Gruodžio 5-oji – tarptautinė jaunimo judėjimo LEO diena, švenčia Vilniaus, Kauno ir Alytaus jaunimas


Gruodžio 5-oji – visame pasaulyje ir Lietuvoje švenčiama tarptautinė jaunimo klubų judėjimo LEO diena. LEO judėjimas jungia jaunimo klubus, užsiimančius savanoriška veikla, o trys didžiosios raidės reiškia lyderystę, patirtį bei naujas galimybes (angl. Leadership, Experience, Opportunity).
LEO klubai veikia 150 šalių, o 7,3 tūkst. klubų vienija apie 131 tūkst. narių. Vien per paskutinius vienerius metus LEO nariai suteikė pagalbą daugiau kaip 2,8 mln. žmonių. Lietuvoje LEO klubai veikia Kaune, Alytuje ir Vilniuje. Artimiausiu metu planuojama įsteigti Klaipėdos LEO klubą.
LEO klubus steigia ir globoja LIONS klubai – suaugusiųjų klubai, priklausantys didžiausiai pasaulyje klubinei labdaros organizacijai LIONS (liet. liūtai), tad neatsitiktinai LEO lietuviškai vadinami „liūtukų“ vardu.
Lietuvos LEO klubams tarptautinėje organizacijoje atstovaujantis kaunietis Paulius Paražinskas (25) sako, kad visuomenine veikla norinčio užsiimti jaunimo gretos Europoje auga. Neseniai iš Europos LEO forumo Portugalijoje grįžęs P. Paražinskas pasakoja apie šio tarptautinio judėjimo reikšmę, aktualias veiklas ir įdomumą jaunimui.
Gruodžio 5-ąją visame pasaulyje minima tarptautinė LEO diena. Priklausai tarptautinei LEO komunikacijos komandai – kokią žinią siunčiate pasaulio jaunimui?
Mes esame visuomeniniai jaunimo klubai, užsiimame socialine veikla, tarnaujame žmonėms. LIONS judėjimui įkvepiame daugiau jaunatviškos energijos, dalinamės naujomis idėjomis, padedame vietos bendruomenėms. Susiraskite mus savo mieste ir prisijunkite. Išsamią informaciją apie LEO gausite visoje Lietuvoje, kur veikia 34 LIONS klubai.
Kokią vertę mato visuomeniniuose LEO klubuose veikiantys jaunuoliai?
Potencialūs darbdaviai mūsų savanorystę ir patirtį visuomeninėje veikloje vertina kaip privalumą. Užmezgame daug pažinčių, randame kontaktų, nes organizuodami labdaros renginius aktyviai ieškome finansavimo, kuriame ryšius su rėmėjais ir parneriais, išmokstame dirbti grupėse, vadovauti. Atlikę darbą, pagelbėję žmonėms, matome džiaugsmą kitų akyse. Supratimas, kad mes patys galime nors kažkiek pagerinti žmonių gyvenimą, užveda.
Kitas svarbus dalykas – bendruomeniškumas. Draugai Lietuvoje ir visame pasaulyje. Užsiimdami visuomenine veikla, atrandame gerų draugų, bendraminčių su stipriomis vertybėmis. Jaunam žmogui svarbu jaustis pasaulio piliečiu, o būdamas LEO nariu, nuvykęs į bet kurią pasaulio šalį, visada jaučiuosi savas, nes automatiškai visur turiu pažįstamų.
LEO nariai – jauni žmonės. Jų gyvenimas – dinamiškas, pavyzdžiui, jaunimas išvažiuoja dirbti ar studijuoti į užsienį. Tada dar labiau pasireiškia LEO judėjimo vertė ir privalumai. Nes dalyvaudamas Lietuvos LEO veikloje, jei išvyksi į užsienį, lengvai susirasi ten draugų – LEO narių. Jei išvyksi studijuoti į kitą šalį, - galėsi tęsti LEO veiklą tenai. Tokiu būdu jaunuoliai lengvai integruojasi į vietos bendruomenes.
Pavyzdžiui, keli Kauno LEO klubo nariai persikėlė rezidentūros studijoms į Vokietiją – juos priėmė į vietinį LEO klubą ir ten toliau vykdė visuomeninę veiklą, iškart įsitraukė į vietinę vokiečių bendruomenę.
Kokiomis kryptimis veikia LEO klubai?
LEO turi vieningą tarptautinę kryptį. Aktyviai ta kryptimi dirbame mažiausiai trejus metus.
„Leo4Green“ judėjimas gyvuoja jau ketvirtus metus. Juo skatiname žmonių sąmoningumą aplinkos apsaugos, klimato taršos mažinimo srityje. Pavyzdžiui, Italijoje, Olandijoje LEO nariai aktyviai dirbo su kavinių tinklais ir sutarė, kad šie kavinėse naudos suyrančius šiaudelius, nes tie šiaudeliai sudaro didelį kiekį plastiko atliekų. Kitur LEO klubai inicijuoja aplinkos apželdinimą, sodina medžius ir pan. „Leo4Green“ judėjimas gali apimti visas sritis, kur galima pakeisti įprotį, kad mažiau terštume ir daugiau atliekų perdirbtume.
Lietuvos LEO klubai aktyviai dalyvauja aplinkos tvarkymo akcijose kartu su „Darom!“ komanda ir Lietuvos LIONS klubais, kasmet tvarkome Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją.
Šiemet Europos LEO klubai išsikėlė naują iššūkį ir prioritetą – pagelbėti alkstantiems žmonėms „LEO Fights Hunger“.
Europos LEO forume kasmet pristatomos inovacijos, kurias galima pritaikyti socialinėje veikloje?
Šiemet susipažinome, kaip taikyti naują programėlę „ColourAdd“, kuri perteikia informaciją spalvų neskiriantiems žmonėms ir padeda jiems lengvai orientuotis visose situacijose, kur spalva yra identifikacijos, orientavimosi ar pasirinkimo faktorius.
Kokių užsienyje įgyvendintų idėjų parsivežei į Lietuvą?
Užkabino žinia apie projektą Pietų Amerikoje, kur jie organizuoja 5 km bėgimą ir surinktas lėšas skiria vaikų su negalia rėmimui. Sukasi mintys apie panašią veiklą Lietuvoje. Manau, ji sulauktų pasisekimo, nes Europoje ir Lietuvoje – sveikos ir aktyvios gyvensenos banga. Lietuvoje tai galėtų vadintis – LEO arba LIONS bėgimas.
Kaip atrodo LEO judėjimas Lietuvoje?
Lietuvoje LEO klubai keičiasi. Anksčiau nariais buvo daugiau vyresnio amžiaus jaunuoliai, dabar didžiąją dalį sudaro mokykloje besimokantis jaunimas arba pirmų kursų studentai. Kuriasi daugiau LEO klubų, yra daugiau iniciatyvos ir noro juos steigti. Pernai įsteigtas naujas Vilniaus LEO klubas, naujas klubas kuriasi Klaipėdoje. Sėkmingą plėtrą lemia aktyvūs LIONS klubai, kurie būna kaip jaunųjų LEO mentoriai. Pradžioje visada kyla daug iššūkių ir reikia, kad LIONS padėtų – kad būtų tęstinumas, kad LEO turėtų galimybę naudotis patikrintomis LIONS strategijomis, kurios jau dešimtmečius sėkmingai tarnauja pasauliui, kad jaunuolių entuziazmo ugnelė nuolat degtų.
Kokią veiklą vykdote Lietuvoje?
Organizuojame koncertus, kurių metu surinktos lėšos skiriamos socialiai remtinų šeimų edukacinei veiklai. Dirbame su vaikų namais, vaikų dienos centrais, neįgaliaisiais vaikais, socialiai remtinomis šeimomis – stengiamės jiems padėti ir praturtinti jų laisvalaikį: organizuojame pažintines keliones Lietuvoje, rengiame protų mūšius, stalo žaidimų turnyrus, organizuojame išvykas į teatrus, dovanojame spektaklius. Pavyzdžiui, kovo 8 d. surinktas lėšas skyrėme mamoms, kurios augina neįgalius vaikus: jos rūpinasi vaikais, o mes, kiek galime, stengiamės padėti toms mamoms. Taip pat kepame sausainius ir įvairiomis progomis sveikiname žmones. Planuojame kino vakarus šeimoms su vaikais.
Be LEO klubo susitikimų kas mėnesį, renkamės ir neformaliai bendrai veiklai – slidinėjame, važinėjame dviračiais, žaidžiame boulingą. Taip geriau pažįstame vieni kitus, o tada dar lengviau ir smagiau dirbti kartu.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą