Vyresnio amžiaus kandidatai: bijoti ar priimti išskėstomis rankomis?

Pasauliui tobulėjant, o technologijoms bene visuose verslo ir gamybos sektoriuose imant viršų, į dinamišką darbo rinką vis aktyviau žengia jauni specialistai. Studijas pabaigę jaunuoliai įvairių praktikų ir begalinio atkaklumo dėka užsitikrina sau darbo vietą didžiulėse įmonėse, tačiau persikvalifikuoti siekiantys ar tiesiog darbo vietą pakeisti norintys vyresnio amžiaus specialistai yra pasitinkami kreivais žvilgsniais. Žinoma, kandidatas kandidatui nelygus, tačiau darbo paieškose asmens amžius neturi būti vienas esminių kriterijų.

Vyresnio amžiaus žmogus darbo rinkoje – neužgyjanti piktžaizdė?

Vyresni nei 55 metų amžiaus darbuotojai sudaro daugiau nei dvidešimt procentų visos Lietuvos dirbančiųjų, bet neretai jie dirba nekvalifikuotą darbą, o ir įsidarbinti jiems užtrunka ilgiau. Tai nereiškia, jog jaunesnio amžiaus žmonės yra labiau gabūs ar tiesiog geresni darbuotojai už vyresnius asmenis, tačiau iš dviejų vienodą išsilavinimą turinčių specialistų dažniausiai bus pasirenkamas jaunesnis. Situacija stereotipinė, bet reali ir skausminga, todėl visoje Europoje ji sprendžiama pasitelkiant įvairias verslo skatinimo priemones, teikiant išmokas, vykdant projektus ir apmokant vyresnio amžiaus asmenis naudotis technologiniais prietaisais. Šiomis priemonėmis siekiama panaikinti vyresnio amžiaus darbuotojų patiriamą diskriminaciją, kuri dar dažniau juos priverčia iš esamos darbovietės išeiti savo noru ir prarasti pasitikėjimą savo jėgomis.

Jaunas ir vyresnio amžiaus darbuotojai – kuris pranašesnis?

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pabrėžia, jog su amžiumi vis dažniau asmenis aplankančios sveikatos problemos ir modernių gebėjimų trūkumas yra vienos pagrindinių priežasčių, kodėl darbo rinkoje labiau vertinamas jaunesnis darbuotojas. Nepaisant to, vyresnio amžiaus darbuotojai pasižymi didesniu stabilumu ir punktualumu lyginant su jaunesniais kolegomis, o į tai neturi būti žiūrima pro pirštus. Taip pat vyresni asmenys yra kantresni, turi daugiau patirties lyderystėje, derybose ir sprendžiant konfliktines situacijas. Nelanksčiais ir neproduktyviais neretai laikomi vyresnio amžiaus darbuotojai iš tiesų turi būti vertinami dėl savo veržlumo ir atkaklumo kuo ilgiau išsilaikyti darbo rinkoje ir nepasiduoti skaudiems bei žeminantiems diskriminacijos dėl amžiaus atvejams.

Augant vidutinei gyvenimo trukmei ir senėjant visuomenei, tiek kasdieniniame gyvenime, tiek ir dinamiškoje darbo rinkoje svarbu skatinti žmonių lygybę. Nesvarbu, jog kandidatas užimti pareigas pagal amžių tinka būsimiems kolegoms į tėvus ar net gi senelius, – amžius neturi tapti kliūtimi įsidarbinant. 

Ieškote patikimo darbuotojo, nepaisant kokio amžiaus jis būtų? Jei taip, rekomenduojama tai daryti profesionaliai, kreipiantis į specialistus, kurie pagal išsikeltus kriterijus atrinks tinkamiausius kandidatus. Tai padaryti galite su personalo atrankomis užsiimančia įmone - Indigroup. Daugiau informacijos apie tai rasite apsilankę - https://www.indigroup.lt/paslaugos/personalo-paieska-ir-atranka.

 

UAB „Market Rats“ informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą