Anelės Zurlienės rinktinės juostos, kurios išplito po visą pasaulį

Vasario 3 dienos pavakarėse bibliotekos fojė buvo atverta neeilinių Anelės Zurlienės austų juostų paroda, kuri autorei yra jau 9-oji, tačiau prieš pat atidarymą audėja neslėpė, kad jaudinasi lyg pirmą kartą. Į jaukias bibliotekos erdves susirinko ne tik gausus būrys Anelės bičiulių, bet ir įmantrių juostų gerbėjų.

Nors austi išmoko būdama 14-likos metų, tačiau iš naujo šį amatą atrado palyginti neseniai – tik išėjusi į pensiją: „Audimas mano kasdienybėje atsirado iš neturėjimo ką veikti. Spontaniškai. Vieną dieną per televizorių žiūriu – atlikėjas Liudas Mikalauskas pasipuošęs austu kaklaraiščiu. Galvoju... ir aš gi taip moku! Išausiu ir anūkams. Kai pradėjau, pamačiau, kad labai jau gražiai gaunasi. Vėliau žentas Gintas ir specialų audimo rėmą pagamino.“ – atviravo parodos autorė Anelė Zurlienė. Pirmasis jos išaustas žodis buvo „Lietuva“, skirtas Valstybės atkūrimo 100-ečiui paminėti, antrasis įrašas – „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“. Vėliau atsirado ir šių išskirtinių rankdarbių pirkėjų: vienas iš jų – keliautojas, alpinistas, kuris iš audėjos užsiprašė solidaus kiekio jubiliejinių juostų. Tas užsakymas ne tik buvo didelė paspirtis Anelei tęsti pradėtus darbus, bet ir garbė, kadangi juostos nukeliavo net į Kanadą, Airiją, Angliją bei Australiją.

Parodos atidarymo metu neliko nepastebėtas ir kitas Anelės ypatingas talentas – rašyti. Moteris išleido keturias knygas: „Ąžuolus palik!..“, „Minties erdvė“, „Neatpažintoji“, „Atstumtieji“, taip pat ji yra knygos apie mokytoją, poetę Danutę Zieniūtę sudarytoja (kartu su Danute Andrulevičiene), tačiau mums visiems prisipažino, kad knygų rašyme jau padėjo tašką. Renginį vedęs aktorius Eugenijus Rakauskas ir bibliotekininkė Leokadija Sušinskaitė susirinkusiems perskaitė po keletą ištraukų iš autobiografinių Anelės knygų, kuriose gausu gyvenimiško tragizmo bei komizmo, o kiekvienas žodis yra išgyventas ir išjaustas.

Juostomis, kurios žavi spalvų natūralumu, raštu vingrumu ir begaliniu kruopštumu, grožėtis galėsite iki vasario 28 dienos.

„Gyvenimas iš to ir padarytas: praradimai atneša atradimus.“– Anelė Zurlienė.
 
Indrė Navickė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą