Etninė kultūra – puikus būdas save pažinti

Vis dažniau viešumoje kalbama apie tradicijas, jų išsaugojimą, etnokultūros svarbą. Alytaus regionas minimas kaip vienas aktyviausių miestų etnokultūros puoselėjimo srityje. Prie to vis drąsiau – su naujais projektais ir idėjomis – stengiasi prisidėti Alytaus kultūros ir komunikacijos centras. Be centre organizuojamų tradicinių švenčių minėjimo, pavasarį pradėtas edukacijų ciklas „Etnosekmadieniai".

Toliau ruošiamasi dar didesniems darbams – jau šį rudenį organizuojama etninės kultūros konferencija su visoje Lietuvoje žinomais lektoriais. Taip pat laukia tradicinė etninės kultūros akcija „Visa Lietuva šoka".

Apie etnokultūros stiprinimą, reikšmę ir ateities planus pasakoja kultūros ir komunikacijos centro direktorė Klaudija Aleksandravičiūtė bei etnokultūros specialistas Giedrius Griškevičius:

- Su kokiais iššūkiais susiduria šiandieninė etninė kultūra?

- Šiandieninė etninė kultūra yra intensyviai populiarinama, tik dar ne visi tą pastebi ir įsitraukia. Jau vien kultūros ir komunikacijos centro folkloro ansamblis „Žvangucis" kasmet turi per 20 pasirodymų. Problema ta, kad etninės kultūros pajautą ne visi atsineša iš šeimos. Jei vaikystės aplinkoje tokios tradicijos nebuvo puoselėjamos, tai žmogus ir nejaučia šio ryšio, „sentimentų" ir susidomėjimo etnine kultūra, jam tai neįdomu. Vienas iš didžiausių iššūkių mums – nugalėti mieste jaučiamą etnokultūros specialistų trūkumą. Labai svarbu mūsų jaunąją kartą mokyti branginti tautos kultūrinį palikimą jau nuo darželio, pradinės ir iki pat gimnazijos. Taip pat pastebiu, kad dabar mažai šokama. Kiti galvoja, jog kultūrinis tautos paveldas – jau seniena, atgyvena, bijosi savo tarmės, neskiria jos nuo kitų. Trūksta ir tradicinės muzikos mylėtojų, kurie pasigestų smuiko, armonikos melodijų. Švietimo programose tikrai trūksta etninės kultūros pamokų, neužtenka youtub‘e parodyto vaizdelio ar knygos. Reikia viską pajusti pačiam. (G. Griškevičius)

- Kodėl svarbu stiprinti etnokultūrą?

- Manau, kultūra apskritai nėra savaime žmoguje ar visuomenėje atsirandanti savastis, tačiau ji – labai svarbus komponentas, formuojantis asmenybę. Norint kultūrą pažinti, reikalingos pastangos, o juo labiau siekiant ją puoselėti. Etninė kultūra yra puikus įrankis save pažinti bei suvokti ir yra „pasiekiama" visiems – ją paliesti, pajausti, išgirsti, kurti gali kiekvienas iš mūsų. Nuolatinio skubėjimo laike siekiantiems pažinti save, jau subrendusiems pokalbiui su savimi, ieškantiems savojo identiteto – suvokimo, kas iš tiesų esame, etninė kultūra yra lyg vaistas, t. y būtent per tokią kultūrą save galime pažinti geriausiai. (K. Aleksandravičiūtė)

- Ateities planai, svajonės, siekiai?

- Ateities planai – svajoti... nuolat ir, kiek įmanoma, tas svajones pildyti (šypsosi). Intensyviai ruošiamės etninės kultūros konferencijai, kurioje ne tik kalbėsimės, bet dainuosime, grosime, mokysimės kartu su Veronika Pavilioniene, Loreta Sungailiene, Audrone Lampickiene ir kitais. Centro planuose: edukacijos, festivalis (apjungsiantis visą apskritį), vasaros stovykla, etnosekmadieniai, kurie jau sėkmingai rado ir tebeatranda savo lankytoją. Kultūros centre mes ,,auginame mažąjį žmogutį", nuolat trokštantį patirti ir atrasti, mylintį kultūrą bei meną plačiąja prasme. Etninė kultūra yra didelė viso to dalis, kuri liudija apie mus pačius, mums suprantama ir artima. Tokie tie mūsų siekiai – būti aktyviems, augti kartu su bendruomene, būti nuolat pilniems kultūringo laisvalaikio, profesionalaus meno. Šiems ir kitiems metams jau esame suplanavę beveik visas veiklas, tad belieka kviesti miestiečius dalyvauti, juos paskatinti bendriems susitikimams. (K. Aleksandravičiūtė)
- Didžiausia svajonė surengti mūsų mieste naują folkloro festivalį, kuris pritrauktų svečių ir lankytojų bei dalyvių. Tikrai esame pajėgūs jį suorganizuoti. Būčiau labai patenkintas, jei atsirastų dar vienas ryškus vaikų ar suaugusiųjų folkloro ansamblis, kuris galėtų varžytis su kitais. Populiarinti etninę kultūrą siekiame nuolat: neseniai teikėme paraišką dalyvauti kultūros paso programoje, jai paruošėme etninės kultūros srities edukaciją. Artimiausi planai – sieksime alytiškius ir visas švietimo įstaigas įtraukti į etninės kultūros akciją „Visa Lietuva šoka", o po jos intensyviai kviesime visus dalyvauti etninės kultūros konferencijoje. (G.Griškevičius)

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą