Alytaus miesto savivaldybės gydytojas: „Virusas yra šalia ir jis tikrai pavojingas“

Lapkričio 30d. Alytuje užregistruotos dvi mirtys, susijusios su COVID-19. Šiuo metu Alytuje beveik 1 200 sergančių ir 28 susirgimai pirmojo karantino metu – tai sunkiai palyginami skaičiai. Vien tik per lapkričio mėnesį Dzūkijos sostinėje užregistruoti 1 236 nauji susirgimai. Vidutiniškai – daugiau kaip po 40 naujų atvejų per dieną. Žinoma, buvo dienų, kai buvo ir 112, ir 86 ar 82 atvejai.

„Virusas tikrai yra šalia ir jis pakankamai pavojingas. Todėl privalome iš tiesų saugoti aplinkinius ir saugotis patys, riboti nebūtinus kontaktus, pramogas ir susitikimus. Deja, kol kas kito kelio nėra“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės gydytojas Povilas Jagelavičius. Bendras patvirtintų susirgimų skaičius Alytuje nuo kovo mėnesio sudaro 1 335 COVID-19 atvejus. Daugiau kaip devyni dešimtadaliai jų yra per lapkričio mėnesį. Pasveikusių skaičius nuo pavasario – 133 asmenys. Per lapkričio mėnesį – 92  iš jų. 

Naujai užsikrėtusių ir pasveikusių aritmetinės proporcijos stulbina – užsikrečia dvylika, pasveiksta vienas. Pasak savivaldybės gydytojo, tokie skaičiai turėtų būti pakankamas argumentas mąstantiems žmonėms. 

„Neramina tai, kad daugiau kaip 70 procentų naujų susirgimų atvejų per lapkričio mėnesį užfiksuota miesto pramonės ir verslo įmonėse. Didžiausi židiniai yra beveik dvidešimtyje įmonių, jose serga nuo 80 iki 3–5 darbuotojų. Taip pat židiniai yra ir ugdymo, socialinės globos bei sveikatos priežiūros įstaigose. Ten, kur minimalūs kontaktai, nuotolinis darbas, akivaizdu, kad užkratas neplinta – pavyzdžiui, biudžetinėse įtaigose lapkričio mėnesį užfiksuoti tik 4 procentai susirgimų“, – sakė savivaldybės gydytojas. 

P. Jagelavičius pasidžiaugė, kad darbdavių požiūris pagaliau keičiasi ir visi ima suprasti, kad vienas ar kitas nepadarytas testas, nuslėptas atvejis atsisuka prieš visą įmonę keleriopai didesniais nuostoliais. 

Tikimasi, kad nuo kitos savaitės pradės veikti ir mobili viruso patikros brigada. Ji jau nuo pirmadienio pagal sudarytą grafiką turėtų pradėti lankytis miesto įmonėse. Šiuo metu esančio mobilaus patikros punkto pajėgumai išnaudojami maksimaliai, tačiau to jau nebeužtenka. 

Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, verslo ir pramonės įmonėse virusas sparčiau plinta, dėl to, kad didelėse įmonėse netinkamai valdomi darbuotojų srautai, išlieka jų tarpusavio kontaktai kavos pertraukėlių, rūkymo, pietų pertraukos metu.

Be to, ne visada pateikiami didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų kontaktai, kai patys susirgusieji slepia su kuo turėjo kontaktus, taip stengdamiesi išvengti izoliacijos. Būta ir atvejų, kai įmonės pačios nenorėjo atskleisti kontaktų, siekdamos, kad nesutriktų gamyba, bet, pasak gydytojo, tai jos vis tiek turėjo padaryti.

Beje, pasak gydytojo, niekas nepanaikino ir administracinės bei baudžiamosios atsakomybės dėl viruso plitimo, tik žmonių sąmoningumas būtų geriau, negu kraštutinės priemonės. 

P. Jagelavičiaus linkėjimas alytiškiams – savotiškai nauja šventoji trejybė: minimalūs kontaktai, tinkamai nešiojama kaukė ir atitinkamas atstumas bei rankų higiena – tai dalykai, kurie gali pristabdyti užkrato plitimą ir susirgimų Alytuje skaičių.   

Ams, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą