Šie daržininkų patarimai keliauja iš lūpų į lūpas: ką daryti, kad nieko nedarytum

Prielaidas, kodėl reikia būti sodininku, ir kodėl reikia siekti tobulumo neretai paskatina gyvenimiška patirtis, pasauliniai geopolitiniai ir klimato pokyčiai, edukacinė-auklėjamoji praktika, asmeninės ambicijos ir noras turėti prasmingą senatvę. Tinkamai suformuotas sodas-daržas, aiškiai atidirbtos technologijos leidžia ir garbingame amžiuje „krutėti“, turėti prasmingos ir naudingos veiklos, taupyti biudžetą, rūpintis sveikata. Tyrimai rodo, kad senatvėje neretai jaučiamės vieniši, tad sodas ir daržas, gali padėti senatvę paversti visapusiškesne. Be to, senstant vis labiau ima stigti fizinio krūvio, tad ir šią problemą sodininkystė bei daržininkystė padės išspręsti.

Pagrindinės taisyklės

Žmonių išmintis sako „geras planas – pusė darbo“. Kai yra didelė augalų ir auginimo technologijų įvairovė labai svarbu tinkamai parengti racionalų sodo planą, kuris apimtų visus svarbius aspektus. Tad planas koreguojamas kasmet. Idealaus sodo vizija: 1 aro paaukštintų lysvių daržas, nedidelis inspektas ir 2 arų sodas, kuriame dominuoja vaiskrūmiai. Augalų proporcijos gali būti įvairios priklausomai nuo šeimos poreikių ar asmeniško „tingėjimo“ laipsnio.  Sodininkystė privalo būti ne prievolė, o malonus ir naudingas, saikingo fizinio krūvio reikalaujantis užsiėmimas, todėl vienas iš pagrindinių sodo priežiūros principų – „ką daryti, kad nieko nedarytum“.

Tad trumpai juos apžvelkime.

1. Svarbiausia tinkamas augalų parinkimas: auginami tik hibridai arba pagal galimybes aukščiausio atsėlio sodinamoji medžiaga, pasižyminti maksimaliu atsparumo spektru prieš šalnas ir ligas. Sėkla ar sodinamoji medžiaga visada beicuojama.

2. Dirvožemis papildomas jo savybes gerinančiomis medžiagomis, pavyzdžiui, biohumusu. Taip pat naudojamos vandens sugėrimo savybes gerinančios medžiagos (keramzitas, zeovitas, perlitas, sorbentai).

3. Visi augalai mulčiuojami pagal augalą parenkant mulčio tipą (vejinė žolė, šiaudai, pjuvenos, grikių lukštai, pernykštis ar fitoncidinių augalų šienas, aukštapelkių durpės, maumedžio žievė).

4. Visada ir visur pagal tikslingumą naudojami sideratai ir fitoncidiniai augalai.

5. Augalai tręšiami meliorantais, organinėmis ir mineralinėmis trąšomis – viskas priklauso nuo normos, tręšimo laiko ir trąšų krepšelio. Jeigu nėra specialaus tręšimo poreikio augalai tręšiami NPK trąšomis su mikroelementais ir granuliuotu paukščių mėšlu. Vidutinės ir ilgalaikės vegetacijos augalai prieš sodinimą visada tręšiami ilgo poveikio trąšomis. Visi augalai tręšiami pagrindiniu, papildomu ir rudeniniu tręšimu. Pagrindinio ir rudeninio trešimo metu visi augalai tręšiami lokaliai, granules įterpiant į dirvą. Aplink krūmus ir medžius tręšiamas lajos perimetro ruožas, tręšimo norma paskaičiuojama visam lajos plotui.

6. Augalai apdorojami pesticidais, biocidais, agrocheminėmis medžiagomis ir tręšiamaisiais produktais pagal poreikį, neskaitant kitų kartų visada anksti pavasarį, prieš žydėjimą ar po derliaus nuėmimo. Stengiamasi pagal suderinamumą naudoti produktų krepšelius.

7. Visos tinkamos organinės atliekos kompostuojamos pagal C/N santyki 2:1, periodiškai laistomas mielėmis. Kompostas naudojamas dirvožemio gerinimui.

8. Augalai turi specialią laistymo latakų sistemą. Visi krūmai ir krūmai baltinami ilgalaikiu baltalu.

9. Visa sodininkystės įranga ir laistymo vanduo periodiškai dezinfekuojami.

10. Visos lauko daržovės auginamos paaukštintose lysvėse.

11. Didesnių plotų daržovės 1-2 lentų aukščio lysvėse, prieskoninės, lapinės ir ilgalaikės priežiūros reikalaujančios daržovės 3-4 lentų aukščio lysvėse. Pagal galimybę paaukštintų lysvių pakraščiuose ir viduryje sėjami fitocindinių augalų rinkiniai. Paaukštintų lysvių plotis 80 cm, jos turi turėti atramas agroplėvelei ir/arba augalams, apsaugas nuo moliuskų, kurmių ir kitų žemės kenkėjų.

12. Šiltnamio dirvožemis pastoviai gerinamas organika, mikrobiologija ir mulčiuojamas. Jis nekeičiamas. Pavasarį ir po derliaus nuėmimo dezinfekuojamas. Pagal poreikį apsėjamas sideratais ir fitocindiniais augalais. Šiltnamio konstrukcijos dezinfekuojamos šlapia dezinfekcija ir dezinsekcija.

Labai svarbu visus darbus atlikti laiku, nes prevencinė priežiūra atsiperka ne tik didesniu derliumi. Taip galima ir efektyviau apsaugoti augalus.

Ką auginti darže?

Daržovės: agurkai, lapinės salotos, špinatai, laiškiniai česnakai, šparagai, petražolės, krapai, svogūnai, česnakai, bulvės, burokėliai, mangoldai, ridikėliai, žirniai, pupos, moliūgas, prieskoninių žolelių mišinys. Žemaūgėse lysvėse sodinami česnakai ir bulvės. Jose taip pat vietos atranda laiškiniai česnakai ir šparagai, petražolės ir krapai. Jeigu yra vietos pasėjame kelis moliūgus ar pasodiname jų daigus, žinoma pirktinius. Viena aukštaūgė lysvė skiriama ankstyvoms daržovėms – ridikėliams, lapinėms salotoms, svogūnams. Kita lysvė ankštiniams augalams – žirniams ir pupoms. Atskiroje lysvėje sodinami lauko agurkų daigai (būtina įrengti atramas agroplėvelei ir augalams). Atskirose lysvėse sėjami burokėliai ir mangoldai bei įvairus prieskoninių žolelių mišinys.

Ką auginti inspekte?

Daržovės: pomidorai atitinkantys principų reikalavimus. Auginimui naudojamas lengvu konstrukcijų (2x1x2,5 m) plėvele aptrauktas inspektas, kurio priežiūros paprastumo esmė – specifinis augalų pasodinimo būdas. Pomidorai pasodinami taip, kad visos šaknys ir dalis stiebo būtų išorėje, o pats pomidoro daigas tvirtai pritvirtintas prie koto inspekto viduje. Pomidorų šaknynas pastoviai mulčiuojamas nupjauta vytinta žole, o išsikišusi koto dalis nubaltinama. Taip pasodintų pomidorų priežiūra stipriai supaprastėja.

Ką auginti sode?

Vaismedžiai: koloninės obelys (5-7 vnt. 1-2 veislių), 3 vyšnios, 3-5 kultūriniai lazdynai. Koloninės obelys auginamos saloje įrengiant patikimą atramų sistemą. Vaiskrūmai: serbentai, 1-2 rūšių šilauogės, 5 sausmedžiai, avietės ir gervuogės. Uogienojai: žemuogės, aktidinijos (2-4 moteriškos ir 1 vyriška). Kitaip tariant, kiekvienas gali suskurti savo svajonių sodą, tačiau svarbu laikytis tam tikrų principų. Jų laikymasis leidžia ženkliai sutaupyti laiko ir lėšų bei maksimizuoti gaunamą efektą.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą