Nuotraukos autorius: Ilonos Krupavičienės nuotr.

Alytuje pristatyta knyga, skraidinanti skaitytojų mintis į Italiją


Ketvirtadienį į Jurgio Kunčino viešąją biblioteką skubėjo alytiškiai nuožvarbų nurausvintais veidais. Čia įvyko susitikimas su žurnalistais ir rašytojais Jurga Jurkevičiene ir Pauliumi Jurkevičiumi bei jų naujausios knygos „Romanas su Italija: ketvirtis amžiaus Romoje - kaip viena diena“ sutiktuvės. Knygos autoriai pristatymo turą surengė būtent viduržiemį, kai itin įtaigiai skamba pasakojimai apie kiekviena gyvenimo minute ekspresyviai besidžiaugiančius italus, kasdienių jų pokalbių dramas ir komedijas, svilinančią popiečių kaitrą bei sodrų, iš kojų verčiantį espresso kavos aromatą.
Šeimyninis ir kūrybinis Jurkevičių tandemas vos prieš keletą dienų atvyko į Lietuvą iš saulės nubučiuotos Italijos. Šiame stiprių emocijų krašte Jurkevičiai yra ne tik tvirtai įsikūrę, bet ir sukaupę daugybę neįkainojamų gyvenimo patirčių - ir gerų, ir blogų.
J. ir P. Jurkevičiai – žurnalistai, rašytojai, gyvenimo gurmanai, kartu ar pavieniui yra išleidę aštuonias knygas vienaip ar kitaip susijusias su Italija - su niekuo nesupainiojama jos savastimi, skoniais, kvapais ir vaizdais. Paskutinis jų darbo vaisius - knyga „Romanas su Italija“. Anotacijoje rašoma, jog šis leidinys - lyg keturiomis rankomis sugrota Domenico Scarlatti sonata – parašyta moters ir vyro, todėl tie patys itališko gyvenimo epizodai pateikiami visiškai skirtingai. Knygoje - istorijos apie tai, ką reiškia Italijoje būti donna, moterimi, auginti ir leisti į mokyklą vaikus, apie vyriškas laimės paieškas Palerme ir susidūrimus su priešingų politinių pažiūrų atstovais, apie tai, kas yra popietės miegas pisolino ir kas nutinka jo nepaisantiems, daug kitų įvykių ir kelionių po Apeninus – visa tai papasakota su šmaikščia ironija.
„Negalvokite, kad ši knyga yra vien panegirikos tai šaliai. Anaiptol taip nėra. Mes nenorėjome tokios knygos, kurioje dangus žydrutėlis, apelsinai patys krenta į burną ir pilna italų, kurie labai gražiai asistuoja kiekvienai moteriai. Romane pulsuoja aistros. Tai – visų pirma, meilė. Bet itališka meilė neegzistuoja be neapykantos. Mūsų santykių su šita valstybe kreivėje – meilės dienos, neapykantos dienos, žiaurios neapykantos dienos... ir vėl viskas iš pradžių“, - knygos pristatyme kalbėjo P. Jurkevičius.
„Italija arba labai patinka, arba labai nepatinka. Ypač Roma“, - vyrui pritarė J. Jurkevičienė.
Knygos bendraautoriai teigia, jog svečioje šalyje nepakanka tik apsilankyti ir nusifotografuoti prie architektūros įžymybių. Pasak jų, nepabendravus su žmonėmis, neįmanoma pajusti ir šalies.
„Italija – tai šalis, kuri iš tavęs ištraukia dūšią – arba sukelia pyktį, arba iššaukia meilę visam gyvenimui“, - teigia J. Ir P. Jurkevičiai.
Na o jūs? Ar jau užmezgėte romaną su Italija? Jeigu ne – pats laikas užsiplikyti puodelį juodos kaip degutas kavos, susirangyti prie radiatoriaus ir atsiversti naują knygą ryškiomis spalvomis trykštančiu viršeliu - „Romanas su Italija: ketvirtis amžiaus Romoje - kaip viena diena“.


Jūratė Čėsnaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą