Europos sveikatos draudimo kortelė: be jos nekeliautų žinodami, kaip paprastai išduodama

Žmonės nustemba sužinoję, kad nereikia laukti, kol bus pagaminta jų užsakyta Europos sveikatos draudimo kortelė, kurios turėtojams viešint kitose Europos šalyse būtinoji medicinos pagalba apmokama valstybės lėšomis. Ne tik sostinėje, bet ir rajonuose veikiančiuose Vilniaus teritorinės ligonių kasos padaliniuose ši kortelė atspausdinama ir įteikiama iš karto. 

Vykstant paviešėti ar į komandiruotę bet kurioje Europos Sąjungos šalyje, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje naudinga turėti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Pateikus ją minėtų šalių gydymo įstaigose apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu kortelės turėtojams suteikiama būtinoji medicinos pagalba yra visiškai ar iš dalies apmokama ligonių kasų. Visgi neretai žmonės prieš kelionę neužsisako ESDK manydami, kad teks pildyti painius dokumentus, laukti, kol kortelė bus pagaminta. Veltui – ESDK gali būti iškart atspausdinta ir įduota jos atvykusiam žmogui.  

„Yra pora patogių būdų užsisakyti ir gauti Europos sveikatos draudimo kortelę. Vienas – užsisakius kortelę internetu arba atsiuntus prašymą elektroniniu ar paprastu paštu, gauti ją atvykus į teritorinę ligonių kasą arba registruotu paštu. Kitas – pateikti prašymą ir išsyk gauti atspausdintą kortelę atvykus į teritorinę ligonių kasą, kas įprastai trunka vos kelias minutes. Ši paslauga teikiama visose Vilniaus teritorinės ligonių kasos padaliniuose 11-oje savivaldybių. Taigi, jeigu žmogus neapsižiūri – iki kelionės lieka vos viena kita diena, vis tiek yra galimybė laiku gauti kortelę“, – sako Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

Pasak Vilniaus TLK atstovės, ESDK užsisakius bet kuriuo būdu (elektroniniu ar atvykus į padalinį) jos nedelsiant spausdinamos ir išduodamos visuose Vilniaus TLK padaliniuose – tiek Vilniuje (Ž. Liauksmino g. 6), tiek atstovybėse 10-yje kitų miestų: Alytuje, Druskininkuose, Elektrėnuose, Lazdijuose, Šalčininkuose, Širvintose, Švenčionyse, Trakuose, Ukmergėje, Varėnoje. 

Kad ESDK būtų išduota dar greičiau, t. y. padalinyje nepildant prašymo, prieš atvykstant pasiimti kortelės, pirmiausia ją galima užsisakyti saugiai prisijungus adresu https://e.vlk.lt. Šiuo būdu taip pat galima susiformuoti ir parsisiųsti į telefoną sertifikatą, pakeičiantį ESDK. Prašymai išduoti ESDK arba sertifikatą, kuriuos reikia užpildyti, pateikiami ir ligonių kasų interneto svetainėje. 

Šiuo laikotarpiu itin svarbu saugoti savo ir kitų žmonių sveikatą. Tad jeigu žmogus gali palaukti kortelės kelias dienas ir nori ją gauti niekur nevykdamas, siekdamas kuo mažiau kontaktų, pildydamas prašymą jis gali pasirinkti, kad kortelė registruotu paštu būtų atsiųsta pageidaujamu adresu Lietuvoje. Tiek kortelė, tiek jos siuntimas paštu yra nemokami.
Galima užsakyti ir pasiimti ESDK ne tik sau, bet ir savo nepilnamečiams vaikams. Atsiimant kortelę būtina pateikti savo asmens tapatybės dokumentą.  

Ligonių kasa primena, kad ESDK yra skirta tik žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu. Nustojus galioti draudimui, kortele naudotis negalima, net jei ją žmogus turi. ESDK turėtojams apmokamos tik būtinosios medicinos pagalbos paslaugos minėtų valstybių nacionalinei sistemai priklausančiose gydymo įstaigose, vadovaujantis lankomos šalies teisės aktais.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą