"Grybų siaubai" pateisino savo vardą

 

Nors šiemet Lietuvos grybavimo čempionato dalyviams teko įvesti apribojimą – leista rinkti tik vertingus grybus, komandai “Grybų siaubai” tai nesutrukdė per tris valandas jų pririnkti 58 kilogramus.

“Po savaitgalio miškai labai išgrybauti. Bet man žinomose vietose pirmadienio rytą pririnkau apie dešimt kilogramų voveraičių, nemažai šilbaravykių, geltonųjų kazlėkų, baravykų, rudmėsių. Visi maži ir
gražūs", -- džiaugėsi Ramunė Verbickienė iš Salovartės kaimo (Varėnos r.). Dzūkijos smėlynuose grybams drėgmės ir šilumos dar sočiai. R.Verbickienė su Gudakiemyje gyvenančia seserimi Lina Sunklodiene, jos dukra Giedre Volungevičiūte ir draugu Dainiumi Skabursku užtikrintai įveikė visus varžovus grybavimo čempionate. Jų komanda "Grybų siaubai" komisijai atnešė pasverti rastus 58 kilogramus baravykų, raudonikių, voveraičių, rudmėsių ir žaliuokių, pelnydama Varėnos mero Algio Kašėtos įsteigtą, o juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą didžiulę taurę. Komanda ją patikėjo saugoti L.Sunklodienei. Šiais ypatingai grybingais metais čempionate buvo leista rinkti tik labai vertingus grybus. Bendras visų 21 komandos ir dviejų pavienių grybautojų laimikis svėrė 245 kilogramus, kai pernai ir prastesnių grybų beveik tiek pat dalyvių pririnko vos 68 kilogramus. Daugiausia baravykų -- 276 pavyko rasti "Bobausių" komandai iš Suvalkijos. O visoms komandoms kartu -- net 1270. Tad pernykštis rezultatas 38 baravykai buvo gerokai viršytas. "Grybų siaubai" kovoje dėl baravykų su 177 liko treti, bet jos narės R.Verbickienės, penktą kartą dalyvaujančios čempionate, indėlis į pergalę ypatingas -- 103 baravykai. Moteris tvirtino dažniausiai grybaujanti apie Perloją, nors gerai pažįsta ir Dainavos girią aplink Marcinkonis. "Aš dažniausiai ieškau voveraičių, nes už jas gerokai daugiau galiu užsidirbti. Aišku, nepalieku ir rastų baravykų. Per mėnesį už parduotus grybus pavyksta gauti daugiau kaip vieną tūkstantį eurų. Bet šią vasarą ypatingai sekėsi su žemuogėmis. Jų buvo labai daug ir ilgai, o mokėjo brangiai. Daugiau kaip per mėnesį nuo birželio 9 dienos iki liepos 20 dienos jos mano piniginę papildė 2140 eurų. Bet reikia netingėti. Iki 20 litrų kasdien pririnkdavau", -- sakė patyrusi uogautoja ir grybautoja. Varėnoje per Grybų šventę Vytenis Daugudis, nuolatinis čempionato dalyvis ir daugkartinis čempionas, paskelbė, jog prieš savaitę Paluknyje (Trakų r.) vykusios grybavimo olimpiados metu buvo įkurta Lietuvos grybautojų asociacija ir pakvietė visus tapti jos nariais.

“Lrytas.lt”

Genovaitė RAFANAVIČIENĖ
 korespondentė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą