Mažų bažnytėlių kopijų gamyba pamaldžiam vyrui - tarsi meditacija


Alytaus rajone gyvenantis 78 – erių Albertas Vrubliauskas gamina medines, nedideles bažnyčių kopijas. Pamaldus vyras sako, jog darbas sunkus, reikia daug atidumo ir kantrybės padaryti mažučius bažnyčių langus, duris, bokštus, tačiau tai jau tapo jo pomėgiu ir savotiška meditacija.
Bugonių kaime – miškų apsuptyje gyvenantis A. Vrubliauskas dieną pradeda ir užbaigia malda. Neveltui ilgais vakarais jis meistrauja ne ką kitą – o mažytes bažnyčių kopijas. Vyriškis sako, jog tai labai kruopštus, sudėtingas, kantrybės reikalaujantis darbas. Vienos bažnytėlės gamybai Albertas užtrunka kone metus.
„Aš kiekvieną rytą ir vakarą meldžiuosi. Su žmona esame pamaldūs žmonės ir kartą kilo idėja padaryti nedidelę, sumažintą bažnyčios kopiją. Kai pagaminau pirmą ir pamačiau, kad gaunasi – darbus tęsiau“, - kalbėjo medinių bažnytėlių meistras A. Vrubliauskas.
Dailidės specialybę įgijęs vyras didžiąją gyvenimo dalį dirbo darbuose, kurie susiję su medžio perdirbimu, vėliau iš Alytaus sugrįžo ūkininkauti į žmonos tėviškę Bugonyse, o kuris laikas jųdviejų su žmona Eleonora kieme – tik katė ir šuo. Didžiąja dalį laisvalaikio vyriškis meistrauja. Kodėl būtent bažnytėles? Sako, jog dabas labai sudėtingas, tačiau mielas.
„Kas pakišo man šią mintį – greičiausiai pas Dievulis. Aš esu laimingas, kad galiu tokius dalykus daryti savo rankomis“, - kalbėjo vyras.
Eleonora Vrubliauskienė didžiuojasi sutuoktinio darbais. „Pagiriu savo vyrą visada. Nuostabias bažnyčias sumeistravo. O kol jis jas daro – kambarį tenka šluoti tris kartus. Tačiau džiaugiuosi, kad jis atrado save. Man vyro darbai labai gražūs. Kiti net netiki, kad jis savo rankomis tas bažnyčias padarė“, - kalbėjo moteris.
A.Vrubliausko kuriamos bažnytėlės – tarsi tikrų kopijos, tik sumažintos. „Mano bažnytėlės – tarsi tikrų kopijos, tik mažesnės. Procesas labai ilgas, tačiau, patikėkite, man labai malonu“, - sakė pašnekovas.
Vyriškis kol kas sumeistravęs keturias bažnyčias, tačiau planuoja jų pagaminti ir daugiau.
Beje, kuomet Albertas ir Eleonora Vrubliauskai šventė 50 metų santuokos sukaktuves – vyras įteikė ypatingą dovaną. Sumeistravo miniatiūrinį jųdviejų namą, o šalia pastato sėdi abu sutuoktiniai.


Daina Baranauskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą