Alytaus kraštotyros muziejuje – paskaita „2018 - kultūros paveldo metai. Restauruoti sakralinio paveldo objektai“

2018 m. gruodžio 14 d. 16.00 val. Alytaus kraštotyros muziejuje vyks paskaita "2018 - kultūros paveldo metai. Restauruoti sakralinio paveldo objektai".

Paskaitoje bus aptariamas Alytaus apskrities bažnyčių sakralinės dailės paveldas, jo chronologinės ribos, tipologija, meninė ir religinė vertė. Išsamiai bus pristatyti Pivašiūnų ir Simno bažnyčių altorių, juose esančių skulptūrų ir paveikslų tyrimų restauravimo darbai, jų metu iškilusios problemos, jų sprendimo būdai.

Pivašiūnų bažnyčios interjero ir altorių tyrimo bei restauravimo darbai buvo atliekami 2008-2016 metais. Atlikus polichromijos tyrimus, nustatyti pirminė altorių spalvinė gama. Ji akivaizdžiai skyrėsi nuo sovietmečio remontų metu suformuoto interjero vaizdo. Po altorių ir juose buvusių skulptūrų bei paveikslų restauravimo darbų buvo atskleistas pirminis, autentiškas bažnyčios interjero spalvinis sprendimas.

Simno bažnyčios didžiojo altoriaus tyrimo ir restauravimo darbai vyko 2015-2017 metais. Patvirtinta altoriaus restauravimo koncepcija mažai kuo skyrėsi nuo buvusio įprastinio šio altoriaus vaizdo. Pradėjus restauravimo darbus ir atidengus didesnius paviršių plotus, visą restauravimo darbų koncepciją teko pakeisti, kadangi polichromijos tyrimai rodė, kad altorius buvo polichromuotas imituojant tamsų, juosvos pelenų spalvos marmurą. Buvo pakoreguota restauravimo darbų programa, iš esmės pakeitusi didžiojo altoriaus vaizdą. Pranešime taip pat bus pristatyti 2017 m. atliktų šoninių altorių bei sakyklos polichromijos tyrimų rezultatai.

 

Alytaus kraštotyros muziejaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą