Lazdijų mero vardu pasveikintas Lazdijų krašto garbės pilietis R. Sadauskas

Antradienio vakarą Lietuvos rašytojų sąjungos namuose Vilniuje vyko rašytojo, Lazdijų rajono garbės piliečio Romo Sadausko sukaktuvinį vakarą, skirtą 80-ajam jubiliejui. Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio vardu garbingą jubiliejų švenčiantį rašytoją atvyko pasveikinti Lazdijų rajono savivaldybės mero patarėjas Jonas Gudžiauskas, savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Renata Rudienė ir Lazdijų krašto muziejaus direktorė Daina Pledienė.

 Mero patarėjas J. Guždiauskas perdavė nuoširdžius linkėjimus ir perskaitė Lazdijų rajono savivaldybės mero A. Margelio sveikinimą, kuriame rašoma: „Linkime Jums stiprios sveikatos, dvasios tvirtybės, neblėstančio kūrybos polėkio ir neišsenkančios meilės dzūkiškajam žodžiui bei nuoširdžiam šio krašto žmogui“. Lazdijų savivaldybės atstovai įteikė medinį rūpintojėlį bei dzūkiškų saldžių lauktuvių.

Rašytojo Romo Sadausko kūryboje – Lazdijų krašto, kuriame prabėgo jo vaikystė, atspindžiai. Atskiromis knygomis yra išleistos jo apybraižų knygos „Kelionė iš Baltašiškės į Kučiūnus“, „Ten ir atgal“. Šios apybraižų knygos yra viena svarbiausių Romo Sadausko giesmių Lazdijų kraštui. Lazdijų kraštas ir jo žmonės atspindėti ir kitose R. Sadausko knygose „Gerumas“, „Laimingų žmonių gyvenimas“, „Būta nebūta“, „Gyventi“ bei pastarojo meto - „Gyvenimas prie vieškeluko“, o taip pat eilėraščiuose bei prozos knygoje „Raibas gyvenimėlis“, kurios didesnė pusė parašyta dzūkų tarme. Šventiniame vakare buvo daug kalbama ir apie naujausias rašytojo knygas – eseistinę apysaką „Katino dienos“ ir eilėraščių rinkinį „Gimtoji debesija, arba paskutiniai atodūsiai“.

Svarbus Romo Sadausko indėlis į kultūrinį rajono gyvenimą. Rašytojas savo sodyboje, Demeniškių kaime inicijuoja įvairius renginius, į kuriuos suvažiuoja žymūs Lietuvos menininkai, politikai, rajono kultūros bei meno žmonės. Tai „Tarmių atlaidai“ it tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ renginiai. Rašytojas rūpinasi savo kraštiečių literatų kūrybos palikimu. Jo rūpesčiu 2008 m. buvo perleista Albino Andrulionio, 1908 m. Demeniškių kaime gimusio rašytojo, pirmojo Lazdijų rajono bibliotekos direktoriaus apysaka "Baltaplunksnė".

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą