo jis „galingesnis“. Ji žymima Mb/s arba Gb/s. Problema su sparta yra ta, jog niekada negali pasakyti, kiek tiksliai jos reiks. Įprastiems poreikiams patenkinti pakanka ir paprasto 4G (LTE) mobilaus interneto greičio telefone, kuris yra <20 Mb/s, tačiau žiūrėti aukštos kokybės filmus internetu, siųstis didelius duomenis, transliuoti arba žaisti žaidimus gali reikėti gerokai pajėgesnio sprendimo. Tam labiau tinka hibridinis arba dar geriau – šviesolaidinis internetas.
Šviesolaidinio interneto sparta varijuoja tarp 100 Mb/s ir net 1Gb/s. Pagal maksimalią duomenų parsiuntimo spartą įprastai skiriasi ir paslaugos kaina. Kuo greitesnis internetas – tuo jis turėtų būti brangesnis. Tačiau taip yra ne visada.


Grįžtant prie poreikių spartai, būtų naudinga įvertinti jūsų pačių ir jūsų aplinkinių poreikius. Jeigu vienu metu prie interneto gali būti prisijungę net keli žmonės, jie visi nori užsiimti skirtinga veikla, reikėtų rinktis šviesolaidį. Šviesolaidinio ryšio kombinacija su bevieliu ryšiu, sklindančiu iš to paties maršrutizatoriaus visgi yra pats efektyviausias sprendimas universaliam panaudojimui. Taip galima laidiniu ryšiu pasiekti iki 1Gb/s spartą, o bevieliu – iki 4 ar net 6 šimtų Mb/s.


Kuklesniems poreikiams pakaks ir plačiajuosčio arba mobilaus interneto. Tokia įspūdinga sparta, kaip šviesolaidis, jie pasigirti negali, tačiau naršymui, trumpų filmukų žiūrėjimui ir įprastų funkcijų atlikimui jo pilnai pakaks.


Naudosite tik jūs ar ir kiti žmonės?


Jau minėjome, kad geras sprendimas namams – bevielio ir šviesolaidinio ryšio kombinacija. Įprastai tai jau iš pačio tiekėjo atvedamas šviesolaidinis internetas namams yra įdiegiamas su atitinkamu modemu, kuris leidžia skleisti ryšį po namus ir aplinkinę teritoriją.
Mobilus internetas keliems žmonėms yra naudingas, kada keliaujama arba daug važiuojama automobilyje, autobuse, traukinyje, t.t. Esant toli nuo namų, ten, kur nėra šviesolaidžio kabelio, tenka rasti kitą būdą pasiekti ryšį. Mobilus internetas tam labai tinka. Tačiau, jeigu vertintume jo efektyvumą namuose, jį rinktis labiausiai rekomenduojama tuo atveju, jeigu šviesolaidinio interneto įsivesti nėra techninių galimybių. Tai mus veda prie kito punkto.


Ką žinote apie technines galimybes?


Ne visose Lietuvos vietose gali būti įvestas pvz. šviesolaidinis arba mobilus internetas. Nors pastarasis dengia (kai kurių tiekėjų duomenimis) dengia ~99% šalies teritorijos (tik kai kurių tiekėjų paslauga, gali pasigirti tokiu teritorijos aprėpimu), jis ne visur bus vienodai efektyvus. Pvz. ten, kur kabelis neatranda apribojimų, banginis ryšys gali strigti. 0 pastatų aukštai, giliai dideliuose pastatuose esantys butai arba toli nuo ryšio antenų esantys gyventojai gali susidurti su ne itin pastoviu ryšiu.


Šviesolaidis bei plačiajuostis internetas su tuo nesusiduria. Visgi šviesolaidis taip pat turi tam tikrų techninių apribojimų. Iki jūsų gyvenamosios vietos (arba labai netoli) turi būti pravestas optinis kabelis. Kitu atveju tokio ryšio jums įrengti nepavyks. Visada galima bandyti tartis, jog jūsų iniciatyva laidas galėtų būti nutiestas (o kartais tą pasiūlo ir pats tiekėjas), tačiau tai gali kainuoti papildomai.
Taip pat apie technines galimybes galima sužinoti iš myPlan.lt – interneto puslapio, kur visi interneto tiekėjai glaudžiasi po vienu stogu. Užpildote prašymą pagal savo gyvenamą vietą ir iškart galite gauti atsakymą apie esamas technines galimybes. Kitu atveju galima viską daryti savarankiškai, kiekvienam tiekėjui siunčiant individualią užklausą.


Koks jūsų biudžetas?


Kaip jau minėjome – šviesolaidis yra pats greičiausias, bet neretai ir pats brangiausias sprendimas. Pigiausias bus plačiajuostis, tačiau jį įrengti rekomenduojama tik tada, kai visiškai nėra kitų alternatyvų. Nemažai tiekėjų jau yra atsisakę tokio interneto diegimo paslaugų.
Už 20-30 eurų per mėnesį tikrai rasite ir patį geriausią interneto paslaugų planą. Visgi už mažesnę mėnesinę įmoką gali tekti daryti kompromisus spartos arba pasiekiamumo srityse.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą