Gyvuliai patys ieško pašarų ir užuovėjos

 

Verbyliškių kaime (Prienų r.) ūkininkaujantis 73 metų Jonas Zablackas visus metus galvijus ir avis laiko palaidus lauke. Jie slampinėja po  kaimus, patys ieško pašaro ir vandens siaubdami kaimynų
daržus, sodus, glaudžiasi apleistuose tvartuose. Po Verbyliškių ir aplinkinių kaimų laukus net ir žiemą klajojančios kelios dešimtys karvių, telyčių, veršelių, bulių, avių kaip reikiant įsipyko vietos gyventojams. Gyvuliai dažnai išeina ir į judrų kelią Alytus-Antakalnis. Tokį vaizdą Alytaus ir Prienų rajonų pakraštyje jau daug metų žiemą vasarą gali išvysti ir pravažiuojantys šiuo keliu. Ūkininko J.Zablacko banda nuolat pridaro nuostolių kitiems ūkininkams, nes galvijai eina į jų kiemus, daržus, sodus, pievas ieškoti ko paėsti, o atsigeria iš balų.

Skundus gali rašyti kasdien

Apgriuvusiame tvarte su mėšlo krūvomis beveik iki lubų jiems nėra kur prisiglausti, todėl gyvūnai nuo šalčio ir darganų ieško prieglobsčio kur kas suranda. O niekada nekirptos avys sulytos vos atsikelia ir sunkiai paeina. Nuostolius patyrę gyventojai rašo skundus Jiezno seniūnui, Prienų valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kreipiasi į teismus, bet niekam dar nepavyko priversti ūkininko J.Zablacko tinkamai prižiūrėti savo naminius gyvūnus. Nebeapsikentęs vienas gyventojas kelių hektarų savo sklypą aptvėrė tvirta tvora. Ir tik taip apsigynė nuo klajojančių svetimų galvijų. "Dvidešimties metų senumo problemos niekaip nepavyksta išspręsti. Dirbu seniūnų vienuolika metų ir visą laiką su ja susiduriu. Ne kartą skyriau baudą J.Zablackui už palaidus gyvūnus, kai pasiskundė nuostolių patyrę gyventojai. Ir kasdien jie galėtų rašyti skundus.Pernai lapkritį nubaudžiau 300 eurų, bet tik atvesdintas policijos pasirodė seniūnijoje. Neklauso jokių prašymų susitvarkyti, iškolioja. Džiaugiuosi, kad dar pagalio nepačiupo. Ir pats savo trobą taip apvertė, kad į lauko virtuvę išsikraustė. Kiemas niekada nešienautas", -- pasakojo Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius.

Tikrintojams grasina

Kas pusmetį J.Zablacko sodyboje gyvūnų laikymo sąlygas tikrina ir Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, su kuriais šeimininkas taip pat elgiasi grubiai, neatsakinėja į
klausimus ir net grasina, trukdo fotografuoti, atsisako pasirašyti. Pakviestas atvykti į tarnybą ir pateikti trūkumų šalinimo planą, jis niekada nepasirodo. "Ir toliau nesirūpina savo gyvūnų priežiūra, jų nešeria pakankami ir negirdo, todėl kelia pavojų sveikatai. Net šulinio neturi, nėra pasiruošęs pašarų žiemai. Radome avies ir galvijo gaišenas. Kieme ir Iš 36 įvairaus amžiaus galvijų tik 9 turėjo įsagus ausyse, o 25 avys ir 1 apšlubęs arklys neženklinti. Ūkininkas nepaiso Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo, žiauriai su jais elgiasi. Todėl apie tai pranešėme ir Prienų rajono policijos komisariatui, kad pradėtų ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamąjį kodeksą. Šis žmogus nesugeba pasirūpinti savo gyvuliais. Bet tik teismo keliu galime juos paimti, kad nebekentėtų", -- teigė Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Gediminas Banys.

Genovaitė RAFANAVIČIENĖ
Lrytas. lt

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą