Alytaus miesto vadovai su ministre diskutavo apie iššūkius darbo rinkoje ir socialinėje srityje

Šiandien mes norime ne tik išsakyti, su kokiais iššūkiais susiduriame socialinėje srityje ir darbo rinkoje, bet ir paieškoti galimybių, kaip juos išspręsti, pateikti vieną kitą pasiūlymą“, - pardėdamas susitikimą su Socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene  ir ministerijos specialistais, sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. 

Mero inicijuotoje diskusijoje apie darbo rinkos iššūkius taip pat dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas, ministrės patarėjas Martynas Šiurkus, ministerijos Horizontalios politikos ir projektų valdymo grupės vadovė Daina Urbonaitienė, Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojai Jurgita Šukevičienė ir Povilas Labukas, savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas  Leonavičius, Užimtumo tarnybos bei „Sodros“ atstovai, verslininkai. 

Pristatydamas situaciją Alytaus darbo rinkoje, meras pažymėjo, kad ji yra nenormali ir kelia daug iššūkių.
 
„Registruotų bedarbių turime daug, į laisvą darbo vietą gali pretenduoti net ne keli, bet keliolika tos profesijos darbo ieškančių, tačiau verslas tinkamų darbuotojų neranda“, - kalbėjo N. Cesiulis. 

Mero vertinimu, Užimtumo tarnyba šiandien nebeatlieka tarpininko vaidmens tarp darbo ieškančių asmenų ir verslo ir pasiūlė šias funkcijas perduoti savivaldybėms. „Pašalpų mokėjimą jos prieš dešimtmetį perėmė ir nieko, susitvarkė, ne po vieną milijoną litų sutaupydavo, manau, susitvarkytume ir su šiuo iššūkiu“, – sakė N. Cesiulis. 

Pasak ministrės M. Navickienės, Užimtumo tarnybos funkcijų iš tiesų laukia rimta pertvarka, nes per daugelį metų, jai, politiniais sprendimais, buvo pavesta vykdyti įvairias šalutines funkcijas, tad kritika jos adresu yra teisinga, tačiau reikia matyti visumą, o ne atskiras detales. 

„Užimtumo tarnyba bus reformuojama, tačiau viena institucija negali išspręsti visų įsisenėjusių nedarbo problemų. Tenka lankytis savivaldybėse, kuriose situacija ir su dabartiniu reglamentavimu sparčiai gerėja vien todėl, kad seniūnijų lygmeniu demonstruojama nulinė tolerancija šešėlinei darbo rinkai. Daugelį dalykų gali pakeisti atsakingas ir individualus požiūris į kiekvieną konkretų nedirbančio žmogaus atvejį. Tikiuosi, kad Alytaus mieste pavyks pasiekti geresnių nedarbo rezultatų institucijoms bendradarbiaujant tarpusavyje“, – kalbėjo ministrė. 

Užimtumo tarnyba bus reformuojama, tačiau viena institucija negali išspręsti visų įsisenėjusių nedarbo problemų. Tenka lankytis savivaldybėse, kuriose situacija ir su dabartiniu reglamentavimu sparčiai gerėja vien todėl, kad seniūnijų lygmeniu demonstruojama nulinė tolerancija šešėlinei darbo rinkai. Daugelį dalykų gali pakeisti atsakingas ir individualus požiūris į kiekvieną konkretų nedirbančio žmogaus atvejį. Tikiuosi, kad Alytaus mieste pavyks pasiekti geresnių nedarbo rezultatų institucijoms bendradarbiaujant tarpusavyje.

M. Navickienė taip pat pabrėžė, kad pačios savivaldybės ir verslas turi aiškiai nusistatyti, kiek ir kokių specialybių žmonių reikia regione ar konkrečioje savivaldybėje, o ministerija jau galėtų tarpininkauti dėl jų parengimo ar perkvalifikavimo atitinkamoje mokymo įstaigoje, jeigu regione tokios nėra. 

Taip pat susitikimo metu diskutuota ir apie verslui kylančias problemas dėl darbuotojų įvežimo iš trečiųjų šalių kvotų ir tvarkos bei terminų, pastaruoju metu gerokai išaugusių nedarbingumo pažymėjimų išdavimu, kurių pikas kartais sutampa su įvairiais pavasario ar rudens sezono darbais, galimybių labiau remti sau darbo vietas siekiančius susikurti asmenis. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė taip pat susitiko su Alytaus mieste esančių socialinių įstaigų vadovais, nevyriausybinių organizacijų atstovais, kartu su Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičiene kalbėjo apie problemas socialinėje srityje, artimiausius jų sprendimo būdus.


Komunikacijos skyriaus informacija  

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą