Blogai miegate? Kenčiate ne tik jūs

Ar dažnai susiduriate su problema, kad vakare sunkiai užmiegate, o prabudę jaučiatės nepailsėję? Nesvarbu, kaip stipriai stengėtės kokybiškai išsimiegoti, prasto miego pasekmės lydi visą dieną: jaučiate nuovargį, tampate mažiau dėmesingi ir nuolat galvojate apie sugrįžimą į lovą.

Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkai įrodė, kad miego trūkumas gali turėti daug didesnių pasekmių nei aukščiau paminėtos – kenčia ne tik jūsų kasdienė rutina, bet ir socialinis gyvenimas.

Miego trūkumo problemą tyrinėję mokslininkai nustatė, kad dėl kokybiško nakties poilsio trūkumo kenčiate ne tik jūs, bet ir jūsų aplinkos žmonės. Negana to, prasčiau miegantieji yra dažniau linkę jaustis vieniši.

Tyrimą atlikusi komanda filmavo ir stebėjo, kaip elgiasi grupė žmonių, kuriems naktį nebuvo leista miegoti, ir grupė tų, kurie naktį miegojo įprastai.

Ištyrinėjus vaizdo medžiagą paaiškėjo, kad tie, kurie visiškai nemiegojo, dažniau jautė, jog jų asmeninė erdvė yra pažeidžiama.

Buvo pasitelktas ir magnetinio rezonanso tyrimas. Gautose nuotraukose pastebėta, kad ne tokia ryški ir ne tokia aktyvi už bendravimą bei empatiją atsakinga smegenų zona buvo tų, kurie patiria miego trūkumą.

O tų, kurie miegojo įprastai, smegenų veiklos rodikliai buvo nepakitę. Galima teigti, kad nėra atsitiktinumas tai, jog per pastaruosius keletą dešimtmečių ne tik pastebimai padidėjo vienatvės pojūčio jausmas, bet ir sumažėjo miego trukmė.

Tiesa, nederėtų pamiršti, kad net viena kokybiško miego naktis gali padėti jaustis labiau atsipalaidavusiems ir pasitikintiems ne tik savimi, bet ir aplinka.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą