Mažosiose kultūros sostinėse – šimtmečio nominantų apdovanojimai

Nuo liepos 1 d. iki vasaros pabaigos 2018 m. Lietuvos mažosiose kultūros sostinėse įvyks 10 Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimui skirtų renginių, kurių metu bus pagerbti projekto „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ nominantai.

Projektą inicijavusios Žemės ūkio ministerijos tikslas – visuose šalies regionuose paminėti atkurtos modernios Lietuvos pirmąjį šimtmetį, pagerbiant ir apdovanojant labiausiai valstybei nusipelniusius ir šimtametes tradicijas išlaikiusius bendruomenių narius, asmenis, idėjas, iniciatyvas, akcijas, organizacijas ir kt. Nepriklausomai nuo to, kokio jie amžiaus, kur gyvena: ar dideliame mieste, ar kelių sodybų kaime, visi jie yra didūs ir svarbūs mūsų valstybei. Šiuo projektu ir siekiama įprasminti jų šimtmečio darbus ir pasiekimus, stiprinančius laisvą Lietuvą.

Kaimo bendruomenės ir komisija jau atrinko pretendentus į kiekvieną nominaciją, kurių iš viso 15. Nominantai paskelbti projekto Facebook paskyroje Šimtamečiai ąžuolai, kurioje lankytojai gali balsuoti už pasirinktą kandidatą.

Net 150 bendruomenių narių, projektų ar objektų už nuopelnus bus apdovanoti ypatingomis dovanomis – stelmužiukais, kurie yra tikri Stelmužės ąžuolo palikuonys. Ąžuolas – Lietuvos istorijos neatsiejamas objektas. Mažieji stelmužiukai – tautos dvasinės stiprybės simboliai – užauginti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje in vitro kultūroje.

Visų renginių metų vyks ne tik nominantų apdovanojimų ceremonija, bet ir šventiniai koncertai. Renginio svečiai turės galimybę tiesioginiai susipažinti ir pabendrauti su nominantais bei susipažinti su jų darbais.

Projekto „Tautos šimtmečio ąžuolai“ nominacijos yra šios:

 

1. ŠIMTMEČIO ATRADIMAS

Joje nominuoti išskirtiniai asmenys – padarę svarbius atradimus ar netikėtas įžvalgas, darbus; gimę Lietuvos valstybei svarbiomis datomis ir pan.

2. ŠIMTMEČIO LINKSMIAUSIEJI

Nominacija skirta tiems, kurie išradingiausiai ir linksmiausiai švenčia valstybingumo šventes.

3. ŠIMTMEČIO MOKYTOJAS

Nominacija skirta ne tik mokytojo profesijos atstovams, bet ir kitiems švietėjišką veiklą kaimuose vykdantiems asmenims.

ŠIMTMEČIO AMATŲ PUOSELĖTOJAS

Nominacija skirta amatų centrams, pavieniams amatininkams, amatininkų šeimoms ir pan.

5. ŠIMTMEČIO TAUTIŠKIAUSIA BENDRUOMENĖ

Nominacija skirta bendruomenei, įkūrusiai bendruomenės muziejų, subūrusiai bendruomeninį kolektyvą, pasodinusiai bendruomenės giraitę, ypatingai puoselėjančiai tautiškumą.

6. ŠIMTMEČIO PROJEKTAS

Nominacija skirta projektams, akcijoms, idėjoms ir sprendimams, priimtiems dabar ir turintiems išliekamąją vertę.

7. JAUNIAUSIAS ŠIMTMEČIO LYDERIS

Nominaciją gaus jaunas žmogus, kuris ne tik gyvena ir dirba Lietuvoje, bet taip pat yra ir bendruomenės lyderis, aktyviai dirbantis ir buriantis aplink save žmones.

8. UŽ PAGALBĄ IR GERĄ ŽODĮ

Už savanorystę, vykdomą savanorišką veiklą, kantrybę, siekiant kaimo žmonių gyvenimo kokybės gerovės.

9. UŽ TAI, KAS PAMIRŠTA SENA, ATRASTA NAUJAI

Eko iniciatyvos, senų pastatų pritaikymas kaimo bendruomenių reikmėms, viešųjų erdvių sutvarkymas ir pritaikymas visuomenės poreikiams ir pan.

10. ŠIMTMEČIO VERSLININKAS

Nominacija skirta asmeniui, kuris įkūrė ar plėtoja privatų verslą kaime, sukūrė naujas darbo vietas kaimo gyventojams.

11. REGIONO ŠIMTMEČIO PALIKIMAS

Ši nominaciją skirta piliakalniams, parkams, muziejams, aikštėms, paminklams ir kt.

12. ŠIMTMEČIO GYVENVIETĖ

Nominacija skirta vietovei, kaimui ar miesteliui, kuris mažiausiai pasikeitė per šį laikotarpį, geriausiai išlaikė 100-čio autentiškumą.

13. BENDRUOMENĖ, IŠGARSINUSI LIETUVĄ EUROPOJE/PASAULYJE

Nominacija skirta bendruomenei, kuri garsi savo idėjomis, veikla, darbais ne tik Lietuvoje bet ir už jos ribų.

14. VERSLIAUSIA LIETUVOS ŠIMTMEČIO BENDRUOMENĖ

Nominacija skirta bendruomenei arba kaimui už įkurtą ir plėtojamą bendruomeninį verslą, inovacijas.

15. ŠIMTMEČIO DOVANA

Nominacija skirta asmeniui, bendruomenei ar organizacijai už finansinę ar kitokią paramą, indėlį darbais, aukomis ir kt.

Daugiau informacijos tel. 8 610 64152; 8 698 11310

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą