Nuotraukos autorius: Galina Tamošiūnienė

Vytauto Trečioko kūrybinis palikimas – vertinga dovana Alytaus miestui

 

Iki vasario 16 dienos Alytaus kraštotyros muziejuje dar galima apžiūrėti Vytauto Trečioko (1912–2002) tapybos darbų parodą. Joje eksponuojami buvusio Alytaus miesto architekto (1935–1944 m.) V. Trečioko Kanadoje sukurti 27 paveikslai. Menininko tapyba pasižymi stilizuotu, abstrakčiu vaizdavimu. Įdomūs, savaip perteikiami vaizduojami objektai, kontūruojami vienos ar kelių spalvų linijomis. Parodoje taip pat pateikiama informacija apie Alytuje architekto įgyvendintus projektus, pastatų nuotraukų, brėžinių.
Visą muziejui padovanotą kolekciją sudaro 36 tapybos darbai, atlikti aliejiniais dažais bei aliejine pastele ant presuoto kartono, 18 monotipijų bei ketetas kitų autorių reprodukcijų.
Šią unikalią, mūsų miestui neįkainuojamos vertės dovaną 2018 metais iš Kanados atsiuntė autoriaus sūnus Raimundas Trečiokas. Jis iki šiol palaiko ryšį su Alytuje gyvenančia pussesere iš mamos pusės Joana Smičiene. Raimundui buvo penkeri metukai, kai šeima išvažiavo iš Lietuvos, bet vėliau, jau suaugęs, keletą kartų su tėvais lankėsi Lietuvoje, Alytuje. J. Smičienei užsiminus pusbroliui, kad būtų malonu Alytuje matyti keletą buvusio miesto architekto tapybos kūrinių, ponas Raimundas nedelsdamas iš Burlingtono išsiuntė visą kolekciją savo tėvo paveikslų ir apmokėjo transportavimo išlaidas. Tokiu būdu, tarpininkaujant J. Smičienei ir jos sūnui Algimantui, vertingas siuntinys pasiekė Alytaus kraštotyros muziejų.
Architektas V. Trečiokas su žmona Natalija ir sūnumi Raimundu paliko savo namus Alytuje 1944m. ir pasitraukė į Vokietiją. Nuo 1949 m. iki mirties gyveno Kanadoje. Dirbo architektu, braižytoju Kvebeke, Otavoje. Paskutinius gyvenimo metus praleido Burlingtone, kur buvo įsikūręs sūnus Raimundas su šeima. Laisvalaikiu mėgo piešti, tapyti, meistrauti. Buvo surengęs savo kūrybos parodų Kanadoje.


Alytaus kraštotyros muziejaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą