Didžiosios Britanijos pilietis nelegaliai gabeno prieglobsčio pasiprašiusius irakiečius

 

Kalvarijos pasieniečiai sulaikė Didžiosios Britanijos pilietį, kuris nelegaliai gabeno Lietuvoje prieglobsčio pasiprašiusią keturių asmenų irakiečių šeimą.
Antradienį vėlai vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Marijampolė – Suvalkai, patikrinti sustabdė automobilį „Mazda 5“. Ant jo buvo Didžiosios Britanijos numeriai. Į Lenkiją iš Lietuvos beišvažiuojančią mašiną vairavo tvarkingus dokumentus turėjęs 42-ejų Didžiosios Britanijos pilietis.
Kartu vyko vyras ir moteris bei du nepilnamečiai. Kalvarijos pasieniečiai išsiaiškino, kad jie yra prieglobsčio Lietuvoje pasiprašiusi Irako piliečių šeima: tėvas, motina ir du jų vaikai. Kol nagrinėjami prieglobsčio prašymai, irakiečiai yra apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje. Čia jie turėjo sulaukti sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo ar prašymo atmetimo.
Prieglobsčio prašytojai turi teisę parai išeiti iš URC ir judėti Lietuvos teritorijoje. Antradienį apie vidudienį irakiečių šeima tuo pasinaudojo ir, kaip paaiškėjo, su juos neteisėtai gabenusiu vairuotoju irgi neteisėtai pabandė išvykti iš Lietuvos į Vakarų Europą.
VSAT Varėnos pasienio rinktinėje Didžiosios Britanijos piliečiui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Vairuotoją pasieniečiai uždarė į areštinę, jo mašina saugoma Kalvarijos užkardoje.
Čia irakiečių šeima praleido naktį iš antradienio į trečiadienį. Trečiadienį prieglobsčio prašytojai laikinai bus perkelti į netoliese veikiančią Kapčiamiesčio užkardą, kur yra specialios patalpos apgyvendinti tokiems užsieniečiams. Manoma, kad atlikus visus formalumus irakiečiai turės būti grąžinti į URC Pabradėje.

 


VSAT informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą