11 vaisių ir uogų, padedančių tirpdyti kilogramus

Jei nusprendėte numesti svorio, natūralu, kad mąstote apie tai, kokius maisto produktus geriausia valgyti. 

Nors kai kurie svorio metimo planai ragina vengti vaisių, daugelis mitybos specialistų su tuo nesutinka. Vaisiuose gausu vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų, kurios palaiko gerą žarnyno veiklą. Todėl vaisiai yra vienas subalansuotos mitybos elementų. „Nežinau, kodėl ir kada vaisiai nusipelnė blogos reputacijos, tačiau jie neabejotinai yra sveikos mitybos dalis, padedanti kontroliuoti ir mesti svorį“, – sako amerikietė mitybos specialistė Vanessa Rissetto. 

Turėkite omenyje tai, kad vaisiuose yra natūralaus cukraus, todėl geriausia juos derinti su baltymais ir (arba) riebalais, kad jie nepadidintų cukraus kiekio kraujyje. Pavyzdžiui, suvalgykite pusę puodelio ananasų su 15 migdolų riešutų arba puodelį uogų su ketvirtadaliu puodelio pistacijų. Norite įtraukti vaisių ar uogų į mitybos planą? Mitybos specialistai rekomenduoja šiuos vaisius nuolat keisti, jeigu norite numesti svorio. Štai geriausi vaisiai, kurie padeda tirpdyti kilogramus. 

Apelsinai 

Citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai, gali būti puikus pasirinkimas, kai bandote numesti svorio, sako mitybos specialistė Sonya Angelone. Ji pažymi, kad antsvoris yra susijęs su uždegimais organizme. „Rinkitės vaisius, kuriuose gausu antioksidantų, ir kurie malšina uždegimus“, – sako ji. Apelsinuose yra daug antioksidanto vitamino C, taip pat skaidulų. 

Avokadai 

Avokadai turi daug kalorijų, tačiau jie taip pat gali padėti ilgiau jaustis sotiems. Kai kurie tyrimai taip pat parodė avokadų naudą metant svorį. Vienas 12 savaičių trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 51 antsvorio turintis ar nutukęs žmogus, parodė, kad žmonės, kurie laikėsi mažai kalorijų turinčios dietos, įtraukusios avokadą per dieną, numetė svorio. Jiems taip pat sumažėjo trigliceridų kiekis. Trigliceridai – kraujyje cirkuliuojančių riebalų rūšis. 

Kiviai 

Kai kurie ekspertai rekomenduoja įtraukti kivius į racioną, jei bandote numesti svorio. Šie vaisiai yra kupini vitaminų C ir K, folio rūgšties ir skaidulų. Tyrimai taip pat parodė kivių naudą metant svorį. Vieno tyrimo, kuriame dalyvavo 41 žmogus, metu dalyviai 12 savaičių valgė po du kivius per dieną. Tyrimo pabaigoje mokslininkai išsiaiškino, kad kivių valgytojai sumažino kraujospūdį ir sumažino juosmens apimtį beveik 3 centimetrais. 

Obuoliai 

Obuoliuose gausu skaidulų, kurios palaiko gerą virškinimą ir padeda jaustis sotesniems ilgiau. Juose taip pat yra palyginti mažai kalorijų. Derinkite obuolius su riešutų sviestu – tai bus puikus užkandis. 

Kriaušės 

Kaip ir obuoliuose, kriaušėse yra daug skaidulų, mažai kalorijų, jos gali ilgam pasotinti. 

Greipfrutai 

Greipfrutai puikiai tinka tiek kaip vienas vaisius, tiek salotose – šiuose vaisiuose yra medžiagų, padedančių numesti svorio. Greipfrutuose mažai kalorijų ir daug vandens bei skaidulų. 

Granatų sėklos 

Granatų sėklos yra itin naudingos. Viename puodelyje yra 6 gramai skaidulų ir ketvirtadalis kasdien rekomenduojamos vitamino C normos. Saldžiarūgštės sėklytės puikiai tinka salotoms ruošti. 

Braškės 

Braškės – itin universalios uogos. Viename puodelyje yra daugiau nei 3 gramai skaidulų, taip pat daug vitamino C, malšinančio uždegimą. Derinkite braškes su riešutais, dėkite į salotas arba gardinkite jogurtą.

Mėlynės 

Kaip ir braškės, mėlynės taip pat yra geras skaidulų šaltinis. Jose taip pat daug vitaminų C ir A, beta karotino, mažinančio uždegimą. Daug skaidulų ir mažai kalorijų turinčios mėlynės gali padėti ilgiau jaustis sotiems. 

Arbūzai 

Arbūze yra daug vandens, kuris padeda užtikrinti hidrataciją ir padeda jaustis sotiems. Tai taip pat geras vitamino C šaltinis, turintis gana mažai kalorijų – viename puodelyje yra tik 46 kalorijos. Derinkite arbūzą su riešutais, dėkite jo į salotas, valgykite su vištiena ar kita liesa mėsa. 

Avietės 

Avietėse gausu skaidulų – viename puodelyje jų yra 8 gramai – ir taip pat jos yra įspūdingas vitamino C šaltinis. Jose, kaip ir kitose uogose, yra daug antioksidantų, jos yra puikus skaidulų šaltinis. Kaip ir braškės, avietės puikiai dera su įvairiais saldžiais ir pikantiškais patiekalais. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą