Nuotraukos autorius: M.Patašius

Buvusi Lietuvos pašto vadovybė galimai iššvaistė beveik 2 mln. eurų, STT pradėjo tyrimą

 

Beveik 2 mln. eurų sumokėti už paslaugas, kurios greičiausiai niekada nebuvo suteiktos. Tokią situaciją aptiko AB Lietuvos paštas korupcijos prevencijos specialistai, ištyrę bendrovės 2010–2016 m. veiklos dokumentus. Reaguodama į AB Lietuvos pašto kreipimąsi, Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo tyrimą dėl buvusios vadovybės bendrovei priklausančio turto galimo iššvaistymo.

„Buvusios Lietuvos pašto vadovybės veiksmai ne kartą kėlė įtarimų, dėl įvairių pažeidimų jau yra anksčiau pradėtų ikiteisminių tyrimų, o tai verčia papildomai gilintis į ankstesnės veiklos detales. Susisiekimo sektoriuje sukurta korupcijos prevencijos sistema leidžia atskleisti anksčiau vykusius piktnaudžiavimus, tačiau svarbiausia, kad būtų užkirstas kelias panašiems atvejams ateityje“, – sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

AB Lietuvos pašto Saugos ir prevencijos departamentas, nagrinėdamas bendrovės ankstesnės veiklos dokumentus, aptiko sistemingai atliktus didelių sumų mokėjimus vienai reklamos agentūrai. Surinkta medžiaga leidžia teigti, kad atsakingi bendrovės asmenys, galimai piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi, 2010–2015 m. su viena agentūra neteisėtai sudarė 8 sutartis dėl reklamos paslaugų pirkimo, kurių pagrindu atlikus mokėjimus galimai buvo iššvaistytas bendrovei priklausantis didelės vertės turtas – 1,91 mln. eurų.

Pagal minėtas sutartis reklamos agentūra AB Lietuvos paštui turėjo parengti projektų koncepcijas ir jas įgyvendinti, rengti reklaminę medžiagą, atlikti žiniasklaidos monitoringą, teikti kūrybines, konsultacijų ir kitas paslaugas. Už šias neva teiktas paslaugas 2010–2016 m. AB Lietuvos pašto atsakingi asmenys priėmė ir sutiko apmokėti beveik 300 šios agentūros PVM sąskaitų faktūrų.

Tačiau tyrimo metu ne tik nerasta šios agentūros paslaugų atlikimą įrodančių dokumentų, bet ir nustatyta, kad faktiškai dalį analogiškų paslaugų tuo pat metu bendrovei teikė kitos agentūros arba atliko AB Lietuvos pašto darbuotojai pagal tiesiogines savo darbo funkcijas. Taigi buvusiai AB Lietuvos pašto vadovybei piktnaudžiaujant užimamomis pareigomis, didžiulės lėšos buvo sumokėtos už paslaugas, kurių bendrovei nereikėjo, jos nebuvo naudingos ir galimai niekada nebuvo suteiktos.

„Atsinaujinusiai Lietuvos pašto vadovų komandai vienas svarbiausių prioritetų – skaidrumas. Džiaugiuosi, kad pavyko suformuoti visiškai naują Saugos ir prevencijos departamentą, kuris profesionaliai įsijungia tiek į įmonės procesų skaidrinimą, verslo saugumą, tiek privačių interesų suvaldymą“, – sakė Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą