„Dzūkų kalendorus“ svečiuosis Aukštadvaryje

 

Dzūkas apie dzūką visada pagalvos, o „Dzūkų kalendorų“ išleidusi asociacija „Vilniaus  dzūkuliai“ meilę Dzūkijai įrodinėja jau antri metai. Šiemet – netgi su kaupu, mat spaustuvės dažais pakvipo du kalendoriai – sieninis ir stalo. „Kap tu man, tep aš tau – o dartės pasbuciuokim“, – primena kalendorius, kuris trečiadienį, lapkričio 14-ąją, 17 val. bus pristatytas Aukštadvario žemės ūkio mokyklos aktų salėje.

Pristatymo metu bus jaukiai ir dzūkiškai šnekučiuojamasi, kalendorių galėsite ne tik pačiupinėti, bet ir įsigyti vieną iš jų, o gal net abu, viską sužinosite apie kalendoriaus atsiradimo procesą bei kūrybinę virtuvę, kurioje sukosi ir 4 fotografijomis kalendorių papuošęs Algimantas Aleksandravičius, dzūkiškų gėrimų receptus parūpinusi etnologė Nijolė Marcinkevičienė, dzūkiškus žodžius ir frazeologizmus leidiniui pateikusi kalbininkė dr. Asta Leskauskaitė bei daug kitų žinomų veidų.
Sieninis kalendorius, anot jų sudarytojo, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininko Juozo Žitkausko, labiau pritaikytas vyresnio amžiaus žmonėms, o stalo kalendorius skirtas dirbančiam žmogui.
Sieninį kalendorių puošia garsių Lietuvos dzūkų, Mikalojaus Konstantino Čiurliono, Petro Bingelio, Veronikos Povilionienės, Adolfo Ramanausko Vanago, Simono Konarskio, Vinco Krėvės-Mickevičiaus, Dalios Tamulevičiūtės ir kitų žinomų asmenybių, portretai, tikras dzūkas čia atpažins daugybę savo kraštui būdingų pasakymų, dzūkiškų gėrimų – bruknių giros, laukinių obuoliukų alaus, sulos, duonos, džiovintų mėlynių giros – receptus.
Nespalvotomis, praėjusio amžiaus nostalgija dvelkiančiomis nuotraukomis papuoštas stalo kalendorius vaizduoja įvairias Dzūkijos vietoves, Seinų kunigų seminariją, Kurnėnų mokyklą, Punios piliakalnį, Merkinės turgaus aikštę, Druskininkų pušynus, Kapčiamiestį, Lazdijus, o fotografijas lydi žaismingos dzūkiškos patarlės.
Kalendorių ypatybė – čia nerasite nei vieno bendrinės lietuvių kalbos žodžio, viskas dzūkiška nuo sausio iki gruodžio.
Priešaky – didžioji kalendorių pristatymų virtinė, nusidrieksianti ne tik Aukštadvaryje, bet ir Varėnoje, Vilniuje, Kaune, Alytuje, Punske, Panevėžyje ir kituose miestuose.
Anot J. Žitkausko, esama dzūkų, kurių dzūkiškumas apsiriboja vien samanės gėrimu ir gyvenimu Dzūkijoje, bet kiekvienam save gerbiančiam dzūkui edukacinį „Dzūkų kalendorų“ turėti yra privalu.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą