Alytaus apskrities gyventojai diskutavo apie 2050-ųjų Lietuvą

Sausio 3 d. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje ir Simno viešojoje bibliotekoje įvyko susitikimai su vietos gyventojais ir diskusija apie Lietuvos ateitį – „Ekspedicija į 2050-ųjų“ Lietuvą“. Šios diskusijos - tai Valstybės pažangos strategijos „Lietuva 2050“ rengimo dalis, kuria į ilgalaikės valstybės raidos formavimą siekiama įtraukti Lietuvos piliečių balsus. Šiuo metu rengiamos valstybės pažangos strategijos tikslas –- apibrėžti valstybės pažangos viziją ir raidos gaires artimiausiems keliems dešimtmečiams.  

Alytuje ir Simne į Lietuvos ateitį mintimis „persikėlę“ diskusijos dalyviai dalinosi mintimis, kokioje šalyje norėtų atsibusti po kelių dešimtmečių, su kokiais iššūkiais ateityje susidurs ir kokiomis atsiveriančiomis galimybėmis Lietuva galėtų pasinaudoti, kokios stiprybės yra svarbios valstybės pažangai ir kokia šalies vystymosi perspektyva juos džiugintų.  

„Laimės stotelės“, „Laimės ministerija“ ir ateities Lietuvos iššūkiai 

Dalyviai daugiausiai kalbėjo apie tikėtinus ateities scenarijus ir netolimoje ateityje Lietuvos laukiančius iššūkius -– energetinį ir geopolitinį saugumą, imigraciją, klimato kaitą, socialinę atskirtį. Dauguma susirinkusių išreiškė tikėjimą, kad per kelis dešimtmečius Lietuvoje bus įvykusi socialinė, ekonominė ir technologinė pažanga, tačiau nerimavo dėl tikėtino regreso žmonių tarpusavio santykiuose. Didžiausiomis Lietuvos stiprybėmis diskusijos dalyviai įvardino čia gyvenančių žmonių darbštumą, adaptyvumą, kūrybiškumą, kantrybę, atsakomybės jausmą, turiningą valstybės istoriją ir tradicijas, gražią gamtą. Paprašius apibūdinti, kokia ateities Lietuva juos džiugintų, buvo paminėta technologiškai pažangi, energetiškai nepriklausoma, sutarianti su kaimyninėmis valstybėmis šalis, kurioje gyventų laisvi, tolerantiški, sąmoningi ir atsakingi žmonės. 
 
Susitikime buvo išsakyta ir futuristinių ateities įžvalgų apie sintetinį maistą ar gyvenimą kosmose. Dalyviai minėjo, kad šalies miestai galėtų būti spalvingesni ir vizualesni, miestuose galėtų atsirasti „laimės stotelės“, kuriose kiekvienas galėtų „pasikrauti“ savo nuotaiką, o valstybėje būtų įsteigta Laimės ministerija. Diskusijų dalyviai išreiškė norą grįžti į šias diskusijas 2050-aisiais. 
 
Diskusijos su piliečiais vyksta įvairiuose Lietuvos regionuose, jose skirtingų amžiaus, išsilavinimo, socialinės ir ekonominės padėties, tautybių ir skirtingose gyvenimo situacijose atsidurią šalies gyventojai išsako savo lūkesčius, viltis ir baimes dėl Lietuvos ateities. Surinktos įžvalgos taps vienu iš duomenų šaltinių formuojant galimus valstybės pažangos scenarijus. Diskusijas organizuoja Vyriausybės strateginės analizės centras (STRATA) kartu su LR Vyriausybės kanceliarijos kuruojama „Atviros Vyriausybės“ iniciatyva. 

Daugiau informacijos apie valstybės pažangos strategijos „Lietuva 2050“ rengimą galima rasti adresu Lietuva2050.lt 

AMS inf

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą