Miroslavo bažnyčią papuošė kone dviejų tonų akmens masės altorius


Stipriai atsinaujino Miroslavo bažnyčia. Čia tikintieji mato ypatingą, kone dvi tonas sveriantį akmens masės altorių, taip pat įrengta sakykla ir krikštykla, atnaujinta presbiterija.
Trečius metus Miroslavo švč. Trejybės parapijoje klebonaujantis kunigas dr. Miroslavas Dovda nesiliauja stebinęs –savo darbo pradžioje išgarsėjo šildomais suolais. Na o dabar, per trumą laiką, rekonstruota visa presbiterija. (Presbiterija - krikščionių bažnyčios dalis. Viduriniosios navos tęsinys, kuriame yra didysis altorius. Presbiterijoje laikomi liturginiai reikmenys. Nuo likusios navos dalies atitveriama baliustrada. Presbiterija skirta dvasininkams – red.)
Visų darbų sąmata – 52 tūkstančiai eurų. Didelė dalis pinigų surinkta iš gyventojų 2 procentų, asmeninėmis aukomis, per kalėdojimą.
„Šiais metais renovavome visą presbiteriją. Pagal projektą buvo numatyta tiktai grindų remonto bei naujo altoriaus, krikštyklos ir sakyklos įrengimas, tačiau neprotinga buvo daryti tik grindų remontą, kai lubos ir sienos sutrūkusios. Vietinė įmonė sutiko padaryti lubas ir sienas su ventiliacija, drėgmės surinkimu“, - papasakojo Švč. Trejybės parapijos klebonas Dr.M. Dovda.
Miroslavo bažnyčioje – vyskupas pašventino ypatingą altorių. Visas jis sveria 1600 kilogramų.
„Yra reikalavimas, kad altorius būtų nekilnojamas, konsekruotas. Mūsų altorius tikrai nekilnojamas, nes viena viršutinė dalis sveria 900 kilogramų, o iš visos visas altorius – 1600 kilogramų. Tai specialus akmuo iš Lenkijos, vientisas“, - pasakojo klebonas.
Alytaus rajone neįprasta, kad bažnyčioje būtų modernios krikštyklos. Miroslavo Švč.Trejybės bažnyčioje, kartu su presbiterijos rekonstrukcija, pagaminta ir krikštykla.
„Pagal bažnyčios teisę, kiekvienoje bažnyčioje turi būti krikštykla. Pagal senąsias tradicijas, krikštykla būdavo prie bažnyčios durų. Panašiai yra Alytuje, Šv. Kazimiero bažnyčioje. Mes pasitarėme su liturgistais bei tais žmonėmis, kurie išmano sakralinį meną, architektūrą ir nutarėme, kad krikšykla derės prie šoninio altoriaus“, - kalbėjo dr. M. Dovda.
Per daugiau nei du metus į šią bažnyčią ir jos aplinką, kleboniją jau investuota per 200 tūkstančių. Anot klebono, parapijoje yra apie 3000 tikinčiųjų. Vieni labai aktyvūs, remia ir dalyvauja parapijos gyvenime, netgi prisidėjo prie presbiterijos atnaujinimo ne tik pinigais, bet ir savo rankomis, kiti – abejingi.
„Pas mus dar nėra stiprios bendruomeniškumo tradicijos. Kartais sunku suprasti, ar žmogui reikia bažnyčios ar UAB bažnyčios paslaugų. Pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį į mane kreipėsi žmonės dėl palaidojimo, nors per kalėdojimą sakė, kad jiems bažnyčios nereikia. Tačiau atėję dėl palaidojimo, pabrėžė, kad nori iškilmingų laidotuvių“, - kalbėjo klebonas dr. M. Dovda.
Klebono planuose – ir visos bažnyčios remontas. Tačiau tai gali kainuoti per 200 tūkst. tad iš pradžių, pasitaręs su bendruomene, atnaujintų abi šonines kpplyčias.


Daina Baranauskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą