Dar daugiau gyventojų taps energetiškai savarankiški – saulės elektrinėms įsirengti skirti 9 mln. eurų

Energetikos ministerija kviečia gyventojus teikti paraiškas ir gauti paramą saulės elektrinėms. Sausio mėnesį startavo dvi finansinio skatinimo priemonės – ES parama bus skiriama saulės elektrinėms individualiuose namuose įsirengti ir nutolusioms saulės elektrinėms įsigyti.

„Prasideda ne tik naujas paramos etapas, bet ir nauja era, kadangi pirmą kartą į paramą saulės elektrinėms galės pretenduoti kiekvienas – ir tas, kuris turi namą, ir tas kuris gyvena daugiabutyje. Sukūrėme pažangiausią ir palankiausią aplinką kiekvienam vartotojui pačiam pasigaminti elektros energiją. Tai naudinga, nes tai galimybė sumažinti sąskaitas už elektrą. Tai tvaru, nes naudoji žalią elektrą ir neterši aplinkos. Tai racionalu, nes finansinė parama užtikrina greitesnį investicijos atsipirkimą", – sako ministras Ž. Vaičiūnas.

2020 m. saulės elektrinėms numatyta rekordinė paramos suma – 9 mln. eurų. Nutolusioms saulės elektrinėms įsirengti arba daliai elektrinės saulės elektrinių parkuose įsigyti numatyta skirti 4,5 mln. eurų. Taip pat bus tęsiama parama elektrinių įsirengimui individualiuose namuose, tam taip pat skirta 4,5 mln. eurų.

Gyventojai, planuojantys jau šiais metais įsirengti saulės elektrines ar įsigyti iš elektrinių parko bei už tai gauti finansinę paramą, turi teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (www.apva.lt). Paraiškas galima teikti visą mėnesį – nuo 2020 m. sausio 2 iki sausio 31 d. APVA iki kovo 5 d. praneš, ar gyventojui yra rezervuota kompensacinė išmoka.

„2019 m. įsidiegėme modernią informacinę sistemą APVIS, per kurią gyventojai gali teikti registracijos formas. Džiaugiamės, jog ši sistema leidžia registracijos formas pateikti vos per kelias minutes neišeinant iš namų. Duomenų gavimas iš kitų institucijų palengvina jų pildymą, o kompensacijos tampa prieinamos kiekvienam", – sako APVA direktorius Ignotas Šalavėjus.

Atkreipiame dėmesį, kad prieš teikiant paraiškas gyventojai turi įsivertinti ne tik savo elektros vartojimo poreikius, bet ir technines elektrinės prijungimo galimybes: prieš įsirengiant elektrinę, rekomenduojame pasikonsultuoti su ESO dėl vartotojo elektros tinklo pajėgumo. ESO fiksuoja jau ne vieną atvejį, kai elektrinė įrengta, bet ji negali būti prijungta prie skirstomojo elektros tinklo, nes paaiškėja, kad neužtenka tinklo pajėgumo priimti generuojamą elektros energiją, o tam reikalinga tinklo rekonstrukcija.

Suteikiama parama siekia 323 Eur už 1 kilovatą (kW) saulės elektrinės įrengtos galios. Kiekvienas gyventojas paprastai gali pasiskaičiuoti paramos išmokos dydį – užtenka padauginti planuojamos įsirengti saulės elektrinės galią (kW) iš fiksuoto įkainio – 323 eurų už 1 kW galios.

Parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinei. Gyventojai gali įsigyti ir didesnės nei 10 kW galios elektrinę, tačiau finansavimas bus skiriamas už 10 kW.

Kaip ir anksčiau, norint gauti kompensaciją, numatyti terminai per kiek laiko turi būti įrengtos saulės elektrinės. Taip pat gyventojai turės tapti gaminančiais vartotojais.

Paraiškos kompensacijoms gauti teikiamos apvis.apva.lt

Išsamią informaciją apie paramą saulės elektrinėms, kai elektros vartotojas turi galimybę vartoti vietoje pagamintą elektros energiją iš įrengtos saulės elektrinės, galite rasti šioje atmintinėje.

Išsamią ir aktualią informaciją, kai saulės elektrinė geografiškai nutolusi nuo elektros energijos vartojimo vietos, įsigyjama iš elektrinių parkų arba įrengiama elektros energijos vartojimo vietoje daugiabučiame pastate ar jo teritorijoje, galite rasti šioje atmintinėje.

Per trejus metus gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo beveik keturiolika kartų – 2016 m. jų buvo 248, o 2019 m. pabaigoje pasiekė beveik 3400. Tikimasi, kad šiemet šis skaičius išaugs dar kelis kartus.

Pernai gyventojams saulės elektrinėms individualiuose namuose įsirengti skirti 6,2 mln. eurų.

Lietuva yra viena pirmųjų šalių ES, įtvirtinusi išskirtinę sistemą, kuri leidžia elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje. Taip sudarytos galimybės daugiabučių namų gyventojams tapti elektrą gaminančiu vartotoju, pasigaminančiu ir vartojančiu žalią, švarią ir klimatui draugišką elektrą.

LR energetikos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą