Etnokultūrinė stovykla vaikams ir jaunimui PASLAPČIŲ SODAI

Po Žolinės šventės, rugpjūčio 16-18 dienomis,  Etnografinėje Prano Dzūko sodyboje vyko pirmoji Lazdijų rajono savivaldybės etnokultūrinė stovykla vaikams ir jaunimui PASLAPČIŲ SODAI. Per tris dešimtis stovyklautojų smagiai leido laiką ieškodami paslapčių savo tautos kultūroje bei tradicijose.

Pirmosios stovyklos dienos tema – TAUTOSAKOS LOBYNAS. Jos metu vyko dalyvių sutiktuvės Tautoskos vartuose, kur visi stovyklautojai turėjo įveikti kliūčių ruožą, bei palapinių kaimelio įkurtuvės Pasakų pievoje. Vėliau visi rinkosi į Etnokiemą, kur laukė pažintuvės. Iškėlę Lietuvos trispalvę ir sugiedoję Tautišką giesmę, vaikai kūrė stovyklos vėliavą, vyko komandiniai žaidimai ir vaidybiniai užsiėmimai liaudies pasakų motyvais.

Vakare jaunųjų stovyklautojų laukė didžioji staigmena – LABAITEATRO spektaklis „Siaubo pasakos“, pastatytas pagal  žymaus Lietuvos etnografo Norberto Vėliaus surinktų lietuvių liaudies sakmių knygą „Sužeistas vėjas“. Po „siaubingai“ linksmo, o kartu ir pamokančio spektaklio vyko nuotaikingas stovyklautojų užsiėmimas su aktoriais teatro ir etnografijos tema.

Antrąją stovyklos dieną stovyklautojai pasitiko smagia rytine mankšta „Ralio karvytis“ ir šūkiu AMATAS – GYVENIMO PAMATAS. Tądien jaunuosius etnokultūros puoselėtojus savo apsilankymu maloniai nustebino šiuo metu atostogaujantis Lazdijų rajono savivaldybės meras. Jis džiaugėsi gausiu būriu jaunų žmonių, besidominčių tradicine lietuvių kultūra, dėkojo stovyklos vadovams už entuziazmą bei nuoširdų norą supažindinti vaikus su mūsų protėvių papročiais, kad  jaunimas taptų mūsų tautos tradicijų tęsėjais.

Meras linkėjo kūrybingai ir smagiai praleisti laiką, įteikė saldžių dovanų visiems stovyklautojams bei kartu su jai dalyvavo edukacinėse veiklose. O veikti tikrai buvo ką, nes vyko kalvystės, šiaudinių sodų ir figūrų iš šieno rišimo, karpinių, juostų vijimo ir audimo, popieriaus ir amuletų su  baltiškais simboliais gamybos bei muzikavimo su tradiciniais lietuvių instrumentais užsiėmimai.

Vakare stovyklautojų laukė liaudiški žaidimai, rateliai ir šokiai smagioje vakaruškoje su Lazdijų kultūros centro tradicinės muzikos vaikų kapela „Anūkucai“.

Trečiąją dieną po tradicinių veiklų visi stovyklos dalyviai sėdo į bičiulystės ir dainų ratą „Giedu giesmelę“ ir mokėsi tradicinių Dzūkijos krašto dainų, vėliau komandos įveikė Etnografinėje Prano Dzūko sodyboje su užduotimis parengtą orientacinį žygį, parodydami, kaip gerai spėjo pažinti šią sodybą ir joje įkurtą muziejų.

Artėjant stovyklos pabaigtuvėms savo gražiausius prabėgusių dienų patyrimus, atskleistas tradicinės kultūros paslaptis ir linkėjimus jaunieji stovyklautojai sudėjo į Lobių skrynią. Jie dėkojo Lazdijų rajono savivaldybei ir stovyklos vadovėms Neringai Rasiulienei, Ingridai Malinauskienei, Laimai Čepulienei ir Aurelijai Paciukonienei, Lazdijų krašto muziejaus darbuotojams Viliui Tumosai, Editai Lazauskienei, Jūratei Paciukonienei, Vilmai Busilaitei ir Odetai Barkauskienei, Lazdijų kultūros centro kapelai „Anūkuciai“ ir jos vadovui Romui Mazėčiui, Birutei Vžesniauskienei bei muzikantui Petrui Kričenai, tautodailininkėms Linai Žaliauskienei ir Linai Kabelkaitei, kalviams Juozui Varneliui ir Tomui Pacaičiui, gydytojai Virginijai Naudžiūnaitei bei labai skaniai visus maitinusioms R. Pyplio IĮ „Slenkstis“ šeimininkėms.

Etnokultūrinę vaikų ir jaunimo stovyklą PASLAPČIŲ SODAI organizavo Lazdijų rajono savivaldybės administracija kartu su Lazdijų krašto muziejumi. Stovyklos tikslas – ugdyti etnokultūros paveldo reikšmę asmenybės augimui ir tobulėjimui, suteikti galimybę gyvai išbandyti įvairias jos formas,  stiprinti tautinę ir pilietinę savivoką. Stovyklautojų nuoširdūs padėkos žodžiai, patirta bendrystė ir išsakyti norai, jog stovykla taptų kasmetine – puikus įrodymas, jog mūsų jaunoji karta domisi tradicine lietuvių kultūra ir yra pasiruošę tapti jos puoselėtojais ir tęsėjais.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą